BDDK, Basel 2Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Basel 2.5 değişikliklerinin kapsamı, nedenleri ve bu kuralların Dünya'da ve Türkiye'de yaratacağı olası etkiler hususunda bilgilendirme amacıyla hazırlanan "Sorularla Basel 2.5" çalışmasını yayınladı.
BDDK'nın "Sorularla Basel 2.5" çalışması yayınlandı. BDDK'nın, çalışmasında "Basel 2.5 nedir? Basel 2.5'e Neden İhtiyaç Duyuldu? Basel 2.5 Ne Gibi Değişiklikler Getirmektedir?" sorularına cevap arandı. Global finansal kriz sonrasında gelişmiş ülkelerdeki bankaların alım satım hesaplarında önemli zararların oluşmasıyla birlikte Basel II düzenlemeleri kapsamında piyasa riskinin tam olarak ölçülmesinde birtakım sorunlar olduğu ortaya çıktığına dikkat çekilen çalışmada, özellikle, menkul kıymetleştirmeye ilişkin risk ölçümündeki eksikliklerin ve yeniden menkul kıymetleştirme pozisyonlarının menkul kıymetleştirme pozisyonlarına göre daha riskli olduğunun ortaya çıkması ve bankaların risk yönetimi uygulamalarındaki bir takım zayıflıkların gün yüzüne çıkışı gibi nedenlerle Basel II piyasa riski çerçevesinde bazı değişikliklerin yapılmasına ihtiyaç doğduğu vurgulandı. Bu itibarla, anılan sorunların giderilmesine yönelik olarak Basel Bankacılık Denetim Komitesi alt çalışma grupları sermaye yeterliliği ölçüm standartlarının daha güçlü ve etkin bir yapıya dönüştürülmesi amacıyla çalışmalar yürütmeye başladığı, Basel II standartları çerçevesinde denetim otoritelerince eksik görülen bazı alanlarda kısa vadeli çözüm getirmesi beklenen bazı değişiklikler ve yenilikler yapıldığı kaydedildi.
-"DEĞİŞİKLİKLER BASEL 2.5 OLARAK ANILMAYA BAŞLANDI"-
Çalışmada, Temmuz 2009'da yayımlanan "Basel II Çerçevesinde iyileştirmeler", Basel II Piyasa Riski Çerçevesindeki Değişiklikler" ve "Alım Satım Hesaplarındaki İlave Riskin Hesaplanmasına İlişkin Rehber" isimli dokümanlarla birinci yapısal blokta ilave risk, strese tabi RMD ve menkul kıymetleştirme kapsamında sermaye gereksinimin hesaplanması, ikinci yapısal blokta risk yönetimi ve üçüncü yapısal blokta ise kamuya yapılacak açıklamalar çerçevesinde değişikliklere gidildiği vurgulandı. Söz konusu değişikliklerin, kamuoyunda "Basel 2.5" olarak anılmaya başlandığı bildirildi.
-TASLAK DÜZENLEME OCAK'TA KAMUOYUNUN GÖRÜŞÜNE AÇILDI-
Çalışmada, Türkiye'de de söz konusu değişikliklerin mevzuata dahil edilmesine yönelik çalışmalar yapılarak taslak düzenleme değişikliğinin Ocak Ayında kamuoyunun görüşüne açıldığı vurgulandı. Bu süreç devam ederken, Basel 2.5 değişikliklerinin kapsamı, ortaya çıkış nedenleri ve bu kuralların dünyada ve Türkiye'de yaratacağı olası etkiler hususunda bilgilendirme yapmak amacıyla bu çalışmaya ihtiyaç duyulduğu bildirildi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Bddk Sorularla 'Basel 2.5' Çalışmasını Yayınladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.