Anadolu, fen gibi gözde okullara öğrenci seçen Seviye Belirleme Sınavı için sayılı günler kaldı. Çalışmak ve soru çözmek kadar sık yapılan hatalar konusunda da bilgi sahibi olmanın önemine dikkat çeken Kültür Koleji Ortaokulu Bölüm Başkanları, derslere göre en fazla yapılan hataları ve dikkat edilmesi gereken noktaları sıraladı.
Matematik
Öğrenciler rutin işlemlerin yapıldığı, kalıplaşmış soru tarzlarının çözümünde zorlanmıyor, daha önceki soru çözümlerinde deneyimledikleri soru tiplerini rahatlıkla çözüyor. Üst düzey zihinsel beceri gerektiren sorularda ise zorlanıyorlar. Bilginin daha farklı ve yeni bir şekilde sunulduğu soru tarzlarında zorluk çekiliyor. Çıkarımda bulunma, bilgiyi farklı bir yere transfer etme veya değerlendirme yapmaları gereken soru tarzlarında çelişkide kalıyorlar. Özellikle sarmal konuların olduğu daha önceki yılların konu kazanımlarını içeren soru tarzlarında yanlış yapılıyor. SBS' de özellikle sayılar ve geometri konusu ile ilgili soru çıktığı göz önünde bulundurulursa uzamsal zekanın da önemi ortaya çıkar. Özellikle görsel olmayan sözel ifadeli geometri sorularında öğrencilerin soruyu görselleştiremeyip soyuttan somuta geçemedikleri gözlemleniyor. Öğrenciler genellikle kolay gibi gözüken aslında dikkat gerektiren soruları çok hızlı çözerken aynı anda ayrıntıyı kaçırıyor ve bu da sorunun yanlış çözülmesine neden oluyor.
Matematik sorularını çözerken dikkat edilmesi gerekenler:
- Sözel ifadelerin matematiksel dile ve görsel unsurlara dönüştürülerek sorunun çözümü sağlanmalı.
- Soru, verilenler ve istenenler anlaşılana kadar okunduktan sonra verilenler matematik diline çevrilerek denklem oluşturulur. Denklem çözme metotları ile denklem çözülmeli ve bulunanın sorudaki istenen olup olmadığı kontrol edilmeli.
- Zihinden işlem yapmak yerine yazarak işlem yapılmalı.
- Soruları çözerken birimlere dikkat edilmeli.
- Bir soruyu çözmek için zamanın dörtte üçünü soruyu anlamaya, geriye kalan zamanı ise sorunun çözüm yollarını belirlemeye ve soruyu çözmeye ayrılmalı.
- Turlu soru çözme yöntemi uygulanmalı.
- Geometri sorularında şekil üzerindeki ipuçlarını değerlendirerek kurallar belirlenip uygulanmalı.
Fen ve Teknoloji
- Verilen grafik ya da tabloya bağlı olarak yorum yapılması gereken sorularda öğrenciler verilen bilgileri kullanmak yerine kendi bilgilerine göre hareket ediyorlar. Bu durumda da verilen bilgiyi yorumlamaya dayalı olan soru yanlış yapılabiliyor. Bu tür sorularda seçeneklerde verilen yorumlar soru ile birlikte verilen verilere göre değerlendirilmeli.
- Özellikle " kaldırma kuvveti" konusunda öğrenciler soruyu hangi bilgiyi kullanarak çözeceklerinde karar veremiyorlar. Burada izlenmesi gereken yol öncelikle yoğunluk (yüzme-batma şartları) ile çözmeye çalışmak, bu sizi sonuca ulaşamıyorsa F ile G arasındaki ilişkilere bakması, bu da yeterli değilse Vbatan ile kaldırma kuvveti ilişkisine başvurmasıdır.
- Fen ve Teknoloji sorularının büyük bir kısmı matematik işlemlerine bağlı büyüklük, küçüklük ilişkileri bulmaya yöneliktir. Yapılacak işlem hataları bu soruların yanlış yapılmasına sebep oluyor.
- Her derse ait teste olduğu gibi soru kökünde altı çizili bölümün dikkate alınmaması soruların yanlış çözülmesine sebep oluyor. Bu noktada doğru bilgilerin yanına + yanlış olanların yanına - işareti konduğunda bu tür hataların bir kısmı önlenebilir.
- Özellikle kimyasal tepkimelere dayalı sorularda " üretilen" ve "tüketilen" kelimelerine dikkat edilmesi gerekiyor. Örnek. Oksijen üretime fotosentez olayına ait iken oksijen tüketimi solunum olayını ifade eder.
- Grafiklerde yatay ve dikey konumlarda yazan bilgilere dikkat edilmesi gerekiyor. Grafik okumak grafik içeren soruların büyük kısmını çözmek demektir.
