Almanya'da ihtiyar ebeveynlerin bakım için yurtdışına gönderilmesi ülkede yeni bir tartışma konusu doğurdu.
Almanya'da bakım maliyetlerinin yüksek olması ve daha iyi bir yaşam düşüncesiyle yardıma muhtaç anne babalarını yurtdışına gönderen ailelerin sayısı hızla artıyor. "İhtiyar ihracına" tepki gösterenler var ancak yapılan bir araştırma Almanlar'ın 5'de birinin bu trende sıcak baktığını ortaya koyuyor.
Münih'in önde gelen bir gazetesi, ihtiyarların bakım için yurtdışına gönderilmesini "yaşlı sömürgeciliği" olarak adlandırırak, uygulamayı "çöp" ihracatına benzetiyor.
Alman kamuoyu şirketi TNS Emnid tarafından Mart ayında yapılan bir araştırmaya göre, Almanlar'ın 5'te biri, bakıma muhtaç ebeyenlerin daha iyi bir yaşam için yurtdışına gönderilmesine destek veriyor.
Alman ailelerin bu konuda tercih ettikleri ilk ülke Polonya. Almanya gibi ülkelerde yaşlılara devlet yardımı yapılmasına rağmen, evde bakım ücretleri ortalama bir Alman ailesinin karşılayabileceği miktarın çok üzerinde. Aileler bu yüzden, Polonya gibi bakım masraflarının ucuz olduğu ülkeleri tercih ediyorlar.
DEVLET TEŞVİK EDİYOR
Sonja Miskulin, doğduğu topraklara bir daha dönmemek üzere Polonya'daki bakım evine gönderilen yaşlılardan sadece biri. Dokuz saatlik yolculuğun ardından geldiği Szklarska Poreba'da 94. yaş gününü yeni kutlamış. Hastalığı yüzünden ailesini hatırlayamıyor. Kızı İlona von Haldenwang, internet üzerinde bulduğu bakım evi ile sürekli temasta olduğunu söylüyor. Son dört senedir annesinin sağlığının kötüye gittiğini söyleyen von Haldenwang, Almanya'da devlete ait huzurevlerinin yeterince kaliteli olmadığını belirterek, eşi ile birlikte çalışmasına rağmen, özel bakımevlerine güçleri yetmediği için yurtdışında bakımın oldukça makul göründüğünü ifade ediyor.
Bakım masraflarının bir kısmı devletin sigorta sistemi aracılığıyla ödenen annesinin Polonya'da sakin ve huzurlu bir ortamda kaliteli yiyeceklerle beslendiğini, sürekli hemşire gözetiminde olduğunu ve gerekli fiziksel terapilerin uygulandığını söyleyen von Handenwang, Almanya'da bu standartlarda bir bakımın çok daha maliyetli olduğunu ifade ediyor.
Polonya'daki bakımevinin sahipleri ise, çok yakında müşterilerinin yarısının, Almanlar'dan oluşacağını söylüyor.
Alman hükümeti, yaşlılara aylık 1,550 euro ödeme yapıyor. Benzer kalitede bir bakımın devlete, Almanya'daki maliyeti ise aylık 3,250 euro'yu buluyor.
Polonya'daki birçok bakımevi, işçi maliyetlerinin düşük olması nedeniyle ortalama aylık 1,200 euroya benzer hizmeti sunuyor. Alman hükümeti yurtdışında yaşayan yaşlıların bakım maliyetinin 700 eurosunu karşılıyor.
ALMANLAR EN YAŞLI ÜLKELERDEN BİRİ OLACAK
Dünya genelinde doğum oranı düşürken, ortalama yaşam süresi yükseliyor. Birleşmiş Milletler istatistiklerine göre 2050'de 60 yaşın üzerindeki dünya nüfusu üçe katlayarak 2 milyara yaklaşacak. 2050'ye kadar Almanlar'ın da Japonya, Güney Kore ve İtalya ile birlikte sayısal olarak dünyanın en çok yaşlı barındıran ülkeleri arasında olması bekleniyor. OECD raporuna göre, Almanya'da 2050 yılında 80 ve üzeri yaşta olanlar nüfusun yüzde 15'ini oluşturacak. - FRANKFURT
Son Dakika › Dünya › Almanya 'İhtiyarlarını' İhraç Ediyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?