Alman Parlamento Üyesi Volkmar Klein, kurallı ekonomik sistemin önemine dikkati çekerek, "Ekonomi futbola benziyor, komple özgürlük yoktur, kurallar olmazsa maç felakete dönüşür" dedi.
Klein, Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen 6. Boğaziçi Zirvesi'nde kalkınmaya ilişkin değerlendirmeler yaptı.
Klein, gelişmekte olan ülkelerde hatalar ve kuralların eksikliğinin yaygın şekilde gözlemlendiğini belirterek, "Bazı gelişmekte olan ülkelerde her iki hata bile eş zamanlı yapılıyor. Devlet kötü bir girişimcidir bunu biliyoruz" değerlendirmesini yaptı.
Şirketlerin kalkınma programıyla daha çok ilgilenmesinin gerekliliğine dikkati çeken Klein, ekonomiyi futbola benzetti.
Klein, "Ekonomi futbola benziyor, futbolda açık alan ve özgürlük lazım ki stratejinizi geliştirip gol atabilesiniz. Tabi bu, herkes ne isterse yapabilir anlamına gelmez. Komple özgürlük yoktur, kurallar olmazsa maç felakete dönüşür" diye devam etti.
Özel şirketlerin rolünün istihdam yaratmada çok önemli olduğunun altını çizen Klein, "Doğru kurallar olmazsa güvenilirlik ve yatırımcı da olmuyor" ifadelerini kullandı.
"İşletmelerin, finansmanlara erişebilmesi için belli riskler alması gerekiyor"
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) İstanbul Direktör Yardımcısı Gülçin Salıngan, sosyal sorumluluk programlarının amaçlarına işaret ederek, "Kurumsal, sosyal sorumluluk ve hayırseverlik programları genellikle ticari amaçlı programlardır ve o işletmeye kar kazandırmak amaçlı programlardır" ifadelerini kullandı.
Ukraynalı bir şirketin paydaşı olduğu bir sosyal sorumluluk projesiyle 5 yıldan kısa bir süre içinde gelirini yüzde 7'den yüzde 22'ye çıkardığı örneğini veren Salıngan, söz konusu şirketin faaliyet gösterdiği bölgede üreticilerden doğrudan alım yaparak masraflarını düşürdüğüne dikkati çekti.
Alman Yatırım Bankası (KfW) Tacikistan Ofisi Direktörü Kristin Laabs, istihdamın sosyal kapsayıcılık için en önemli araç olduğunu söyledi.
Laabs, "İşletmeleri güvenli bir ortama taşıyabilirsek diğer taleplere başarılı bir şekilde cevap verebiliriz" dedi.
"Az gelişmiş ülkeler devlet kurumlarının imkanlarına daha çok muhtaç"
Finansmana erişimin zor olduğu ülkelerde şeffaflıkla ilgili sorunların olduğunu vurgulayan Laabs, "İşletmelerin, finansmanlara erişebilmesi için belli riskler alması gerekiyor" ifadelerini kullandı.
Tacikistan'da nüfusun 8.2 milyon olduğunu aktaran Laabs, kişi başı gelirin 1120 dolar ve enflasyonun yüzde 6 ile 7 düzeyinde olduğunu belirtti.
Laabs, "Tacikistan krizle karşı karşıya. Özel sektöre baktığımızda, pek iç açıcı değil. Az gelişmiş ülkeler aslında hükümetlerin rehberliğine ve devlet kurumlarının imkanlarına daha çok muhtaç. Çünkü hala yapılması gereken birçok iyileştirme var" değerlendirmesinde bulundu.
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) Küresel Politikalar Danışmanı Casper Sonesson da "Kapsayıcı iş kavramı büyük potansiyel barındıran bir kavram ve hükümetlerden biraz daha desteğe ihtiyacı var" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Ekonomi › 6. Boğaziçi Zirvesi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?