Gezi olaylarının patlamasının 1. yıldönümünde " Türkiye, Gezi'den sonra imaj sorunu yaşıyor" gibi yorumlara yer veren yabancı medyada, "Erdoğan hükümetinin eylemleri, Türkiye'ye, Ortadoğu'da rol modeli statüsüne mal oldu" değerlendirmeleri de yapılıyor.
Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, "Gezi'den sonra Türkiye'nin imaj sorunu" başlığı ile verdiği haberinde "İstanbul'un Gezi Parkı ile ilgili kitlesel gösterilerin şiddetle bastırılmasından bu yana bir yıl geçti. Gözlemciler, Erdoğan hükümetinin eylemlerinin, Türkiye'ye Ortadoğu'da rol modeli statüsüne mal olduğunu söylüyorlar" diyor.
Haberde, "2011 yılındaki Arap Baharı sırasında Recep Tayyip Erdoğan'ın başında bulunduğu Türkiye, bölgede bir dizi destop hükümdarın düşüşünden sonra kendini model devlet olarak pazarlamaya çalıştı" savını dile getiriliyor.
" Hükümet, İslami değerlerine sadık gibi görünürken aynı zamanda demokratik seçimler kazanıp başarılı, Batı tarzı bir piyasa ekonomisi olan bir ülkeye liderlik yapıyordu" diyen DW, "Bu idi, Erdoğan ve muhafazakar Adalet ve Kalkınma Partisi'nin vermek istediği imaj" dedikten sonra şöyle devam ediyor:
"Ama, 28 Mayıs 2013'te İstanbul'daki Gezi Parkı ile ilgili protestolar patlak vermesinin ardından tazyikli su, göz yaşartıcı gaz ve polis şiddeti içeren yeni imajlar, Ortadoğu çapında televizyon ekranlarında görünmeye başladı."
DW, geniş haberinin sonraki bölümünde analistlerin "Gezi'ye otoriter yanıt", "Erdoğan hükümeti, Ortadoğu'daki halklara hükümet karşıtı protestoların nasıl ele alınacağını gösterme fırsatını kaçırdı", "Türkiye prestij kaybetti", "Ülkenin imajına darbe vuruldu" gibi görüşlerine de yer veriyor.
Son Dakika › Dünya › Gezi Yıldönümü Alman Medyasında: Türkiye, Gezi'den Sonra İmaj Sorunu Yaşıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?