UNICEF: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor - Son Dakika
Dünya

UNICEF: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor

UNICEF: Lübnan\'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor

Lübnan'daki ailelerin yüzde 10'undan fazlası ülkedeki sosyoekonomik krizde hayatta kalabilmek için çocuklarını işe göndermek zorunda kalıyor. UNICEF'in yayımladığı rapora göre, çocuk işçi sorununun yanı sıra ülkedeki hanelerin yüzde 15'i çocuklarının eğitimini durdurdu. Tırmanan gerilim ve yoksulluk, Lübnanlı çocukların ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. UNICEF, tüm çocukların kapsayıcı ve kaliteli eğitime erişimini sağlamak üzere Lübnan hükümetini eğitime yatırım yapmaya çağırdı.

21.06.2023 10:54
Unıcef: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor
Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta pazar tezgahında bir çocuk, 4 Eylül 2021. (Fotoğraf: Bilal Jawich/Xinhua)

BEYRUT, 21 Haziran (Xinhua) -- Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) tarafından Salı günü yayımlanan bir rapora göre, Lübnan'daki ailelerin yüzde 10'undan fazlası ülkedeki sosyoekonomik krizde hayatta kalabilmek için çocuklarını işe göndermek zorunda kalıyor. Çalışan çocukların bazıları 6 yaşa kadar küçük yaş gruplarını içerebiliyor.

UNICEF'in Lübnan temsilcisi Edouard Beigbeder raporda, "Lübnanlı çocukların karşı karşıya olduğu krizler dayanılmaz bir durum yaratarak kişiliklerini sarsıyor, ruh sağlıklarına zarar veriyor ve daha iyi bir geleceğe yönelik umutlarını yok etme tehdidi oluşturuyor" ifadelerine yer verdi.

Unıcef: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Mar Elias mülteci kampında bir ara sokakta poz veren çocuklar, 23 Mayıs 2022. (Fotoğraf: Liu Zongya/Xinhua)

Rapora göre, çocuk işçi sorununun yanı sıra ülkedeki hanelerin yüzde 15'i çocuklarının eğitimini durdurdu. Bu oran bir yıl öncesine kadar yüzde 10'du. Öte yandan ailelerin yüzde 52'si eğitim harcamalarını azaltmak durumunda kaldı. Bu oran ise bir yıl önce yüzde 38 idi.

Tırmanan gerilim ve yoksulluk, Lübnanlı çocukların ruh sağlığını da olumsuz etkiliyor. Bakım verenlerin neredeyse yarısı, çocuklarının "her hafta çok üzgün ya da depresif hissettiğini" söylüyor.

Unıcef: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor
Lübnan'ın başkenti Beyrut'taki Mar Elias mülteci kampında oyun oynayan çocuklar, 23 Mayıs 2022. (Fotoğraf: Liu Zongya/Xinhua)

UNICEF, başta en savunmasız olanlar olmak üzere tüm çocukların kapsayıcı ve kaliteli eğitime erişimini sağlamak üzere Lübnan hükümetini eğitime yatırım yapmaya çağırdı.

Beigbeder, "Çocuklar için kritik öneme sahip eğitim, sağlık ve sosyal koruma gibi temel hizmetlere yapılan yatırımların arttırılması krizin etkilerinin hafifletilmesine yardımcı olacak, gelecek nesillerin esenliğini ve hayatta kalmasını sağlayacak, ekonomik toparlanmaya katkıda bulunacaktır" dedi.

Kaynak: Xinhua

Son Dakika Dünya UNICEF: Lübnan'daki Sosyoekonomik Kriz Nedeniyle Aileler Çocuklarını Çalıştırmak Zorunda Kalıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement