Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, siber güvenliğe özellikle önem verilmesi gerektiğini belirterek, "10 yıl önce dünyada siber saldırı sayısı sadece 50 bin iken, 2013 yılında bu sayı 100 milyon adedi aştı. Verilen zararın maddi boyutunu hesaplamak ise gerçekten zor" dedi.
Bakan Elvan, "9. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı"nın açılışında yaptığı konuşmada, dünyada 2002'den itibaren ICT sektöründe köklü değişimler başladığını vurguladı. Bilgi ve Haberleşme Teknolojilerinin (ICT) ekonomik ve sosyal yaşam üzerindeki etkisinin artmaya başladığını söyleyen Elvan, 1990'da 100 milyon olan dünyada kişisel bilgisayar sayısının bugün ise 2 milyarı bulduğunu ifade etti. Elvan, mobil telefon kullanıcı sayısının da 1990'da 10 milyon iken, bugün 7 milyara ulaştığını dile getirdi.
İnternet kullanıcı sayısının ise 1990'dan bu yana 3 milyondan yaklaşık 3 milyara geldiğini dile getirerek, "1990'ların başında her gigabaytlık verinin saklanabileceği ana hafıza 5 bin dolara mal olurken, bugün maliyeti 1 peninin altına düştü. 2015 yılı için yapılan bir araştırmada, ABD'de evlerin yüzde 88'inin online olacağı, bunların yüzde 82'sinin geniş bant, yüzde 6'sının ise analog modemle bağlanmaya devam edeceği belirlendi" diye konuştu.
Bugün geniş bant erişim başta olmak üzere ICT yatırımlarının genel ekonomik gelire katkısının çok büyük ölçüde arttığına dikkati çeken Elvan, sözlerini şöyle sürdürdü:
" Avrupa Birliği'nin geniş bant konusuna özel önem verdiğini biliyoruz. Avrupa Parlamentosu ve Avrupa Komisyonu, fiber optik kabloların döşenmesi sırasında kazı gibi mühendislik giderlerinin, altyapı maliyetlerinin yüzde 80'ini oluşturduğunu hesaplayarak, bu maliyetlerin azaltılması için yeni düzenlemeler yaptı. Bu düzenlemeye göre elektrik dağıtım, atık su işleme, gaz dağıtım gibi tüm altyapı işlerinde, geniş bant erişim için yapılacak kurulum çalışmalarında elektronik haberleşme işletmecilerine erişim imkanı sağlayacaklar. Bu şekilde 40-50 milyar avro tasarruf elde edilmesi hedefleniyor."
Elvan, Türkiye'de de bu konuda düzenleme yapılarak, fiber altyapıya yatırım yapacak işletmeleri koruyucu önlemler almayı ve önlerini açmayı hedeflediklerini belirterek, bugün Türkiye'de yaklaşık 35 milyon geniş bant erişim abonesi, 50 milyonun üzerinde internet kullanıcısı bulunduğunu anlattı. Özellikle mobil geniş bant ile bu rakamların son yıllarda hızlı bir yükselişe geçtiğine dikkati çeken Elvan, niteliksel olarak da internet kullanımının önemine işaret etti. Elvan, internet içeriği ve internette bilgi güvenliğinin her geçen gün daha fazla önem kazandığını vurguladı.
"Dünya nüfusunun 2,5 milyarı geniş bant, 3 milyarı ise internet abonesi"
"Dijital okuryazarlık" konusuna da değinen Elvan, şunları kaydetti:
"Bildiğiniz gibi dijital okur-yazarlık, efektif ve ciddi bir şekilde internet üzerinden araştırma yapmak, değerlendirmek ve çeşitli dijital teknolojilerden yararlanarak bilgi toplamak anlamına geliyor. Türkiye'nin dijital okur-yazarlık konusunda istenilen seviyeye gelmesi, bilgi toplumu açısından da çok önemli. Bu konuda daha fazla ilerleme kaydetmemizin gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla da internetin olanaklarından daha fazla yararlanılması gerektiğini, işletmecilerin bu konuda gerekli tanıtım ve pazarlama yapmalarının önemli olduğunu düşünüyorum. Bu arada dikkat çekmek istediğim bir husus da sayısal veri yükündeki artış. Bugün dünya nüfusunun yaklaşık 2,5 milyarı geniş bant erişim abonesi, 3 milyarı internet abonesi."
