Moğolistan Ulaştırma Bakan Yardımcısı Yerjan Khabshai, Asya ve Avrupa arasında bir merkez olmayı hedeflediklerini belirterek, "Türkiye ile karayolları inşaatı ve havacılık konusunda iyi işbirliklerimiz mevcut ve bunları daha da geliştirmeyi hedefliyoruz" dedi.
17. Avrasya Ekonomi Zirvesi'nde konuşan Khabshai, Moğolistan'ın Türkiye ile hem etnik hem de kültürel anlamda çok büyük bağları olduğunu, Moğolistan'ın Rusya ve Çin arasında yer aldığını ve 2 milyon 900 bin nüfusa sahip olduğunu kaydetti.
Moğolistan'ın çok zengin bir kültüre ve tarihe sahip olduğunu vurgulayan Khabshai, Moğolistan'ın liberal ekonomiye geçiş yaptığını, bunun hiç de kolay olmadığını yaşanan sorunları çözmeye çalıştıklarını söyledi.
Khabshai, geçiş sürecinde altyapı konusunda büyük sorunlar yaşadıklarını belirterek, şu an altyapılarını tamamen yenilediklerini ve iyi bir seviyeye getirdiklerini, hem demiryolları, hem de hava yollarında büyük atılımlara imza attıklarına belirterek, "Yeni açılımlara ve inisiyatiflere devam ediyoruz. Sürdürülebilir kara yollarını geliştirmek için yeni atılımlara imza atacağız. Asya ve Avrupa arasında bir merkez olmayı hedefliyoruz. Bundan dolayı da bütün kara yollarını elden geçiriyoruz ve yeni yollar, köprüler ve bağlantı yolları yapıyoruz" dedi.
Yerjan Khabshai, 3 bin 600 kilometre uzunluğundaki karayolunu ve bin 800 kilometre uzunluğundaki demiryolunu 2016'da bitirmeyi hedeflediklerine işaret ederek, şöyle konuştu:
"Ulan Batur'da yeni bir havaalanı inşaatı başladı ve 2016'da bitecek. Bir çok yolu yeniden asfaltlıyoruz. Bu yıl hızlı otoban çalışmasını bitirmeyi hedefliyoruz. Rusya ve Çin arasındaki bu hızlı otoban yolu bizim açımızdan büyük önem taşıyor. Madencilik alanında çok önemli faaliyetlerimiz bulunuyor. Kaynaklarımız üçüncü ülkeler için büyük bir ilgi odağı ve ekonomimize ciddi katkısı olacak. Türkiye ile karayolları inşaatı ve havacılık konusunda iyi işbirliklerimiz mevcut ve bunları daha da geliştirmeyi hedefliyoruz."
Khabshai, Moğolistan'ın tarihi İpek Yolu ticaretinde büyük bir rolü olduğunu ve sürdürebilir bir ekonomi için Asya ile Avrupa'nın tarihte olduğu gibi bugün de çok iyi yollarla donatılması gerektiğini söyledi.
- "Bölgede gerçek dönüşümü bilgi ve iletişim teknolojileri ile sağlayabileceğiz"
Uganda İletişim Bakanı Asistanı Katanda Kamyaj da bölgede öncelikle karayolu altyapısının geliştirilmesinin hedeflendiğini, mal, hizmet ve insanların bu sayede serbestçe dolaşabileceğini, demiryollarını geliştirmek için master programı hazırladıklarını anlattı.
Kamyaj, "Hidroelektrik santral konusunda önemli atılımlar yaptık. Uganda'nın 480 megavatlık bir kapasitesi var. Bunun 1.200 megavata çıkarılması hedefleniyor. Ancak bölgede üretilen elektriğin dağıtım kapasitesi hala çok sınırlı" dedi.
Katanda Kamyaj, yenilenebilir enerji kaynaklarının öneminin de farkında olduklarına vurgu yaparak, bunun için güneş ve jeotermal kaynakları da dikkate aldıklarını ancak konuyla ilgili gereken uzmanlığa sahip olmadıklarını, insan kaynakları konusunda bir kalkınma stratejisine ihtiyaçları olduğunu ifade etti.
Kamyaj, sözlerini şöyle tamamladı:
"İnsan kaynağı konusundaki eksikliğimizi gidermek için adım atmak zorundayız. Eğitim yoluyla bu konudaki eksikliklerimizi aşmaya çalışıyoruz. Bu arada, doğalgaz sektörü bölgede önemli ölçüde ivme kazandı. Kenya ve Uganda petrol ve gaz kaynakları tespit etti, ticari anlam ifade edecek şekilde. Ancak bu kaynakların hayata geçirilmesi konusunda finansal kaynaklara ihtiyacımız var. Bilgi ve iletişim teknolojileri bölgede kalkınma sağlayacak çok önemli unsurlar. Bölgede gerçek dönüşümü bilgi ve iletişim teknolojileri ile sağlayabileceğiz. Bu çerçevede Türkiye'nin bize yardımcı olmasını istiyoruz." - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 17. Avrasya Ekonomi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?