Türkçe
Öğrencilerin soruları çözerken dikkat etmesi gerekenlerden çok sınava hazırlanırken dikkat etmeleri gerekenleri sıralamak daha doğru olur. Türkçe dersinde en çok soru çıkaran konu "paragraf bilgisi"dir. Öğrencilerin sınava hazırlanırken en çok ağırlık verecekleri konu da budur. Pek çok öğrenci bu konunun sorularının uzun olmasından korkarak soruyu ya hiç okumuyor ya da soruya çok önyargılı bakıyor. Ancak şunlar unutulmamalıdır ki artık "cümlede anlam" soruları da paragraf bilgisi gibi uzun sorulardan oluşmakta, bir paragraf sorusu ne kadar uzun olursa aslında çözümü de o kadar kolay olmaktadır. Çünkü paragraf ne kadar uzun olursa o paragrafla ilgili sorulabilecek her şey de paragrafın içinde olur ve çok fazla yoruma ihtiyaç kalmaz. Bu konuyla ilgili sınava hazırlanırken bol bol soru çözmeleri paragrafta yaşayacakları sıkıntıları da ortadan kaldıracaktır.
Dikkat edilmesi gerekenler
- Dil bilgisiyle ilgili soru sayısı çok azdır. Öğrenci girdiği denemelere göre bir analiz yaparak, zorlandığı dil bilgisi konularını halletmeye çalışmaktansa anlam konularına ağırlık vermeli. Eğer anlam konularında sıkıntı yoksa kesinlikle dil bilgisi konularındaki eksiklerini halletmeye çalışmalılar çünkü Türkçe dersinde 1 soru oldukça değerli.
- Dikkati çabuk dağılan öğrencilerin sınava kesinlikle önce Türkçe sorularından başlaması gerekir. Çünkü bu tarz öğrenciler Türkçeyi sona bıraktıklarında yanlış sayıları uzun paragraf soruları nedeniyle artıyor.
- "Altı çizili sözcük ya da cümleler" le ilgili sorular çözülürken sözcüğü ya da cümleyi tek başına düşünmemek gerekir. Unutulmamalıdır ki her sözcük ya da cümle içinde bulunduğu parçayla anlam kazanır. Öğrencilerin yaptığı en büyük hatalardan biri de soruyu hiç okumadan seçeneklerde sadece bu altı çizili sözcüklerin yanıtlarını aramak oluyor ve genellikle çeldirici seçeneği işaretliyorlar.
Sosyal Bilgiler
Sosyal bilgilerde öğrencilerin bilgi eksikleri fazla bulunmuyor. Daha çok okuma hatası ya da kavram karıştırması (ulusal kelimesini uluslar arası anlama, evrenseli ulusalla karıştırma vb.) yanlışları yapıyorlar.
Soruları çözerken şunlara dikkat edilmeli
- Soru kökünü iyi okumak
- Soruyu doğru anlamak
- Soruda istenilen bilgiye göre hareket etmek
- Gerekmedikçe aşırı ayrıntılara girmemek
- Soru üzerinden de giderek şıklarda verilenlerden yola çıkarak da soru çözmeyi bilmek
-Öncüllü sorularda öncül ile soruda istenenler arasında doğru bağlantı kurmak
-Paragraf tipi sorularda önemli yerlerin ya da kavramların altını çizip istenen bilgiyle uyuşup uyuşmadığına bakmak
İngilizce
Son üç yıldır SBS İngilizce testinde okuduğunu anlama soruları ağırlıklı yer tutuyor. Bu soruları cevaplayabilmek için okuma becerilerinin gelişmiş olması gereğinin yanı sıra, konuyu doğru takip edebilmek için müfredattaki dilbilgisi konularını ve kelimeleri de bilmek gerekiyor.
Sık yapılan hatalar ve çözümleri
En sık görülen hatalar, soru kökünün dikkatli okunmamasından kaynaklanıyor. Zıt anlamlısı, söylenemez, tamamlamaz, anlatmaz, anlam bakımından farklı, yapı bakımından farklı gibi yönergelere dikkat edilmediği zaman, çeldirici şıklara yönelen öğrenciler basit sorularda hata yapabiliyorlar. Bir diğer sık rastlanan hata da sorunun istediği bilgiye odaklanmaktansa, geçmiş tecrübelerini soruya aktararak yorumda bulunan öğrencilerin, sorunun basit yapısını gözden kaçırmaları. Öğrenciler, SBS İngilizce testinde başarılı olmak için kelime çalışmalarına ve soruları dikkatli okumaya odaklanmalı.
Test pratiği başarıyı arttırır
Kültür Koleji Psikolojik Danışma ve Rehberlik Birimi Koordinatörü Sabriye Dedeoğlu, SBS gibi test tekniğine dayalı sınavlarda test pratiğinin sınav sonucunu etkileyen en önemli etkenlerden biri olduğunu söyledi.
Bilgiyi pekiştirme, bilgiyi yorumlama ve hızı ölçen test tekniğini bilen ve mantığına uygun çalışan adayların istedikleri sonuçlara ulaşacaklarını belirten Dedeoğlu, "Sınavdan önce çözülen yüzlerce hatta binlerce sorunun oluşturduğu bilgi birikimi adayın sınavda başarılı olmasını sağlar. Çünkü çözülen her soru gerçek sınav öncesi adaya deneyim kazandıracaktır. Aday bu bilgi birikimiyle sorulara nasıl yaklaşacağını ve soruları nasıl çözeceğini, hangi yöntemleri kullanacağını, ne kadar süre ayıracağını ve nelere dikkat edeceğini öğrenir" dedi.
Son Dakika › Eğitim › Sbs'de Bu Hataları Yapmayın! - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?