Gizemli sembol ve ışıkların "Rusya ordusuna işaret veriliyor" iddiası tekrar gündemde - Son Dakika
Dünya

Gizemli sembol ve ışıkların "Rusya ordusuna işaret veriliyor" iddiası tekrar gündemde

Rusya'nın Ukrayna'yı işgali devam ederken Rus güçleri ve Kremlin yanlısı sabotajcıların Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ordusuna destek vermek için binaları işaretlediği iddiası yeniden gündeme geldi.

27.03.2022 14:08  Güncelleme: 17:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinde bir ay geride kalırken, Ukrayna'da son dönemde Rus sabotajcılarının faaliyet gösterebileceği korkuları iyice arttı. İngiliz yayın kuruluşu BBC, daha önce istihbarat raporları ve tutuklamalarla desteklenen Rus sabotajcı iddialarını yeniden gündeme getirdi. Daha önce de sosyal medyaya yansıyan görüntülerde, Rus casusların Rusların vurması için binaları işaretlediği öne sürülmüştü.

"PENCEREMDEN KIRMIZI IŞIK GİRİYORDU, 15 DK SONRA POLİS GELDİ"

Ukrayna'nın liman kenti Odesa'daki halkın izlenimini aktaran BBC, 22 yaşındaki mühendis Bohdan Mylko'nun "Yatak odamın penceresinden kırmızı ışık giriyordu. On beş dakika sonra kapıma Ukrayna polisi geldi ve beni sorguya çekti. Kırmızı ışıkların ve işaretlerin Ruslar için bir işaret olduğuna dair yalan haberlere dayanan bir paranoya var. Bu yüzden karakola gidip belgelerimi kontrol ettirmem, ifade vermem ve fotoğrafımı çektirmem gerekti. Mylko, polisin müdahalesine neden olan yanıp sönen ışıkların sadece aydınlatma olduğuna dikkat çekerek, "Polis normal bir adam olduğumu anladı ve eve gitmeme izin verdi. Ruslara yardım etmeye çalışmıyorum" dedi.

Ukrayna diken üstünde! Bina ve sokaklardaki işaretler halkı tedirgin ediyor

"BİZE KARŞI ÇALIŞAN RUS AJANLARI VAR"

Ancak kentte herkes bu durumun bir 'paranoya' olduğu görüşünde değil. Odesa polisinden Yüzbaşı Volodymir Kalina, "Bu bir paranoya değil. Bize karşı çalışan Rus ajanları ve Ukrayna vatandaşları var. Bu bir gerçek" dedi. Ancak güçlü bir dezenformasyon unsuru olduğunu kabul etti ve Rusya'yı kasıtlı olarak kamuoyunda korku yaratmaya çalışmakla suçladı.

"DİKKATİMİZİ DAĞITMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Kalina, "Dikkatimizi dağıtmaya, dikkatimizi yanlış yerlere çekmemizi sağlamaya çalışıyorlar. Bu sayede bizi şehrin bir bölgesinden uzaklaştırmayı ve işlerini daha rahat yapabilmeyi hedefliyorlar" dedi.

"RUS DONANMASINA İŞARET VERDİLER"

Sahil boyunca, Odesa şehrinin tarihi merkezinin birkaç kilometre güneyinde, gece kulüpleri ve plaj barlarıyla bilinen bir bölgede, 71 yaşındaki emekli iş insanı Dmitro Novak, bir duvara boyanmış siyah bir oku işaret etti ve Rus birlikleri için bir işaret olması durumuna karşı onu kapattığını açıkladı. Birkaç dakika sonra, denize bakan büyük, boş bir ofis binasının yanında bir dizi basamakta durdu. Novak, "Orada büyük bir ışık gördüm. Gece gökyüzüne doğru yönlendirildi. Komşularım da gördü. Bu binanın çatısından geliyordu. Elbette Rus donanmasına bir işaretti. Bir tür işaretti" dedi.

Ukrayna diken üstünde! Bina ve sokaklardaki işaretler halkı tedirgin ediyor

"HER İKİ SAATTE BİR VARDİYA DEĞİŞTİRİYORUZ"

Novak, "Yetkilileri aradık, hemen geldiler ve ışıklar kapatıldı. Bu yüzden başka herhangi bir sinyal veya işaret olup olmadığına dikkatle bakıyoruz. Herkes tetikte. Her iki saatte bir vardiya değiştiriyoruz" ifadelerinde bulundu.

KİEV'DEKİ İŞARETLER DE GÜNDEM OLMUŞTU

Geçen hafta, Rus donanma topçuları bölgeyi bombaladı, ancak neyse ki bölgede can kaybına yol açmadı. Ukrayna parlamentosuna güvenlik konularında tavsiyelerde bulunan Odesa'da önde gelen bir analist olan Hanna Shelest, Ukraynalıların veya Rusların Rus ordusuna bilgi sağladığı yönündeki endişeleri destekleyen açıklamalarda bulundu. BBC'ye konuşan Shelest, "İlk amaç, burada sokak çatışmalarının başlaması ihtimaline karşı kasabadaki silah ve mühimmatın depolanmasıdır" dedi. "İkincisi ise dezenformasyon ve dedikodu yaymak."

Sözcü'nün haberine göre Shelest, "Üçüncü amaç, Ruslar tarafından bir amfibi çıkarma olması durumunda hangi yöne gidileceğini gösteren işaretler ile şehirde yönleri belirlemektir. Dördüncüsü ise topçu veya hava saldırıları için görsel veya elektronik sinyallerle hedefleri işaretlemektir." dedi. Ukrayna medyası da, polisin iddia edilen Rus sabotajcılarını tutukladığını gösteren çok sayıda video yayınladı. Başkan Volodimir Zelenskiy ayrıca, şüpheli Rus sabotajcıları ve keşif gruplarını yakalamakla tanınan bir grup polis güvenlik görevlisine madalya dağıtırken de görüntülendi. Daha önce de Kiev'de bombardıman sürerken, Rus güçleri ve Kremlin yanlısı sabotajcıların Putin'in birliklerine yardım etmek için binaları işaretlediği iddia edilmişti. Ukrayna'daki binalar ve yolların Rus hava saldırılarına karşı işaretlendiği öne sürülmüştü.

Gizemli sembol ve ışıkların "Rusya ordusuna işaret veriliyor" iddiası tekrar gündemde

Son Dakika Dünya Gizemli sembol ve ışıkların 'Rusya ordusuna işaret veriliyor' iddiası tekrar gündemde - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü
    02:21 Güney Afrika'da yolcu otobüsü şarampole yuvarlandı: 45 ölü

    Güney Afrika Ulaştırma Bakanlığı, bir yolcu otobüsünün şarampole yuvarlanması sonucu araçtaki 46 kişiden 45'inin hayatını kaybettiğini, 8 yaşında bir çocuğun kazadan ağır yaralı olarak kurtulduğunu açıkladı. Otobüsün, komşu ülke Botsvana'dan Güney Afrika'nın Limpopo eyaletindeki Moria'ya gittiği sırada köprüden uçuruma düştüğü ifade edildi.

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı
    00:42 İzmir'de Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen göçmenler kurtarıldı

    İzmir'in Karaburun ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurları tarafından Türk kara sularına itilen can salı içerisindeki 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen, Sahil Güvenlik ekipleri tarafından kurtarıldı. Yasa dışı yollarla yurt dışına çıkmak isteyen lastik bot içerisindeki 2 düzensiz göçmen ise yine Sahil Güvenlik ekipleri tarafından yakalandı. Kurtarılan göçmenler sağlık kontrolleri ve işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğü Geri Gönderme Merkezine sevk edildi.

  • Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı
    00:38 Lübnan Başbakanı Mikati, İtalya Başbakanı Meloni sandığı diplomatı öperek selamladı

    Lübnan Başbakanı Necip Mikati, ülkesine ziyaret gerçekleştiren İtalya Başbakanı Giorgia Meloni ve heyetini havalimanında karşıladı. İtalyan lideri uçağının önünde bekleyen Lübnan Başbakanı, Meloni yerine yanlışlıkla başka birini öptü. Gülümseten anlar kameralara yansıdı.

  • HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor
    00:35 HRW: Rus güvenlik şirketi Wagner, Mali'de sivilleri hedef alıyor

    İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), Rus güvenlik şirketi Wagner'in Aralık 2023'ten bu yana Mali ordusuyla sivilleri hedef aldığını öne sürdü. HRW tarafından yayınlanan raporda, Wagner'in Mali'de sivilleri hedef aldığına dikkat çekildi. Raporda, Aralık 2023'ten bu yana Rus güvenlik şirketi Wagner ile Mali ordusunun, ülkenin orta ve kuzey bölgelerinde aralarında çocukların da bulunduğu, çok sayıda sivilin ölümüne neden olduğu belirtildi.


Advertisement