İtalya Parlamentosu Feshedildi - Son Dakika
Dünya

İtalya Parlamentosu Feshedildi

İtalya Parlamentosu Feshedildi

İtalya'da 13 aydır görevde bulunan teknokrat Başbakan Mario Monti'nin istifasının ardından, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano parlamentoyu feshetti.

22.12.2012 23:36

İtalya'da 13 aydır görevde bulunan teknokrat Başbakan Mario Monti'nin istifasının ardından, Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano parlamentoyu feshetti. Ülkede, 24-25 Şubat tarihlerinde erken seçime gidilecek. Berlusconi bu durumu, "Monti'yle askıya alınan demokrasi, yeniden geri dönüyor" diye yorumladı.

Giorgio Napolitano, yeni bütçe yasasının parlamentonun her iki kanadında da kabulünün hemen ardından Mario Monti'nin cuma akşamı istifasını sunması üzerine, parlamenter grupların temsilcileriyle bir araya geldi. Son olarak Cumhuriyet Senatosu Başkanı Renato Schifano ve Temsilciler Meclisi Başkanı Gianfranco Fini'yle görüşen Napolitano, uzun süren istişarelerin akabinde akşam saatlerinde basın toplantısı düzenleyip, Anayasa'nın 88'inci maddesine dayanarak, parlamentonun üst kanadı olan 315 sandalyeli senato ile 630 sandalyeli alt kanadı temsilciler meclisini feshettiğine dair kararnameyi imzaladığını açıkladı. Beklenen kararı verdiğinin altını çizen Napolitano, seçim kampanyalarının bu şekilde başladığını da dile getirirken, istişareler sırasında partilerin grup liderlerine, bu dönemi en üst seviyede dikkatle geçirmelerini dilediğini söyledi.

ASKIYA ALINAN DEMOKRASİ GERİ DÖNÜYOR

Yaklaşık iki hafta önce lideri olduğu çoğunluk partisi Özgürlükçü Halk Partisi (PDL), teknik hükümetten desteğini çekince ülkede siyasi krize neden olan Silvio Berlusconi, fesih kararının ardından yaptığı açıklamada, "Çok şükür ki, bu geçici teknik hükümetin gidişiyle demokrasinin askıya alındığı bir dönem sona erdi" dedi.

Berlusconi, geçen yıl kasım ayında ekonomik krizin koltuğundan ettiği Avrupalı başbakanlardan olmuştu. Onun istifası üzerine, Cumhurbaşkanı Napolitano, bir iktisatçı olan Mario Monti'ye hükümeti kurma görevi vermişti. Bundan sonra nasıl bir adım atacağı, başbakanlığa aday olup olmayacağı merak konusu olan Monti, pazar günü düzenleyeceği basın toplantısıyla kafalardaki tüm soru işaretlerini giderecek.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya İtalya Parlamentosu Feshedildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement