Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Türkiye ve Senegal birbirine uzak değil. Tarih bizi birbirimize sımsıkı bağlıyor. Senegal'in büyümesi gelişmesi için biz her türlü katkıyı vermeye hazırız ve bunu yapacağız. Yaşasın Türkiye Senegal iş birliği diyorum" dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye-Senegal İş Formu'nda bir konuşma yaptı. Afrika ülkeleri içinde Senegal'in Türkiye için müstesna bir konumda yer aldığını belirten Erdoğan, bu konuları Kasım ayında enine boyuna görüştüklerini anlattı. Başbakan Erdoğan, şöyle dedi:
"Senagel nerden nereye gelmiş, bunu görmenin tarihini okumanın hassasiyeti içinde hitap etme şansı buldum. Dakar, Afrika'da açtığımız ilk büyük elçiliklerimizdendi. TİKA ilk büyükelçiliğini Dakar'da açtı."
Senegal ve Türkiye'nin tarihte birçok kez karşılaştığını, bu karşılaşmanın kucaklaşma olduğunu belirten Erdoğan sözlerine şöyle devam etti:
"Afrika'ya gelenler hiçbir şey vermedikleri gibi elmasları alıp gitti. Yetmedi altınları aldılar, yetmedi yer altındaki madenleri aldılar. Hırsları yüzünden Afrika'yı kuruttular. Bütün maddi zenginlikleri aldıkları gibi Afrika insanını bile gasp ettiler. Dün Gore; yani Köle Adası'nı ziyaret ettim. Afrika kölelik açısında çok acılar çekti. 100-150 milyon kölenin 3.5 aylık sürede Amerika'ya nasıl götürüldüklerini öğrendim. Bunları yapanlar insanlıktan nasibini almamıştır. Batı emperyalizimi budur. Ama buradan götürülen başka bir değer daha var. Bu ülkeler Afrika'dan asker ticaretide yaptılar. Afrika'nın genç, güçlü, cesur insanlarını uzak coğrafyalara savaşmaya götürüldüler. 1915 senesinde Senegalliler'i Osmanlı'ya karşı savaşmaya götürlüdüler. Burdan götürülürken onlara, Osmanlı'nın yanında savaşmaya gittikleri söylendi. Senegalli askerle savaştıkları karşı tarafta ezan sesini duydular ve silahlarını bıraktılar. Senegal ile Türkiye arasında böyle hazin ve dramatik bir karşılaşma var. Orada kardeşlerini gördüler ve savaşmayı reddederek kahraman oldular. Bizim bu kahramanlık hikayelerini bugünlere taşımamız gerekiyor."
Başbakan Erdoğan, öncelikli hedefin müteşebbisler için gerekli hukuki yapıyı sağlamak olduğuna dikkat çekerek, girişimcilerin sektörel bazda görüşmeler yapmaları gerektiğini söyledi. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, şöyle devam etti:
"Müteahitlik sektöründe Çin'den sonra 2'nci sıradayız. Savunma sanayiinde müşterek atacağımız adımlar var. Biz Dakar'ı çok önemsiyoruz. İş adamlarının bir araya geleceği iş konseyimiz hazır değil. İş konseyimizi hemen hukuki bir altyapıya kavuşturalım, Türk-Senegal iş konseyini hazırlayalım. Eximbank kredilerinden Senegal ile ilgili bölümün henüz kullanılmadığını görüyoruz. Bu kaynakların kullanılması verimli olacaktır."
TÜRKİYE SENEGAL İŞ KONSEYİ
Ortak iş hacmi konusunda hedef konulması gerektiğine dikkat çeken Başbakan Erdoğan, 2015'in ilk hedef olmasını önerirken, "Bu işi yapacak olan sizsiniz. Bu engelleri kadıracağız. Burada bir hedef koyalım. 2015'de asgari 250 milyon dolara çıkalım. Bu Senegal ve Türkiye için büyük bir rakam değil. Ben diyorum ki bunu yakalarız. İş adamlarımızın çok daha fazla kapasitteye sahip olduğunu biliyoruz" dedi.
"MOUSSA SOW'A BURADAN SELAM GÖNDERİYORUM"
İki ülkenin biribirni tanımasında futbolunda etkili olduğunu belirten Erdoğan, "Aramızdaki ilişkiler sadece iş adamları arasında değil. Futbolcularda birbirimizi tanımamızda faydalı. Moussa Sow'a buradan selam gönderiyorum. Gecenlerde sabah kavaltısını kabul ettim. Kendisine 'Fransa'ya takılıp kalma' dedim. Bazıları buradan Fransa'ya gidip Senegal'e Fransız kaldı. Türkiye ve Senegal birbirine uzak değil. Tarih bizi birbirimize sımsıkı bağlıyor. Senegal'in büyümesi gelişmesi için biz her türlü katkıyı vermeye hazırız ve bunu yapacağız. Yaşasın Türkiye Senegal iş birliği diyorum" diye konuştu.
Son Dakika › Dünya › Erdoğan: Yaşasın Türkiye- Senegal İşbirliği - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?