Elvan, internete girenlerin sayısı çoğaldıkça, özellikle geniş bant abone sayısı arttıkça dijital veri yükünün daha da arttığını ifade ederek, "IPTV, 4K teknolojileri internette sürekli olarak daha yüksek kapasiteli geniş bant erişime ihtiyaç gerektiriyor. Mobilitenin artması ile eğitimden sağlığa, eğlenceden ticarete kadar her alanda, insanlar bulundukları her yerden ve istedikleri her zaman internete ulaşmak istiyor" değerlendirmesinde bulundu.
Bunu sağlamak için işletmecilerin devamlı artan oranda geniş bant erişim altyapısına ihtiyaç duyduklarını dile getiren Elvan, küresel olarak ICT harcamaları yüzde 7 civarında büyürken, dijital içeriğin yüzde 50 arttığını söyledi. Elvan, bu durumun da altyapı yatırımlarının zaman geçirilmeden yapılması, altyapının etkin ve verimli kullanılmasını gerektirdiğini belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Bu nedenle fiber optik altyapımızı hızla geliştirmeye devam etmemiz gerektiğini söylüyorum. Bugün Türkiye'de Alternatif işletmecilerin toplam fiber uzunluğu yaklaşık 45 bin kilometreyi, Türk Telekom'un ise 182 bin kilometreyi aştı. Ülke genelinde fiber optik ağının kurulması ve Türkiye'nin bölge ülkeleri arasında fiber kesişim noktası (hub) olması hedefi ülkemizin bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün 2023 hedefleri arasında bulunuyor. Ayrıca eve kadar fiber ve geniş bant kablosuz erişim şebekelerinin yaygınlaştırılması konusu da diğer bir önemli hedefimizdir. Bugüne kadarki çalışmalarımızla bu hedeflere ulaşmanın ve hatta geçmenin hiç de zor olmadığını düşünüyorum."
"Siber güvenlik işbirliği yapmamızı gerektiren bir konudur"
Bu konuda ülkeler arasında işbirlikleri yapılabileceğini ve kurumların birbirlerine destek olabileceklerine inandığını vurgulayan Elvan, "Yine işbirliği yapmamızı gerektiren bir konunun da 'Siber Güvenlik' olduğunu düşünüyorum. Siber güvenliğe özellikle önem vermemizin gerektiğini hatta bunun bir zorunluluk olduğunu düşünüyorum. Bakın 10 yıl önce dünyada siber saldırı sayısı sadece 50 bin iken, 2013 yılında bu sayı100 milyon adedi aştı. Verilen zararın maddi boyutunu hesaplamak ise gerçekten zor" bilgisini paylaştı.
Elvan, Türkiye olarak bilişim sektöründe olduğu gibi siber güvenlik alanında da son yıllarda gerçekten önemli gelişmeler temin ettiklerine işaret ederek, bugüne kadar 5 kez siber güvenlik tatbikatı yaptıklarını aktardı. Sonuncusu üç hafta önce yapılan tatbikatı ITU, Impact gibi kuruluşlarla uluslararası düzeyde gerçekleştirdiklerini dile getiren Elvan, bu konuda yapılabilecek işbirlikleri olduğunu söyledi.
Bilişim sektörü, Ar-Ge ve geniş bant kavramlarının son yıllarda birbirinden ayrılmaz bir bütün haline geldiğine dikkati çeken Elvan, Türkiye'nin Ar-Ge'de yeterli sayıda genç ve iyi yetişmiş personeli olduğunu ve bunun çok iyi değerlendirilmesi gerektiğini ifade etti.
Elvan, geniş banttaki yüzde 10 artışın gayri safi yurt içi hasılayı yüzde 1,2 arttırdığının, bilimsel bir veri olarak kabul edildiğine vurgu yaparak, bunlar çok iyi değerlendirildiği takdirde, Türkiye'nin ekonomik gelişimlerine bilişim sektörü olarak azami katkıyı yapacaklarına inandığını da sözlerine ekledi. - İstanbul
Son Dakika › Ekonomi › 9. Uluslararası Elektronik Haberleşme Düzenleyiciler Konferansı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?