NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İngiltere'nin ünlü düşünce kuruluşu Chatham House'da "20.yüzyılda Güvenliği Sağlamak" başlıklı bir konferans gerçekleştirdi. NATO'nun misyonu, Rusya ile ilişkiler ve Suriye sorunu Rasmussen'in değindiği konular arasında yer aldı.
NATO Genel Sekreteri Rasmussen, Rusya'nın NATO'yu tehdit değil, Avrupa sınırlarını koruyacak bir dost olarak görme zamanı geldiğini belirtirken, Suriye'ye karşı askeri bir müdahalenin söz konusu olmayacağını yineledi. Rasmussen, Suriye sorunun çözümünün Rusya'nın elinde olduğuna değinirken, Suriye Başkanı Beşar Esad'ın Türk askeri uçağının düşürülmesinden pişmanlık duyması hakkında yorumda bulundu.
Rusya ile ilişkiler hakkında konuşan Rasmussen, "Rusya her ne kadar inanmasa da NATO, Rusya' ya Avrupa sınırlarında huzur imkanı sunuyor. Rusya açık bir şekilde güdülen bu politikayı benimsemezse bir güvenlikten söz etmek olmaz. Bu güvenlik, karşılıklı kurulacak ortaklıkla sağlanacak ve bunu açıklıkla inanarak gerçekleştireceğiz. Biz Rusya'yı bir tehdit olarak görmüyoruz, aynı şekilde Rusya'nın da bizi aynı şekilde görmesini istiyoruz. Rusya ile ilişkilerde maalesef Soğuk Savaş'ın izleri var. İnanıyorum ki Başbakan gerçek tehdidin neler olduğunu yakın zamanda görür. NATO bir düşman değil ve Rusya için iyi olanın NATO ile ortak bir çalışma yürütme olacağını düşünüyorum. Rusya'da katıldığım bir radyo şovunda şunu gördüm; gençler NATO'yu bir dost olarak görüyorlar ancak bu gelecek kuşağın düşünceleri" ifadelerini kullandı.
Rasmussen, Suriye sorununu çözmenin de Rusya'nın elinde olduğunu kaydederek dinleyicilerden gelen "Suriye'ye müdahale söz konusu mümkün mü?" ve "Beşar Esad, Türkiye' ye ait uçağın düşürülmesinden büyük bir pişmanlık duyduğunu açıkladı. Bu konudaki yorumlarınız neler?" sorularına cevap verdi. Rasmussen, "NATO, Türkiye ile çok güçlü bir dayanışma içerisinde ve Şam'da büyük bir etkisi var. ve belki buna nazaran Esad, Şam'da yaptığı yanlış için büyük bir pişmanlık içerisinde olduğunu söyledi. NATO, Suriye'ye kesinlikle askeri bir müdahale düşünmüyor. Türkiye bizim müttefikimiz; dolayısıyla biz olanları çok yakından takip ediyoruz ve Suriye sorununda çözümün kesinlikle siyasi yollardan yapılması gerektiğine inanıyoruz. Geçtiğimiz hafta Cenevre'de yapılan toplantıyla bir adım attık. Uluslararası toplumun göndereceği güçlü tepki, Suriye'de demokrasinin gelmesi için bir yol açacaktır. Rusya bence burada çok önemli ve özel bir role sahip ve kendileri bu ülkede demokrasiye geçişi sağlayabilir. NATO, Suriye'ye karşı hiçbir askeri müdahale düşünmüyor ve bunun üzerine bir senaryo hazırlamıyor. Biz sadece müttefikimiz Türkiye'ye ait uçağın düşürülmesi nedeniyle konuyu çok yakından takip ediyoruz" şeklinde konuştu.
Suriye sorununun Libya'dan farklı olduğunu vurgulayan Rasmussen, "Her iki ülkede yaşananlar insan hakları açısından birbirinden farklı olmayabilir ancak NATO perspektifinden baktığınızda iki ülke arasında şöyle bir fark var: Biz Libya'dayken Birleşmiş Milletler oradaydı ve etrafındaki ülkelerden aktif bir destek vardı. Bunların hiçbiri Suriye sorununda sağlanamadı. Uluslararası toplumlar NATO'ya aktif bir adım çağrısında bulunmadı ve dış müdahaleyi istemeyen bölünmüş bir muhalefet var. Tüm bu detayları bir araya getirdiğinizde askeri müdahale yanlış bir tercih olacaktır. Çözüm siyasi yollardan olmalıdır ve bu Rusya ve Çin'in desteğini kapsamalıdır" dedi. - LONDRA
Son Dakika › Dünya › Rasmussen, Chatham House'da Konuştu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?