Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 3. köprü ve bağlantı yolları üzerinde 2 bin hektarlık bir arazinin yol yapmak amacıyla kamulaştırıldığını, bu alanın yüzde 74'ünün orman alanı içinde kaldığını bildirdi.
Yıldırım, tehlikeli maddelerin taşınmasında kullanılan ambalaj, tank ve kapların test, sertifikalandırma ve muayenelerin yapılması yetkilendirme protokolü imza töreni sonrasında basın mensuplarının sorularını yanıtladı.
3. Köprü Projesi kapsamında kamulaştırılacak alanda 1 milyon ağacın kesileceği iddiasının sorulması üzerine Yıldırım, 3. köprü ve devamı olan otoyol bağlantı yollarının yap-işlet-devret modeliyle yapılması için ihale yapıldığını ve yüklenici firmanın çalışmalara başladığını anımsattı.
Otoyol ve köprünün 4'er gidiş 4'er geliş olmak üzere toplam 8 şerit olacağını anlatan Yıldırım, ortada da bir gidiş bir geliş demiryolu olacağını, demiryolunun ileri ki yıllarda aynı güzergahta yapılmış olacağını söyledi.
Yolları refahın artması ve ekonominin büyümesi, insanların rahat, konforlu ve güvenli seyahat etmeleri için yapıldığını anlatan Yıldırım, yolların bazen meskun mahalden geçtiğini, binaların olduğunu ve istimlak yapılarak yol açıldığını kaydetti.
Bazen tarım sahasından, ormanlık alandan geçildiğini, vadilerden geçilmesi halinde gerekiyorsa viyadük yapıldığını, dağlardan geçiyorsa tünel yapıldığını belirten Yıldırım, şöyle konuştu:
"Velhasıl yol yapılması için ne lazımsa o teknik olarak yerine getiriliyor. Şimdi bu yol üzerinde 2 bin hektarlık bir arazi yol yapmak amacıyla batından doğuya yani Avrupa Yakası'ndan Asya Yakası'na yol koridoru içinde kamulaştırılıyor. Bu alanın yüzde 74'ü orman alanı içinde kalıyor. Diğerleri de farklı, tarım olan var, özel sahipli alan var. 4'te 3'ü orman alanında geçiyor. Bu projeyi ihale etmeden önce imar planı yapıldı. Bu imar planı belediyelerden onaylandı, bütün bakanlıklardan görüşleri alındı. Şimdi onaylanan plan dahilinde bu çalışmaları yürüteceğiz. Yalnız bir noktayı vatandaşlarımızın, İstanbulluların bilmesini istiyorum. Kamulaştırma alanı 2 bin hektar olmasına rağmen yolun oturacağı alanın toplamı 490 hektar yani 490 bin dönüm. Bir başka deyişle yani yapılacak 3. havalimanının terminalinin yarısı bile değil. İşi abartmaya lüzum yok. Orman yangınla mücadele için bile yol açıyor. Yani yol açmadan ormanlık alanda nasıl yangınla mücadele edeceksiniz, nasıl piknik alanına gideceksiniz, nasıl ormandan yolunuzu bulup da karşıya geçeceksiniz, mutlaka yol lazım, bu da o yollardan bir tanesi."
Projenin icap ettirdiği tünel, viyadük yapıldığını ifade eden Yıldırım, ormanlık alana zarar vermemek için 37 viyadük, 2 tünel olduğunu, bunların hepsinin belirlendiğini, sonradan bir değişiklik olmadığını söyledi.
490 bin dönüm alanda yol koridorunun oluşturulacağını, onun etrafına daha fazla ağaç dikileceğini bildiren Yıldırım, "Ne kadar ağaç kesileceğini saymadım. Nereden atıyorlar böyle, 1 milyon, 1,5 milyon ağaç kesilecek... Olabilecek asgari düzeyde, zaruri olan neyse yapılacak, ama daha fazlası, kat kat fazlasının dikileceğinden hiç kimsenin şüphesi olmasın. Yani hiçbir şeye değmeden yol yapalım diye bekliyorlarsa öyle bir şey mümkün değil, öyle bir teknoloji henüz geliştirilmedi" diye konuştu.
İstanbullunun çevre hassasiyetinin aynısının kendilerinde de olduğunu dile getiren Yıldırım, "Bunlar bize ortak miraslarımız, çocuklarımıza, gelecek nesillere bırakacağımız en büyük eserlerimiz olacak. Çevre hassasiyetleriyle ihtiyaçları dengeli olarak ele almamız gerekir. Yol da olacak, yeşillik de olacak. İkisi bir denge içinde yapılmış olacak. Onun için bu ve buna benzer haberleri çok abartılı, biraz da art niyetli olarak görüyorum. Türkiye'nin geleceği için İstanbul'un ulaşım sorununun çözüme kavuşturulması için 3. Köprü ve Kuzey Marmara Otoyolu'nun çok gerekli olduğunu, hatta biraz geç kalmış proje olduğunu ifade etmek isterim" dedi.
DHMİ Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı yük ve yolcu taşıma istatistiklerinde Şubat ayında rekor artışı nasıl değerlendirdiğinin sorulması üzerine Yıldırım,
"İyi değerlendiriyorum, nasıl değerlendireyim, gayet güzel olmuş" dedi.
Türkiye'nin havacılıkta büyümeye, uçmaya devam ettiğini dile getiren Yıldırım, hem iç hatlarda hem de transitlerde artış olduğunu, bu durumu gördükleri için yeni İstanbul Havalimanı için hareke geçtiklerini söyledi.
Türkiye'nin gelişmeye, dünyadaki krize rağmen Türkiye'nin cazibe merkezi olmaya devam ettiğine işaret eden Yıldırım "Ülkemiz adına sevinilecek, gurur duyulacak bir tablo. İnşallah bu artışlar hep böyle devam eder. Ülkemizde güven, huzur ve istikrar oldukça, başımıza tebelleş olan terör belası da sona erince bu süreç daha da hızlanarak devam edecek" diye konuştu.
Son Dakika › Ekonomi › Abartmayın, Fazlasını Dikeceğiz - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?