Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti - Son Dakika
Ekonomi

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti

Almanya Şansölye Yardımcısı Philipp Rösler, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda çok büyük potansiyeli olduğunu söyledi.

15.11.2012 15:15  Güncelleme: 15:12

Almanya Ekonomi ve Teknoloji Bakanı ve Almanya Şansölye Yardımcısı Philipp Rösler, Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda çok büyük potansiyeli olduğunu ve enerji tedariki açısından öneminin devam ettiğini belirterek, "O nedenle Almanya ve Türkiye arasında müşterek enerji forumu oluşturmayı düşünüyoruz" dedi.

Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi'nin açılışında konuşan Rösler, enerji ve ekonomi söz konusu olduğunda doğu ile batının birleştiği bir yer olarak en iyi mekanın İstanbul olduğunu ve burada büyük bir ekonomik dinamizm bulunduğunu söyledi.

Konferansın bu sene ekonomik belirsizliklerin çok olduğu bir döneme denk geldiğine işaret eden Rösler, çok ciddi küresel bir ekonomik yavaşlama ile karşı karşıya kalınabileceğini ifade etti.

Borç krizi ve büyüme eksikliğinin yarattığı sorunların bazı Avrupa ülkelerinde ciddi düzeyde seyrettiğine değinen Rösler, "Bu kriz aslında bir güven krizidir. Devletlerin borçlanma oranlarının artması ve bazı ülkelerde rekabetçiliğin azalması sonucu ortaya çıkmış bir sorundur. Bu sorunların her ikisini de ele almaya başladık. Avrupa'da yeni temel birtakım kurallar üzerinde mutabakata vardık. Şu an bizim için bu yeni kuralları kararlı bir şekilde uygulamak çok önemli" diye konuştu.

Rösler, aynı şekilde Amerika'nın da büyük zorluklar yaşadığını, Çin'in büyümesinin ise mali krizin başladığı görülmediği kadar aşağılara indiğini söyledi.

Zorlu ekonomik şartlara rağmen Almanya ekonomisinin sağlam gittiğini belirten Rösler, bu sene yüzde 0,8'lik, gelecek yıl ise yüzde 1'lik bir büyüme tahmin ettiklerini kaydetti.

-AB ile müzakerelere destek-

Almanya ile Türkiye arasındaki ticari ilişkilere de değinen Rösler, iki ülke arasındaki ticaretin geçen yıl 30 milyar avroya ulaştığını hatırlattı.

Rösler, Almanya'nın halen Türkiye'deki en büyük yabancı yatırımcılardan biri olduğunu belirterek, "Türkiye'de enerji sektörünün gelişiyor olması da bize müthiş fırsatlar sunuyor. Bunun güzel bir örneği kömürle işletilen İskenderun'daki enerji santrali tesisi. Buradaki yatırım miktarı 1,5 milyar dolar tutarında olacak. Bu, Türkiye'deki en büyük Alman yatırımı" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin yenilenebilir enerji konusunda da çok büyük potansiyeli olduğuna işaret eden Rösler, "Türkiye enerji tedariki açısından çok önemli bir ülke olmaya devam ediyor. Ayrıca, enerji tedariki açısından önemi devam ediyor. O nedenle Almanya ve Türkiye arasında müşterek enerji forumu oluşturmayı düşünüyoruz. Türkiye ve Almanya'da enerjinin güvenliği odaklı bir forum olacak bu" diye konuştu.

Türkiye'de anayasa reformu sürecinin başlamasının ülkenin Avrupa'ya doğru ilerlemesinin önemli bir boyutu olduğunu dile getiren Rösler, "Ben Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyelik müzakerelerinin devamını destekliyorum. Bu açık uçlu bir süreç. Bu müzakereleri yoğun bir şekilde karşılıklı güven ve dürüstlük çerçevesinde sürdürmeliyiz" ifadelerini kullandı.

Bölgesindeki ülkeler için olumlu bir örnek olmasının yanı sıra kuvvetli ve modern bir Türkiye'nin Kuzey Atlantik Topluluğu ülkeleri için de önemli olduğunu kaydeden Rösler, "Çevresindeki ihtilaflar göz önüne alınırsa Türkiye hem Avrupa Birliği hem de NATO'nun dayanışmasına güvenebilir" dedi.

Muhabir: Mücahid Eker

Yayıncı: Affan Kulunyar - İSTANBUL

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Atlantik Konseyi Enerji ve Ekonomi Zirvesi Gerçekleşti - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement