"İsrail'e Türk Vetosu Yok" - Son Dakika
Dünya

"İsrail'e Türk Vetosu Yok"

"İsrail\'e Türk Vetosu Yok"

Herkes İsrail'in NATO zirvesine katılmama nedenini Türkiye'ye bağlıyor ama İsrail zirveye davet edilmemiş bile.

11.05.2012 11:26  Güncelleme: 11:37

ABD Dışişleri BakanYardımcısı Gordor, Senato'da yaptığı konuşmada, İsrail'in, Chicago'daki NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasına Türkiye'nin vetosunun neden olmadığını, zirveye davet edilmesinin söz konusu olmadığını söyledi İsrail'in, 20-2 1 Mayıs günlerinde Chicago'da yapılacak olan NATO Zirvesi'ne, Türkiye'nin vetosu nedeniyle katılamayacağı savları, Obama Yönetimince yalanlandı. ABD'nin Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Dışişleri Başkan Yardımcısı Philip Gordon, İsrail'in zirveye katılmayacak olmasının Türkiye'nin vetosundan kaynaklanmadığını, kendisine bir davet yapılmadığını söyledi.

Philip Gordon, Senato Dış İlişkileri Komisyonu'nda yaptığı konuşmada İsrail'in Chicago Zirvesi'ne katılmaması konusunda "yanlış anlamalar" olduğunu belirtti.

-"TÜRKİYE-İSRAİL İLİŞKİSİNDEKİ GERGİNLİKTEN DERİN ÜZÜNTÜ DUYUYORUZ"-

İsrail'in NATO'nun önemli bir ortağı, ABD'nin önemli bir müttefiki olduğunu ifade eden Gordon "Ancak, Chicago zirvesinin hiçbir zaman tüm ortaklıkların bir araya geleceği bir toplantı olması öngörülmemişti, lojistik ve zaman nedenlerinden dolayı" diye konuştu.

Gordon, Türkiye'nin İsrail'i veto ettiği haberlerinin doğru olmadığını belirterek "Sizin çok iyi bildiğiniz gibi gerçek olanı, Türkiye-İsrail ilişkisi gergin oluşudur ve biz bundan derin bir üzüntü duyuyoruz" ifadelerini kullandı.

-YAHUDİ LOBİLERDEN CLINTON'A MEKTUPLAR-

Bu arada, İsrail'in önde gelen gazetelerinden Haaretz, bu konudaki haberinde ABD'deki iki büyük Yahudi örgütü ADL ve Amerikan Yahudi Komitesinin, ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'a mektuplar göndererek İsrail'in NATO Zirvesi'ne katılmayacak olmasından duydukları kaygıyı dile getirirken "Türk vetosunu by-pass etme yolununun bulunmasını" istediler.

ADL Direktörü Abraham H. Foxman, mektubunda, ABD'nin NATO'nun ortaklarının her zirveye davet edilmesi diye bir uygulama olmadığı yönündeki açıklamalarına tepki göstererek "NATO üyesi 28 ülkeye ek olarak zirveye 25 konuk ülke de katılacak" diye yazdı.

"İsrail'in politize biçimde dışlanmasının, potansiyel olarak gerçek olumsuz güvenlik etkileri olacak" ifadelerinin kullanıldığı mektupta ayrıca dışlanmanın, "bu kritik dönemde" gerçekleştiği, İran tarafından not edileceği de savunuldu.

-"TARTIŞMA ÜST DÜZEY TÜRK YETKİLİLERİNİN İTİRAZLARIYLA BAŞLADI"

Haaretz gazetesi, ayrıca "Tartışmalar, İsrail'in zirveye katılmaya izin verilmesinden önce İsrail-Türkiye ilişkilerinin normalleşmesini talep eden bazı üst düzey Türk yetkililerinin itirazları ile başladı" diye yazdı. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Dünya 'İsrail'e Türk Vetosu Yok' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement