2 Milyon Emekliyi İlgilendiren "İntibak Yasası" Resmen Onaylandı - Son Dakika
Ekonomi

2 Milyon Emekliyi İlgilendiren "İntibak Yasası" Resmen Onaylandı

2 Milyon Emekliyi İlgilendiren "İntibak Yasası" Resmen Onaylandı

Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşında artış sağlayacak olan "İntibak Yasası" Resmi Gazete'de yayımlandı Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşında artış sağlayacak olan "İntibak Yasası" Resmi Gazete'de yayımlandı.

08.03.2012 09:38

Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşında artış sağlayacak olan "İntibak Yasası" Resmi Gazete'de yayımlandı Yaklaşık 2 milyon emeklinin maaşında artış sağlayacak olan "İntibak Yasası" Resmi Gazete'de yayımlandı. Yasa ile 2000 yılından önce emekli maaşı bağlanmış emeklilerin aylıklarında yaşanan farklılıkların giderilmesi amaçlandı. İntibak kapsamında yapılacak zamlardan dul ve yetimler de aylıklarıyla orantılı olarak yararlanacak. Yasa kapsamındaki kişiler ilk zamlı maaşlarını 2013 Ocak ayı ödeme döneminde alacak. Bu kişilere geriye dönük herhangi bir ödeme ise yapılmayacak.

Kamuoyunda "İntibak Yasası" olarak bilinen "Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından onaylanmasının ardından bugünkü Resmi Gazete'de yayımlandı.

-İNTİBAK 2013 OCAK'TA YÜRÜRLÜĞE GİRECEK-

2013 Ocak ayı ödeme döneminde yürürlüğe girecek olan "İntibak Yasası" kapsamında, son tahsis talep tarihi veya ölüm tarihi 2000 yılı Ocak ayı başından önce olup, 506 sayılı Kanunun mülga hükümleri uyarınca gösterge sistemine göre bağlanan malüllük, yaşlılık ve ölüm aylıkları ile bu tarihten önce malullük veya yaşlılık aylığı almakta iken bu tarihten sonra ölen sigortalıların ölüm aylıkları, bu madde hükümlerine göre yeniden hesaplanacak.

Aylıkların hesaplanmasında, 506 sayılı Kanunun mülga maddeleri uyarınca hazırlanan ve 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan gösterge veya üst gösterge tablosundan sigortalı için tespit edilmiş olan mevcut gösterge rakamı ile aynı dönemde yürürlükte bulunan memur aylık katsayısı esas alınacak. Sigortalının aylık bağlama oranları şu şekilde belirlenecek:

"-Malüllük aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için yüzde 60, sigortalının başkasının bakımına muhtaç olması halinde yüzde 70, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59.9 ila yüzde 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Yaştan ve günden artırım ve eksiltme yapılmaz.

-Yaşlılık aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59.9 ila yüzde 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı, sigortalının tahsis talep tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için l'er artırılır, 5 bin günden noksan ödediği her 240 gün için 1'er eksiltilir. Maden işyerlerinin yer altı işlerinde çalışması, sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malül olması, sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlanması veya erken yaşlanması nedeniyle tarafına yaşlılık aylığı bağlananlara günden dolayı eksiltme yapılmaz.

-Ölüm aylığında; gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için yüzde 60, üst gösterge tablosundan aylık hesaplanmış olan için ise 1999 yılı Aralık ayında yürürlükte bulunan ve gösterge rakamına göre yüzde 59.9 ila yüzde 50 arasında belirlenmiş olan taban aylık bağlama oranı esas alınır. Bu şekilde belirlenen taban aylık bağlama oranı sigortalının ölüm tarihi itibarıyla kadın ise 50, erkek ise 55 yaşından sonra doldurduğu her tam yaş için ve 5 bin günden fazla ödediği her 240 günlük malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi için l'er artırılır. Günden dolayı eksiltme yapılmaz. Malullük aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında bakıma muhtaçlık durumu dikkate alınmaksızın a bendi, yaşlılık aylığı almakta iken ölen sigortalılar hakkında ise b bendi hükümleri uygulanır.

-Malüllük, yaşlılık ve ölüm aylığının aylık bağlama oranı yüzde 85'ten fazla olamaz."

-HESAPLANAN AYLIK TUTAR, EMEKLİNİN ALDIĞI AYLIKTAN AZ ÇIKarsA MEVCUT AYLIKLAR ÖDENMEYE DEVAM EDECEK-

Sigortalının 1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla aylığı, Yasa kapsamında tespit edilen gösterge rakamı, memur aylık katsayısı ve aylık bağlama oranının çarpımı suretiyle belirlenecek.

1999 yılı Aralık ayı ödeme dönemi itibarıyla hesaplanan aylık tutarı, yüzde 5.9 oranında artırılarak 2000 yılı Ocak ayına, 2000 yılı Ocak ayı için bu şekilde hesaplanan aylık tutarı ise, (7,13326594120697) çarpanı kullanılarak 2008 yılı Ocak ayına taşınacak. Bu şekilde hesaplanan aylık tutarı da, 2008 yılı Ocak ayı ödeme döneminden başlayarak 2013 yılı Ocak ayı ödeme dönemine kadar (bu dönem dahil) sigortalılara ödenmekte olan aylıklara uygulanmış olan aylık artışları ile artırılacak.

Öte yandan, hesaplanan aylık tutarının, sigortalı veya hak sahiplerine 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde ödenmekte olan aylık tutarının altında kalması halinde, mevcut aylıkların ödenmesine devam edilecek. Hesaplanan aylıklar için geriye yönelik herhangi bir ödeme yapılmayacak.

Sözleşme aylıklarını 2000 yılı Ocak ayı başından sonra borçlanma yapmak suretiyle tam aylığa yükseltenler ile devir alınacak sandıklardan aylık alanlara, devir tarihinden sonra intibak hükümleri uygulanmayacak.

Bu maddenin uygulanmasına ilişkin tereddütleri gidermeye Kurum Yönetim Kurulu yetkili kılındı.

-GELİR BASAMAKLARINDAKİ OLUMSUZLUĞUN GİDERİLMESİ AMAÇLANIYOR-

İntibak Yasası, 1 Nisan-30 Haziran 2002 döneminde yürürlükte bulunan gelir basamakları esas alınarak hesaplanan aylıkların, aynı gelir basamakları üzerinden yeniden hesaplanması ve oluşan olumsuzluğun giderilmesini de amaçlıyor.

Yasa kapsamında intibakla ilgili düzenleme 2013 yılı Ocak ayı ödeme döneminde, diğer düzenlemeler ise yasanın yayımı tarihinde yürürlüğe girecek.

-İLAÇTAN ALINAN KATKI PAYINDA ALT SINIR YÜZDE 1'E İNDİRİLDİ-

Yasa kapsamında ilaçtan alınan katkı payı yüzde 10-20 yerine bugünden itibaren yüzde 1-20 olarak uygulanacak. Halen yüzde 10 olarak uygulanan alt sınır yüzde 1'e çekilerek, esneklik sağlanması hedefleniyor. Vücut dışı protez ve ortezler ile ayakta tedavide sağlanan ilaçlarda alınacak katkı payını yüzde 1'e kadar indirmeye, SGK'nın teklifi üzerine Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı yetkili olacak.

-BİYOMETRİK YÖNTEMLERLE KİMLİK DOĞRULAMASI YAPILACAK-

Yasayla, kişilerin sağlık hizmetine gitmediği halde gitmiş gibi gösterilerek SGK tarafından yapılan usulsüz ve yersiz ödemelerin önlenmesi amacıyla "biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulaması" yapılmasına imkan tanındı.

Öte yandan, SGK'ya aktarılmaları daha önceki düzenlemelerde yer alan banka personel sandıklarının 2 yıl olan devir süresi, 4 yıla çıkarıldı.

Ayrıca, bugünden itibaren işten çıkardıkları personeli, 10 gün içinde "sigortalı işten ayrılış bildirgesi" ile bildirmeyen işverenlere her bir sigortalı için uygulanan "asgari ücret tutarındaki" ceza, "asgari ücretin onda 1'i tutarına" düşürüldü. Bu ceza, işverenlerin tutmakla yükümlü olduğu defter ve belgeleri ibraz etmemesi halinde verilecek ceza tutarını geçmeyecek. - Ankara

Kaynak: ANKA

Son Dakika Ekonomi 2 Milyon Emekliyi İlgilendiren 'İntibak Yasası' Resmen Onaylandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement