Yün İhtiyacı İthalatla Karşılanıyor

Son Güncelleme:

Mehmet Öztaş - Son Yıllarda, Koyun Yünü Üretiminin Azalması Nedeniyle, İhtiyaç Daha Çok İthalatla Karşılanıyor

Mehmet Öztaş - Son yıllarda, koyun yünü üretiminin azalması nedeniyle, ihtiyaç daha çok ithalatla karşılanıyor.


Yün ticaretinde önemli merkezler arasında yer alan Gaziantep'te, toptancılarda ve perakende olarak satışa sunulan koyun yünlerinin yüzde 80'ini ithal yünler oluşturuyor.


Gaziantep'te satışa sunulan ithal yünler başta Romanya olmak üzere, Yunanistan ve Suriye'den geliyor. Yerli yünler ise daha çok Konya ve Isparta illerinden geliyor.


Özellikle, son 4-5 yıldan yünde ithal ürünlerin çok hızlı bir şekilde arttığı gözleniyor. Azalan yerli yün üretimi nedeniyle ihtiyaç, ithal ürünlerle sağlanmaya çalışıyor.


Yerli yün üretiminin azalmasına karşın, ithalatın düzenli olarak yapılması nedeniyle yünde aşırı bir fiyat artışının yaşanmadığı görülüyor. Örneğin, 1 Ocak 2010 tarihinde kilogramı kalitesine göre 2-4 lirasında değişen yünün bugünkü kilogram fiyatı da 3-5 lira arasında değişiyor.


Yün satışı yapan esnaf, yün fiyatlarında şu ana kadar aşırı bir yükselme olmamasının nedeninin, ithalat yapılması ile ilgili olduğunu belirtiyor.


Gaziantepli Yün Satıcısı Mustafa Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yün kullanımı ve satışında önemli bir merkez olan Gaziantep'te, yerli ürün bulmakta zorlandıkları için daha çok ithal yün satışı yaptıklarını söyledi.

- EN ÇOK İTHALAT ROMANYA'DAN-

Gaziantep'te yün kullanımının yaygın olduğuna dikkat çeken Yılmaz, sözlerini şöyle sürdürdü:


'Başta Gaziantep olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu'nun bir çok ilinde yün yatak yapımında çok sık olarak kullanılıyor. Bunun yanı sıra yün iplik yapımında da kullanılıyor. Biz, daha çok insanların ev ihtiyaçlarını karşılamak için perakende olarak satış yapıyoruz. İthal olarak Gaziantep'e gelen yünler, başta Doğu Anadolu Bölgesi'nde yer alan iller olmak üzere Türkiye'nin bir çok iline gönderiliyor. Şu anda piyasada en fazla rağbet gören Romanya yünü. Kilosu 5 TL'den satışa sunulan bu yün, kalitesi nedeniyle tercih ediliyor.


Zaten, şu anda Gaziantep'te toptan ve perakende olarak satışa sunulan yünlerin yüzde 80'i ithal ve bunun da büyük çoğunluğu Romanya'dan geliyor. Günden güne miktarı azalsa da Konya ve Isparta illerinden de yerli yün geliyor. Yerli yün, çok az olduğu için ihtiyacı karşılamıyor. Bu nedenle piyasada satışa sunulan ithal yünlerin oranı sürekli artıyor. Ancak, ithalatın düzenli olarak yapılması yünde aşırı bir fiyat artışı yaşanmasına engel oluyor. Bir anlamda, yün ithalatı piyasada dengeleyici bir rol oynuyor.'

- VETERİNER HEKİMLER ODASI BAŞKANI MEHMET SATIL-

Gaziantep Veteriner Hekimler Odası Başkanı Mehmet Satıl ise yerli üretimin azalması nedeniyle yün ithalatının arttığına dikkat çekerek, 'yün ithalatı yaparak fiyatlarda istikrar sağlanabilir ama sadece et ithalatı yapılarak fiyat istikrarı sağlanamaz' dedi.


Et fiyatlarındaki artışa engel olmak için ithalata izin verildiğine işaret eden Satıl, 'Türkiye için tarım sektörü ve hayvancılık ihmal edilemez iki önemli sektör. Bu nedenle, hem tarımda hem de hayvancılıkta üreticileri desteklemek zorundayız. Şu anda Türkiye'de hayvancılıkta girdi maliyetlerinin çok yüksek olduğunu görüyoruz. Sektör için hayati önem taşıyan yem, elektrik ve mazot fiyatları çok yüksek. Yüksek girdi maliyetleri üreticileri olumsuz yönde etkiliyor. Bu durum, hayvan üreticilerinin sıkıntı yaşamasına, üretimin de günden güne düşmesine neden oluyor' diye konuştu.


Satıl, şunları kaydetti:


'Türkiye, hayvancılık sektörünü ihmal etmemeli ve yerli üretimi daha fazla desteklemelidir. Şu anda hayvancılık sektörüne destek veriliyor ama bu desteğin yeterli olduğu söylenemez. Biz, hayvancılık sektörüne daha fazla destek verilmesini ve acilen üretimin arttırılması için gerekenlerin yapılmasını istiyoruz. Türkiye, hayvancılık sektöründe kendine yeterli bir ülke haline gelmek zorunda. Yeterli potansiyelimiz var, yeter ki bu potansiyeli değerlendirmesini bilelim.'


(ŞMÖ-MRT-MTN) - GAZİANTEP

Kaynak: AA