Boşanma evliliğin mahkeme kararıyla yasal olarak sona ermesidir. Çiftler boşanma istemlerini bir dilekçeyle mahkemeye sunarlar ve boşanma isteklerini hakim önünde de bildirirler. Boşanma davaları kimi zaman çok uzun yıllar sürerken kimi zamanda dava ilk cesede düşebilmektedir. Boşanma davası 3 çeşit boşanma söz konusudur. Anlaşmalı Boşanma, Çekişmeli Boşanma ve Eylemli Ayrılık olarak kanunda yer almaktadır.
Anlaşmalı Boşanma Türk Medeni Kanunu'nda 166/3 de düzenlenmiştir. En az 1 yıl evli kalmış olmakla birlikte çiftlerin davayı birlikte açmaları ya da bir taraf diğerinin açtığı davayı kabul etmesi gerekir. Anlaşmalı boşanmalarda, nafaka, çocukların velayeti gibi tüm konular taraflar arasında anlaşmaya varılmış olması gerekmektedir.
Çekişmeli Boşanma evlilik 1 yılını doldurmamış, boşanma protokolünde anlaşmaya varılamamışsa ve boşanma protokolünde herhangi birin anlaşmazlık ortaya çıkarsa çekişmeli boşanma olur. Eylemli Ayrılık ise Türk Medeni Kanunu'n 166/son'a göre boşanma sebeplerinden herhangi birisi baz alınarak açılan boşanma davası reddedilmişse ve red kararı kesin ise, taraflar 3 yıl boyunca hala bir araya gelmediklerini kanıtladıklarında durum doğrudan boşanma sebebi sayılır.
Son Dakika › Basın Bültenleri › Boşanma Davalarının Çeşitleri Nelerdir? - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?