Ormansızlaşma hangi ülkelerde hızla devam ediyor? - Son Dakika
Dünya
BBC

Ormansızlaşma hangi ülkelerde hızla devam ediyor?

Ormansızlaşma hangi ülkelerde hızla devam ediyor?

Dünya liderleri, ormansızlaşmayı durdurma ve geri çevirme taahhüdünde bulundu.

04.11.2021 07:09  Güncelleme: 07:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya liderleri Glasgow'daki COP26 zirvesinde, ormansızlaşmaya 2030'a dek son verme taahhüdünde bulundu.

Ormanları korumak için başka girişimlerde de bulunulmuştu, peki herhangi bir ilerleme kaydedilebildi mi?

Şu anda ormansızlaşma ne kadar kötü?

Ormanlar, büyük miktarda küresel ısınmanın başlıca nedenlerinden biri olan karbondioksit (CO2) gazını emiyor. Dolasıyla ağaçları kesmenin iklim değişikliğine büyük çapta bir olumsuz etkisi var.

BM, 1990'dan bu yana 420 milyon hektar orman arazisinin kaybedildiğini söylüyor ve tarım bunun başlıca nedenlerinden biri.

Ormanları korumak adına daha önce de girişimlerde bulunulmuştu.

BM 2014'te ormansızlaşmayı 2020'de yarı yarıya azaltma, 2030'da da sona erdirmeyi öngören bir uzlaşma açıklaması yapmıştı.

Daha sonra da 2017'de, dünya genelinde orman arazilerini 2030'da yüzde 3 artırma hedefi belirlenmişti.

Ancak 2019'daki bir rapora göre ormansızlaşma, küresel ısınmayla mücadele açısından ciddi sonuçlara yol açacak bir şekilde "alarm veren düzeyde" devam etti.

Doğal büyüme ve dikimlerle biraz ormanlaşma sağlansa da ağaçların tam anlamıyla CO2 özümseyebilmesi için yıllarca olgunlaşması gerekiyor.

Son 10 yılda, her yıl 4,7 milyon hektar orman arazisi kaybedildi. Brezilya, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Endonezya en kötü etkilenen ülkeler arasında.

Brezilya: Yasa dışı ağaç kesimi devam ediyor

Amazon yağmur ormanlarının yüzde 60'ı Brezilya'da ve atmosfere karışacak zararlı karbondioksitin emilmesinde hayati bir rol oynuyor.

2004'e dek düzenli bir şekilde azalan Brezilya Amazonları'ndaki ormansızlaşma, ülkenin Ulusal Uzay Araştırma Enstitüsü'ne göre (INPE) yeniden artışa geçti. Kuruluşa göre ormansızlaşma hızı son 10 yılın en yüksek düzeyinde.

Brezilya lideri Jair Bolsonaro, Ağustos'ta BM'de yaptığı yaptığı konuşmada, ülkesindeki ormansızlaşmanın 2020'ye kıyasla azaldığını söyledi. Ancak ormansızlaşma hızı hala göreve geldiği 2019'a kıyasla yüksek. Amazonlar'a odaklanan araştırma enstitüsü Imazon verileri bu yıl ormansızlaşma hızının yavaşlama göstermediğini söylüyor.

Bolsonaro, tarımı teşvik ve Amazonlar'da madencilik gibi "çevre karşıtı" politikalar izlemesi nedeniyle eleştiriliyor.

Bolsonaro, çevre yasalarını ihlal eden çiftçiler ve kerestecileri soruşturmakla görevli resmi kuruluşların bütçelerini kesti.

Yasa dışı ağaç kesimine karşı cezalar 2020'de yüzde 20 azaltıldı.

Net rakamlar bulunmuyor, ancak geçtiğimiz günlerde yapılan araştırmalara göre Brezilya'daki ormansızlaşma ve doğal yaşam alanı tahribatının yüzde 94'ü yasa dışı olabilir.

Amazonlar'daki ormansızlaşmadan sorumlu tek ülke Brezilya değil. Bolivya'nın da aralarında bulunduğu komşu ülkeler de bunda rol oynuyor.

Geçen yıl Bolivya yaklaşık 300 bin hektar tropikal orman arazisini kaybetti.

Bu, dünyadaki en büyük dördüncü büyük oran.

Kongo Havzası: Tarım ve madencilik

Kongo orman havzası dünyadaki en büyük ikinci yağmur ormanı. Yarısından fazlası da Demokratik Kongo Cumhuriyeti sınırlarının içinde bulunuyor.

Çevre örgütü Greenpeace hem büyük hem de küçük şirketlerce yapılan yasa dışı kesimin ormansızlaşmaya yol açtığını söylüyor. ABD ve AB yasa dışı kereste ithalatını yasaklasa da hala bir şekilde ülke dışına kaçırılabiliyor.

Diğer tehditlerse küçük ölçekli tarım, odun kömürü, yakmak için kesim, kentlerin genişlemesi ve madencilik.

Küresel Orman Gözlem kuruluşuna göre son beş yılda yıllık bakir orman kaybı neredeyse yarım milyon hektarı buldu.

Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi geçen ay, yolsuzluk iddiaları nedeniyle biri 1,4 milyon hektarlık bazı kesim ruhsatlarının incelenmesi talimatı verdi. Bu hamle çevreciler tarafından memnuniyetle karşılandı.

Ancak bu yıl başında hükümet, ağaç kesim faaliyetlerine yönelik 2002'den bu yana süren yasağı kaldırma planlarını da açıkladı, fakat bu karar henüz uygulanmadı.

Greenpeace bunun geçtiğimiz aylarda verilen ormanları koruma ve yüzde 8 oranında artırma taahhüdüyle çeliştiğini söylüyor.

Endonezya: Palmiye yağı plantasyonları

Endonezya 20 yıldaki orman kaybında ilk beş ülke arasına girdi. Küresel Orman Gözlem'e göre ülke 2002-2020 arasında 9,75 milyon hektar bakir orman kaybetti.

Endonezya Cumurbaşkanı Joko Widodo 2014'te ormansızlaşmanın başlıca nedeni olan palmiye yağı için arazi açılmasına karşı harekete geçme sözü vermişti.

Resmi verilere göre orman yangınlarının yüzde 80'i bu amaçla çıkartılıyor.

2016'da, 926.000 hektarlık orman yok oldu ve bu alanda rekor kırıldı. Ancak daha sonra ormansızlaşma hızında istikrarlı bir azalma oldu.

2020'de yıllık kayıp 270 bin hektardı.

2019'da Endonezya Cumhurbaşkanı Widodo, 66 milyon hektarlık bakir orman arazisi ve turbalık alanı kapsayan üç yıllık bir alan açmama moratoryumu koydu. Bu moratoryum bu yıl süresiz uzatıldı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Ormansızlaşma hangi ülkelerde hızla devam ediyor? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi
    00:25 Malatya'nın Battalgazi ilçesinde 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi

    Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) tarafından yapılan açıklamaya göre, Malatya'nın Battalgazi ilçesinde saat 00.09'da 4,3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Depremin derinliği ise 9.28 kilometre olarak ölçüldü.

  • Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı
    23:58 Muğla'nın Datça ilçesinde batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesi açıklarında, batma tehlikesi geçiren bottaki 25 düzensiz göçmen ekiplerce kurtarıldı. Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri, lastik botun su alarak batma tehlikesi geçirdiği bilgisi üzerine harekete geçti. Aralarında çocukların da bulunduğu 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, ilçe açıklarında tespit edilen başka bir lastik bot içerisinde ise 34 düzensiz göçmen yakalandı ve İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi
    20:59 Zagreb'de Filistin'e Destek Gösterisi Düzenlendi

    Hırvatistan'ın başkenti Zagreb'de Filistin'e destek gösterisi düzenlendi. Göstericiler, Almanya'nın Filistin Kongresi'ni sonlandırmasına tepki gösterdi.

  • Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı
    20:49 Muğla'da 34 düzensiz göçmen yakalandı, 25'i kurtarıldı

    Muğla'nın Datça ilçesinde iki ayrı düzensiz göçmen olayında 12'si çocuk 34 düzensiz göçmen yakalanırken, 13'ü çocuk toplam 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Lastik botun su alarak batma tehlikesi yaşaması üzerine Sahil Güvenlik ekipleri müdahale etti ve 25 düzensiz göçmen kurtarıldı. Ayrıca, başka bir lastik bot da durdurularak içindeki 34 düzensiz göçmen yakalandı.

  • Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi
    20:28 Dubai Uluslararası Havalimanı'nda uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi

    Birleşik Arap Emirlikleri'nde etkili olan sağanak yağış nedeniyle Dubai Uluslararası Havalimanı'nı sular altına kalırken, uçaklar sel sularında güçlükle ilerledi. Uçuşlar 25 dakika süreyle askıya alındı, birçok uçuş iptal edildi veya komşu havalimanlarına yönlendirildi.

BBC

Advertisement