Kadınlar Günü de Onlara Haram - Son Dakika
Dünya

Kadınlar Günü de Onlara Haram

KKTC'de kimliksiz olarak yaşayan vatansız adam Celal Haram'ın eşi ve çocukları, Mardin'den KKTC'ye gitti.

08.03.2013 11:02

KKTC'de kimliksiz olarak yaşayan vatansız adam Celal Haram'ın eşi ve çocukları, Mardin'den KKTC'ye gitti. Dünya Kadınlar Günü'nden bir gün önceye denk gelen buluşma gözyaşlarıyla bitti. Haram'ın eşi Kıbrıs'a alınmadı.

KKTC'de sığıntı yaşayan kimliksiz ve vatansız adam Celal Haram'ın çocuklarına ve eşine kavuşmasıyla ayrılması bir oldu. Adaya girişi yasaklı olan eşi Hasine Özer ve çocukları geldikleri gemiyle tekrar geri gönderildiler. Geriye parçalanmış bir ailenin gözyaşları kaldı.

Vatansız ve

kimliksiz olduğu için Türkiye'ye gidemeyen ve zorunlu olarak KKTC'nin başkenti Lefkoşa'da yaşayan eşi Celal Haram'ı görebilmek için, Mardin'in Nusaybin ilçesi Çölova köyünden iki çocuğu Şükrü ve Mir'i yanına alarak gemiyle dün sabah Girne'ye gelen Hasine Özer, kendisinin de ülkeye girişi yasaklı olduğu için ancak polis nezaretinde kocasıyla hasretini giderebildi. Özer, iki saat sonra tekrar çocuklarını yanına alarak geldiği gemiyle ülkeden ayrılmak zorunda kaldı. Geriye ise bir kez daha parçalanan bir ailenin gözyaşları kaldı.

GÖZYAŞLARINA BOĞULDU

Her şeyi göze alarak, hatta yasaklı olmasına rağmen iki çocuğu ile birlikte Taşucu'ndan gemiye binen gözü yaşlı eş Hasine Özer, hasretini gideremeden kocasından ayrılmak zorunda kaldı. Polis nezaretinde kocasıyla çok kısa süre görüşebilen Hasine Özer, gözyaşlarıyla geldiği gemiye bindirildi ve geri dönmek zorunda kaldı. Tüm yetkililere seslenen Hasine Özer, "Kocam daha ne kadar bu adada hapis hayatı yaşayacak? Çocuklarım babasız mı büyüyecek" dedi.

Çocuklarının babalarını gördüğü zaman yabancı muamelesi yaptığını ifade eden Hasine Özer, "Çocuklarım babalarını tanımadı" diyerek gözyaşlarına boğuldu.

HAYAT ONA HARAM OLDU

40 yaşındaki Celal Haram'ın karısı ve iki çocuğu var. Ama kendisini kabul edecek bir ülkesi ve bir kimliği yok. Doğduğu günden bu yaşına kadar bir kimliği olmayan Haram, Türkiye'de Mardin'in Nusaybin kazasında doğdu. Küçük yaşta ailesiyle birlikte kan davası yüzünden Suriye'ye kaçtı. Burada Türkiye sınırına yakın Kamışlı köyünde yıllarca yaşadı. Suriye Devleti de ona bir kimlik vermedi.

Haram, bundan dört yıl önce insan kaçakçısı simsarlara 10 bin dolar vermek suretiyle Suriye'den bindiği bir gemi ile Güney Kıbrıs'a kaçtı ve iltica etmek istedi. Larnaka'da bir süre yaşayan Celal Haram ile evlenmek isteyen Hasine Özer, Türkiye'den Kuzey Kıbrıs'a geldi. Celal Haram'ın yanına gitmek isteyen Hasine Özer'in güneye geçişine izin verilmeyince, her şeyi göze alan Hasine Özer sınırdan yasadışı olarak Larnaka'ya geçti. Orada imam nikahı ile evlenen Celal ve Hasine'nin iki çocukları oldu.

Rum polisi bir gün ansızın evlerine gelerek Celal Haram ile birlikte eşi ve çocuklarını KKTC'ye gönderdi. KKTC polisi yasaları ihlalden Celal Haram'ı hapse atarken eşi ve çocuklarını da bir süre Sosyal Hizmetler Dairesi'ne bağlı Lapta Huzurevi'nde konaklattı.

Daha sonra bir sabah erkenden gelen polis Hasine Özer ve çocuklarını Girne Limanı'ndan gemiye bindirmek suretiyle Türkiye'ye gönderdi. Mardin, Nusaybin'e giden Hasine Özer çocuklarını orada bırakarak eşi Celal Haram'ı görmek için KKTC'ye gelmek istediyse de, KKTC polisi adaya girişi yasaklı olduğu için Hasine Özer'i adaya almayıp geri gönderdi.

BÜYÜKELÇİLİK BANA YARDIM ETSİN

Lefkoşa'da bir pansiyonda gün sayan ve Birleşmiş Milletler statüsünde Lefkoşa'da ikametgahı sağlanan Celal Haram'ı hiçbir ülke kimliği ve vatandaşı olmadığı için kabul etmiyor.

Haymatlos, yani vatansız adam statüsündeki kimliksiz Celal Haram, "Babam Mardinli ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. Ancak biz Suriye'ye kan davası yüzünden kaçmak zorunda kaldığımızdan yıllar sonra babam orada öldü. Annem sağ ve şu anda Mardin Nusaybin'de yaşıyor. Oradaki muhtarlıkta her türlü kayıt var ve ben de Mardin doğumluyum ama kimliğimi alamadan Suriye'ye kaçtığımız için Türkiye'deki kayıtlara işlenmedim. Ancak Nusaybin Çölova köyü muhtarlığı babamın ve annemin kaydının olduğu ve benim onların çocuğu olduğuma dair resmi kaydı bana göndermesine rağmen Türkiye beni kabul etmiyor. Çocuklarım ve eşim Türkiye'de bende onların yanına gitmek istiyorum. Tek dileğim onlarla beraber olmak. Türkiye Cumhuriyeti Büyükelçiliği'nden yardım istiyorum. Babamın ve annemin bağlı olduğu Çölova Muhtarlığından resmi kayıt isteseler gerçek ortaya çıkar ve ben de bir kimlik sahibi olur ülkeme dönebilirim" diye konuştu. - GİRNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kadınlar Günü de Onlara Haram - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement