Tunceli'de İnsansız Hava Aracı Üretildi

Son Güncelleme:

Tunceli'nin Hozat ilçesinde muhasebe ve finansman öğretmenliği yapan Fikret Duru, öğrencileriyle birlikte insansız hava aracı tasarladı ve üretimini gerçekleştirdi.

Tunceli'nin Hozat ilçesi Zübeyde Hanım Lisesi'nde muhasebe ve finansman öğretmenliği yapan Fikret Duru, öğrencileriyle birlikte insansız hava aracı tasarlayarak üretimini gerçekleştirdi.

"TASARIMDAN İMALATINA KADAR BİZE AİT"

Uçağı ilçede öğrencilerle birlikte yaptıklarını belirten Fikret Duru, "İnsansız hava aracı diyebileceğimiz dört kanallı bir uçak. Toplam ağırlığı iki kilogram civarında. Maksimum üç kilograma kadar ağırlık taşıyabilir. Bu aracı gözetleme, erken müdahale, orman yangınları ve kurtarmalarda erken müdahale için tasarladık. Altına kamera ve başka ekipmanlar takılarak yukarıdan gözetleme yapılabilir. Tasarımından imalatına kadar tamamen bize ait" dedi.

"KUMANDA MESAFESİ İKİ KİLOMETRE"

Uçağın kumanda mesafesinin iki kilometre olduğunu dile getiren Duru, "Uzaklaştığında küçüldüğü için görme mesafemiz düşüyor. O yüzden çıplak gözle görebilme mesafemiz bir kilometre. Ancak kamera takılırsa iki kilometreye kadar kontrol edebiliriz" diye konuştu.

"MALİYETİ 450-500 LİRA"

Uçağın gövde maliyetinin yok denecek kadar az olduğunu kaydeden Fikret Duru, "En büyük maliyet kumanda, motor ve içindeki elektronik ekipmanlardan kaynaklanıyor. Bunların toplamı 450 maksimum 500 lira tutuyor. Ayrıca bildiğim kadarıyla bu uçağın Türk Hava Kurumu da dahil Türkiye'de seri üretimi yok. İnşallah biz yaparız" şeklinde konuştu.

ÇOCUKLARDAN BÜYÜK İLGİ

Açıklamasının ardından Hozat ilçesinde bulunan halı sahada insansız hava uçağını uçuran Fikret Duru'nun gösterisine çocukların ilgisi büyük oldu. Kentte havaalanı ve uçuş pisti olmadığını ifade eden Duru, "Uçağımızı stadyumlarda, açık alanlarda uçuruyoruz. Pist olursa çok daha profesyonelce yapabiliriz" dedi.

"İSRAİL VE ABD'NİN ÜRETTİKLERİNDEN FARKI YOK"

Uçağın seri imalatını da düşündüklerini kaydeden Duru, "Bu uçağı imal edecek makinelerimiz de var. Birazcık sermaye birazcık da destek bekliyoruz. Daha büyüklerini de yapabiliriz. İsrail ve ABD'nin ürettiği insansız hava uçaklarından bir farkı yok. Onlarınki ekipman olarak sadece biraz daha gelişmiş yoksa arada hiçbir fark yok" diye konuştu.

Duru'nun Türk Hava Kurumu'ndan uçak imalatı ve uçurma konusunda iki ayrı sertifikası bulunuyor.

Kaynak: İHA