Kosova'da Türkçe Kimlik Kart Coşkusu - Son Dakika
Dünya

Kosova'da Türkçe Kimlik Kart Coşkusu

Kosova\'da Türkçe Kimlik Kart Coşkusu

Kosova'da Türkçe kimlik kartlarının basılması için 13 yıl verilen mücadele mutlu sonla neticelendi.

09.12.2013 18:09

Kosova'da Türkçe kimlik kartlarının basılması için 13 yıl verilen mücadele mutlu sonla neticelendi. Kosovalı Türkler Türkçe kimlik kartına sahip oldu.

Kosova'da ilk biyometrik kimlik kartlarının verildiği törende bir ilk daha yaşanarak, Türkçe ibareler içeren kimlik kartlarının da dağıtımı yapıldı. İlk biyometerik kimlik kartlarının takdim edilmesi töreninde konuşan Kosova İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, biyometrik kimlik kartlarının basılması ile, Avrupa yolunda bir önemli adımın daha atıldığını belirtti. Vize muafiyeti kriterlerinden biri olan biyometrik kimlik kartlarının Kosovalı vatandaşlara önemli kolaylıklar sağlayacağını kaydeden Bakan Rexhepi, maliyeti 7 milyon 800 bin Euro olan kimlik kartlarının 3 yıl içinde eskileri ile değiştirileceğini söyledi. Arnavutluk, Karadağ gibi komşu ülkelerle bu kartlarla yolculuk yapılabileceğini kaydeden Bakan Rexhepi, 1 milyon 700 bin kartın basılacağını kaydetti.

Daha sonra Kosovalı bir Arnavut'a İçişleri Bakanı Bajram Rexhepi, Prizrenli bir Türk'e Türkiye'nin Priştine Büyükelçisi Songül Ozan, Kosova'da yaşayan bir Sırp'a ise Almanya'nın Priştine Büyükelçisi Peter Blomeyer ilk biyometrik kimlik kartlarını takdim etti.

Büyükelçi Ozan bu gelişmenin Arnavutlar, Boşnaklar, Türkler, Sırplar ve diğer toplulukların birlikte yaşadığı Kosova'nın çok kültürlü yapısının sağlamlaştırılması yönünden son derece önemli ve memnuniyet verici bir gelişme olduğunu belirtti.

Törende hazır bulunan ve Türkçe kimlik kartı alan Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar, Türkçe kimlik kartlarının verilmesini, Kosova Türk toplumu açısından önemli bir gün olarak niteledi.

"Uzun yıllar verilen mücadelenin ardından, söz verdiğimiz gibi, parlamentoda, hükümette yaptığımız çalışmaların neticesinde kimlik kartlarının Türkçe basılması, bizim için çok önemli bir gün, bir an ve bir gelişmedir. Bu olgu, Kosova'da Türk toplumunun Kosova içinde önemli yeri olduğunu teyit etmektedir" diyen Bakan Yağcılar, bu gelişmenin 2 ya da 5 ay önce başlatılan bir çalışma olmadığına dikkat çekti. Kosova Türklerinin Türkçe kimlik kartına sahip olması mücadelesinin 13 yıl önce başlayan bir süreç ve verilen bir mücadele olduğunu hatırlatan Bakan Yağcılar, "Bizler şartnamemiz ve yasal uygulamalarda çalışmalarını yapmamış olsaydık, bazı parti ve şahısların iddia ettiği gibi 2 ay önce şartlandırdık bu yüzden kimlik kartları oldu demeleriyle, bugün Türkçe kimliklere sahip olmazdık" diye konuştu.

Bakan Yağcılar, Türkçe kimlik kartlarının basılmasının, Kosova Meclisi'ndeki Türk milletvekilleri ve hükümet içinde yer alan Türk temsilcilerin çalışmalarıyla, Kosova Demokratik Türk Partisi'nin (KDTP) sayesinde gerçekleştiğinin altını çizdi.

Bakan Yağcılar, konuşmasının ardından Kosova Ticaret ve Sanayi Bakanı Cüneyd Ustaibo, milletvekili Enis Kervan ve Prizren KDTP Şube Başkanı Levent Buş'a Türkçe kimlik kartlarını takdim etti.

Büyükelçi Ozan'ın elinden Türkçe kimlik alan Kosovalı Türklerden Kemal Kerpan da çok mutlu olduğunu, Türkçe kimlik kartına kavuşmasından dolayı Büyükelçi Ozan, Bakan Yağcılar ve emeği geçen tüm KDTP yetkililerine teşekkürlerini ifade ederek, "Hakkımız telafi edildi, herkese teşekkür ederim" dedi.

90'lı yıllarına kadar Kosovalı Türkler Türkçe kimlik kartlarına sahipti. 90'lı yıllarından sonra bu hak Türklerin elinden alındı. Kosova'nın özgürlüğe kavuştuğu 1999 yılından bu yana Kosova'da kimlik kartlarında Türkçe ibarelerin de yer alması için Türk partisi KDTP tarafından mücadele verildi. - PRİŞTİNE

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya Kosova'da Türkçe Kimlik Kart Coşkusu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement