KKTC Yeni Meclisini Secti - Son Dakika
Dünya

KKTC Yeni Meclisini Secti

KKTC Yeni Meclisini Secti

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimi kesin olmayan resmi sonuçları açıklandı.

29.07.2013 10:14  Güncelleme: 10:50

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde dün yapılan Milletvekilliği Erken Genel Seçimi kesin olmayan resmi sonuçları açıklandı.

seçim sonuçlarına göre, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) 21, Ulusal Birlik Partisi (UBP) 14, Demokrat Parti-Ulusal Güçler (DP-UG) 12, Toplumcu Demokrasi partisi (TDP) ise 3 milletvekili ile Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilme hakkını elde etti. CTP-BG, yüzde 38.37 oy oranı ile 21 milletvekili çıkararak seçimi birinci sırada tamamlayan parti oldu. 172 bin 803 seçmenin oy hakkı bulunduğu seçimde, sandığa 120 bin 287 kişi gitti. Buna göre seçime katılım oranı yüzde 69.61oldu. Yüksek Seçim Kurulu'ndan alınan kesin olmayan resmi sonuçlara göre partilerin ilçelere göre milletvekilliğini kazanan adayları belirlendi. Seçimi kazanan isimler şöyle:

Lefkoşa: CTP-BG Sibel Siber; Tufan Erhürman; Özdil Nami; Özkan Yorgancıoğlu; Ahmet Gülle; Birikim Özgür; Doğuş Derya. UBP Tahsin Ertuğruloğlu; Faiz Sucuoğlu; Ersin Tatar; Hüseyin Özgürgün. DP-UG Serdar Denktaş; Mustafa Arabacıoğlu; Hasan Taçoy; Zorlu Töre. TDP Mehmet Çakıcı.

Mağusa; CTP-BG Teberrüken Uluçay; Asım Akansoy; Mustafa Ferdi Soyer; Erkut Şahali; Dr. Arif Albayrak. UBP Sunat Atun; Hamza Ersan Saner; Erdal Özcenk; Dursun Oğuz. DP-UG Ahmet Kaşif; Fikri Ataoğlu; Hakan Dinçyürek. TDP Hüseyin Angolemli.

Girne: CTP-BG Abbas Sınay; Salih İzbul; Fazilet Özdenefe Kürşat; Ömer Soyer Kalyoncu. UBP Ünal Üstel; Kutlu Evren; İzlem Gürçağ. DP-UG Özdemir Berova; Esat Ergün Serdaroğlu. TDP Zeki Çeler.

Güzelyurt; CTP-BG Armağan Candan; Mehmet Çağlar; Dr. Hüseyin Erçal. UBP Dr. Ali Pilli; Kemal Dürüst DP-UG Menteş Gündüz.

İskele: CTP-BG Önder Sennaroğlu; Biray Hamzaoğulları. DP-UG Hüseyin Alanlı; Dr. Hamit Bakırcı. UBP Nazım Çavuşoğlu.

ANAYASAL SÜREÇ

Seçimlerin ardından yasal süreç şöyle ilerleyecek;

YSK'nın ülke barajı olan yüzde 5'i geçen partileri Resmi Gazete'de ilan etmesi ve kesinleşmemiş resmi sonuçların yayımlanmasından sonra itiraz süreci başlayacak. Olası itirazların değerlendirilmesi ve sonuçların kesinleşmesinden sonra seçimi kazanan milletvekilleri Resmi Gazete'de ilan edilecek. Bu süreçte mevcut hükümetin istifasını Cumhurbaşkanı'na sunması gerekiyor ancak yeni Bakanlar Kurulu Cumhurbaşkanı'nca atanıncaya kadar mevcut hükümet göreve devam edecek. Anayasa'ya göre, Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, milletvekilliği genel seçiminin Resmi Gazete'de yayımlanmasından sonraki 10'uncu gün saat 10.00'da kendiliğinden toplanacak. Meclise, toplantıda hazır bulunan en yaşlı milletvekili başkanlık edecek. En genç 2 milletvekili ise katiplik görevlerini yerine getirecek. Milletvekilleri bu ilk toplantıda ant içecek.

YORGANCIOĞLU VE SİBER, SEÇİM SONUÇLARINI YORUMLADI

Seçimlerden birinci parti olarak çıkan CTP-BG Genel Başkanı Özkan Yorgancıoğlu, partisinin seçimlerde başarılı bir sonuç elde ettiğini söyledi. Yorgancıoğlu, seçimlerden önce 23-26 arası milletvekili beklediklerini, sonuca bakıldığında da bu rakama yanaştıklarının görüleceğini kaydederek, halka CTP-BG'yi birinci partiyi yaptığı için teşekkür etti.

Yorgancıoğlu, seçime katılım oranının AB ülkelerine göre yüksek olduğunu da belirterek, bundan sonra önemli olanın halk için adil bir şekilde çalışmak, ülkeyi ve vatandaşları ileriye, geleceğe taşımak olduğunu vurguladı. KKTC Başbakanı Sibel Siber de, halkın demokratik bir şekilde seçimlere gittiğini ve isteğini, beklentisini sandığa yansıttığını ifade ederek, erken seçimde seçilen milletvekillerini Meclis'te çok önemli yasalar ile görevlerin beklediğini; bu yasaların ve görevlerin yerine getirilmesi ile halkın siyasetçiye olan güveninin artacağına inanç belirtti. - Lefkoşa

Kaynak: DHA

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement