Rus medyasında istifa dalgası! Savaş suçlarıyla yargılanmaktan korkuyorlar - Son Dakika
Dünya
BBC

Rus medyasında istifa dalgası! Savaş suçlarıyla yargılanmaktan korkuyorlar

Rus medyasında istifa dalgası! Savaş suçlarıyla yargılanmaktan korkuyorlar

Marina Ovsyannikova'nın devlet televizyonunda 'Savaşa Hayır' yazılı döviziyle belirmesi ve gözaltına alınıp mahkemeye çıkarılması sonrasında Rusya'nın devlet denetimindeki medya kuruluşlarında istifalar birbirini izlemeye başladı.

16.03.2022 18:57  Güncelleme: 09:55

Marina Ovsyannikova Pazartesi günü gece haberlerinin sunulduğu televizyon stüdyosuna canlı yayında savaşı reddeden döviziyle girdiğinde Rusya'nın sıkı bir devlet denetimi altındaki çeşitli medya kuruluşlarında çalışanlar arasındaki yaygın bir rahatsızlığa da dikkat çekmiş oldu ve eylemini bir dizi istifa açıklaması izledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy Ovsyannikova'ya teşekkür etmiş ve Rusya'nın propaganda sistemi diye adlandırdığı kurumlarda çalışanları istifaya çağırmıştı. Dördüncü kuvvet diye adlandırdığı medyada çalışan herkesin 'savaş suçlarına meşruiyet kazandırma' suçlamasıyla uluslararası mahkemelerde yargılanma ve yaptırıma hedef olma riskiyle karşı karşıya olduğunu söylemişti.

İSTİFALAR ARKA ARKAYA GELDİ

Bu olayla Rusya'nın sıkı bir şekilde devlet denetimindeki televizyon kanalları ve medya kuruluşlarında bir rahatsızlık da olduğu ortaya çıktı. Marina Ovsyannikova'nın ekranda protesto eylemiyle birlikte istifasını açıklamasından saatler sonra üç istifa haberi daha geldi. Reuters ajansı, Rusya'nın Almanya merkezli devlet haber ajansı Ruptly'den de bir dizi istifa yaşandığını bildirdi.

SADECE GAZETECİLER DEĞİL

Devlet denetimindeki medyadan çekilenler sadece gazeteciler değil. Ülkenin en ünlü talk şovlarından birini sunan Ivan Urgant Rusya'nın ikinci en büyük televizyonu Marina Ovsyannikova'nın da çalıştığı Kanal 1'deki programını bıraktı. Urgant, Instagram hesabına siyah bir zemin üzerinde sade bir cümle yazarak tepkisini gösterdi: "Korku ve acı. Savaşa Hayır!" Urgant daha sonra takipçilerine, üzülmemelerini, tatile çıktığını ve döneceğini de bildirdi.

DEVLET KONTROLÜNDE OLMAYAN RUS MEDYASI NE DURUMDA?

Rusya'nın devlet denetimi altında olmayan medyası ise yıllardır yoğun baskı altında ve bu yüzden sürekli işlerini kaybetme tehdidi altında bağımsız medya kuruluşlarında çalışan gazeteciler muhtemelen son istifaları çok ciddiye alamayacaklar. Bu alanda bazı gazetecilere soğuk savaş döneminden kalma "dış ülkelerin ajanı" yaftası bile yapıştırılmıştı.

Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Rus medyasında istifa dalgası! Savaş suçlarıyla yargılanmaktan korkuyorlar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

BBC

Advertisement