Asıl Parayı Borsacılar Kazandı - Son Dakika
Ekonomi

Asıl Parayı Borsacılar Kazandı

Asıl Parayı Borsacılar Kazandı

2002 Yılından Bu Yana En Kötü Dönemi Yaşayan ve Kredi Sıkışıklığı Nedeniyle Bu Yıl 74 Milyar Dolarlık Bir Kayıpla Karşı Karşıya Olan Wall Street'te, Borsacılar Ceplerini Doldurmaya Devam Ediyor.

20.11.2007 10:32

2002 yılından bu yana en kötü dönemi yaşayan ve kredi sıkışıklığı nedeniyle bu yıl 74 milyar dolarlık bir kayıpla karşı karşıya olan Wall Street'te, borsacılar ceplerini doldurmaya devam ediyor.

Referans Gazetesi'nin Bloomberg'e dayandırarak verdiği habere göre, menkul kıymet şirketleri bu yıl çalışanlarına 38 milyar dolarlık rekor ikramiye ödemeye hazırlanıyor. Bu miktar Goldman Sachs, Morgan Stanley, Lehman Brothers, Merrill Lynch ve Bear Stearns gibi kuruluşlarda çalışan 186 bin kişiye ödenecek.

Kişi başına ödenecek ortalama para 201 bin 500 doları buluyor. ABD'deki en büyük 5 menkul kıymet şirketi geçen yıl çalışanlarına 36 milyar dolar tutarında ikramiye ödemişti.

İkramiye havuzunu oluşturan gelirlerin büyük kısmı satın alma ile ilgili düzenlemelere ödenenen ücretlerden geliyor. Bu alanda toplanan miktarın 9 milyar dolar olduğu belirtiliyor. Halka arzlar ve kredi değerlendirmesi düşük şirketlerin ihraç ettiği bonoların satışı ile ilgili gelirler de ikramiye havuzuna önemli katkı sağlayan alanlar olarak göze çarpıyor.

Uzmanlar ABD'deki en büyük 5 menkul kıymet şirketinin bu yılki toplam gelirlerinin yüzde 1,7 artışla 135 milyar dolara çıkacağını tahmin ediyor. Menkul kıymet şirketleri gelirlerinin yüzde 50'sinden daha küçük bir bölümünü maaş ve ikramiyelere harcıyor. 

Bu sektörde ödenen ikramiyeler Sri Lanka, Lübnan ve Bulgaristan gibi ülkelerin gayri safi yurtiçi hasılalarından daha büyük. 201 bin 500 dolarlık ortalama ikramiye ise ABD'de yıllık geliri ortalama 48 bin dolar düzeyinde olan hane halkı gelirinin 4 katından daha fazla. Bu para ile 911 turbo Cabriole model Porsche araba satın alınabilir. Ayrıca New York'taki Mandarin Oriental Hotel'de 2 kişi bir VIP süitinde 1 gün ağırlanabilir.

Uzmanlar dünyanın en büyük ve en kârlı menkul kıymet şirketi olan Goldman Sachs'ın bu yıl 11 milyar dolar kazanç elde edeceğini tahmin ediyor. Goldman Sachs üçüncü çeyrekte net gelirinin yüzde 79 arttığını bildirmişti. Buna karşın, Morgan Stanley, Lehman Brothers ve Bear Stearns, kârlarında azalma olduğunu, Merrill Lynch ise 2.24 milyar dolar zarar bildirdi.

Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein'in bu yıl en az 65 milyon dolar kazanacağı tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar Blanfein'in evine götüreceği rakamın 75 milyon doları bulacağını tahmin ediyor. Blankfein geçen yıl da 54.3 milyon doların üzerinde para kazanmıştı.

Blankfein 70 milyon dolar alabilir

Goldman Sachs CEO'su Lloyd Blankfein'in bu yıl en az 65 milyon dolar kazanacağı tahmin ediliyor. Bazı uzmanlar Blanfein'in evine götüreceği rakamın 75 milyon doları bulacağını tahmin ediyor. Blankfein geçen yıl da 54.3 milyon doların üzerinde para kazanmıştı. Goldman yılın ilk 9 ayı için 16.9 milyar dolarlık maaş, sosyal yardım ve ikramiye ödemeye hazırlanıyor. Bu rakam 2006 genelinde ödenen rakamdan daha fazla.

Uzmanlar New York Borsası'ndan John Thain'i transfer eden Merril Lynch'in ise bu yılki gelirlerinde yüzde 13'lük bir düşüş bekliyor. Merril Lynch geçen ay yaptığı açıklamada yılın ilk 9 aylık döneminde gelirlerinin yüzde 58'ini tazminat için ayırdığını bildirmişti. Geçen yıl bu rakam yüzde 49'du. Wisconsin merkezli Johnson Asset Management'in uzmanlarından William Fitzpatrick, firmanın bu oranı dördüncü çeyrekte yükseltebileceğine dikkat çekerek, "Merril Lynch'te ne yaptıklarını anlayabiliyorum. Eğer ödenekleri yükseltmezlerse en iyi çalışanlarını rakip firmalara kaptırabilirler" dedi

 

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Asıl Parayı Borsacılar Kazandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement