Türkiye - İtalya İlişkileri
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne Üyeliğini Diğer Ülkelere Göre Daha Çok Destekliyor" Dedi.
İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini diğer ülkelere göre daha çok destekliyor" dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası'nı (MTSO) ziyaret eden Büyükelçi Marsili, İzmir'in İtalya Konsolosu Simon Carta, Ticaret ve Ekonomi Müsteşarı Simona De Martino ve İtalyan Dış Ticaret Kurumu Müdürü Roberto Luongo'dan oluşan heyeti, MTSO Meclis Başkanı İbrahim Kiper, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut ile Yönetim Kurulu Üyesi Engin Tan Narin karşıladı.
Mersin'e ilk defa 20 yıl önce geldiğini ve şu an ilin çok değiştiğini gördüğünü belirten İtalya'nın Ankara Büyükelçisi Carlo Marsili, "İtalya, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğini diğer ülkelere göre daha çok destekliyor" dedi.
İtalya'nın, Türkiye'nin bu konudaki çalışmalarını iyi bildiğini anlatan Marsili, şöyle konuştu: "Türkiye ile İtalya arasında ticari ilişkiler son zamanlarda iyi seviyelere ulaştı. Şu an Türkiye'de 600 tane İtalyan firması faaliyette. Dolayısıyla sorunumuz Türkiye-İtalya arasında ilişki değil, İtalya ile Mersin arasındaki ticari ilişkidir. Bu ilişkileri daha da güçlendirmeliyiz. Ziyaretimizin ana amacı da budur." Büyükelçi Marsili, İtalyan yatırımcılarını İstanbul ve Ege sahillerinin dışındaki bölgelere de çekmek için Konya, Kayseri ve Gaziantep'te çalışma başlattıklarını ancak Mersin'in bu üç kentin ortasında yer aldığı için daha da önem taşıdığını söyledi.
MTSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şerafettin Aşut ise İtalya ile ticari ilişkilerimizin son zamanlarda biraz gerilediğini belirterek "Hedefimiz, önümüzdeki dönemde deniz taşımacılığını tekrar hareketlendirerek ticareti başlatmak. 2007 yılında Mersin'den İtalya'ya yapılan ihracat toplamı 60 milyon euro seviyesindedir. Bu rakamı daha da yükseltmeliyiz" dedi.
Mersin Deniz Ticaret Odası ile ortak başlattıkları Ro-Ro Taşımacılığı Projesi ile Mersin-İtalya arasında bir hat kurulması konusunda çalışmalara başlayacaklarını anlatan Aşut, sözlerini şöyle tamamladı: "Mersin'de küresel rekabete uygun üç sektör belirledik. Bunlar; tarım ve tarıma dayalı sanayi, lojistik ve turizm. Bunların dışında tarım ve işlenmiş tarım ürünleri, tarım makineleri, metal sanayi ve mobilya gibi sektörlerde de işbirliği yapılabilir. Sizinle özellikle lojistik konusunda çalışma yapabiliriz. 14-17 Ekim tarihleri arasında gerçekleştireceğimiz Lojistik Fuarı'nda İtalyan iş adamlarını da görmek isteriz." (MÇ-AB-HO-Y)