Bernanke'nin Açıklamaları Yurtdışında Pozitif, Yurtiçinde Negatif - Son Dakika
Ekonomi

Bernanke'nin Açıklamaları Yurtdışında Pozitif, Yurtiçinde Negatif

Bernanke\'nin Açıklamaları Yurtdışında Pozitif, Yurtiçinde Negatif

Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Paksoy: "2,00 lira seviyesine yükselmek isteyen bir dolar kuru görebiliriz" "Para ilk önce en karlı olduğu yerden çıkmak ister"

11.07.2013 18:06

Dün akşam saatlerinde ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Ben Bernanke'nin açıklamalarının ardından küresel piyasalarda dolar diğer para birimleri karşısında değer kaybederken, yurtiçinde Merkez Bankası'nın döviz satım ihalesi açmasına rağmen yükselişini devam ettirdi.

Güne, küresel piyasalara paralel olarak düşüşle başlayan dolar/TL en düşük 1,9211 seviyesini görse de diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden negatif yönde ayrışarak yükselişe geçti ve tekrar 1,95 seviyesinin üzerine yükseldi.

Bankalararası piyasada dolar/TL'deki yükselişin Merkez Bankası'nın 50 milyon dolarlık döviz satım ihalesine rağmen devam etmesi dikkati çekti.

Diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinin de açılışın ardından dolar karşısında değer kaybettiği görülürken, bunun oldukça sınırlı olduğu ve halen önceki kapanışlara göre dolar karşısında primli oldukları görülüyor.

Yurtiçi piyasaların kapandığı dakikalarda Güney Afrika Randı dolar karşısında önceki kapanışa göre yüzde 0,35 oranında değer kazanırken, bir haftalık süreçte ise yükselişi yüzde 1'e yaklaştı.

Bugün dolar karşısında değer kazanan diğer gelişmekte olan ülke para birimlerinden Güney Kore Won'u yaklaşık yüzde 1 oranında değer kazanırken, Rusya Rublesi yüzde 1,17, Macaristan Forinti yüzde 1,51, Hindistan rupisi ise yüzde 0,10 oranında yükseliş kaydetti.

Yurtiçi piyasalarda özellikle Dolar/TL paritesinin küresel piyasalardan negatif yönde ayrışmasıyla ilgili olarak AA muhabirine değerlendirmede bulunan Rhea Portföy Yönetimi Yatırım Komitesi Üyesi Cüneyt Paksoy,  pariteyi 1,95'in üzerine taşıyan faktörlerin iyi anlaşılması gerektiğini ifade etti.

Bugün açıklanan cari açık verisinin beklentilerin üzerinde gelmesinin pariteyi 1,9500'in üzerine çektiğini dile getiren Paksoy, "Artık piyasa, cari açık verisini, enflasyon verisini ve brent petrolün seviyesinin enflasyona etkisini izleyecek. Hem içerideki sosyal ve siyasi sorunlara bakacak hem de gelişmekte olan piyasaları etkileyen satış sürecinden çıkılması ve oradaki reel kurlardaki kaybın artık sona erme sürecine bakılacak" değerlendirmesinde bulundu.

"2,00 lira seviyesine yükselmek isteyen bir dolar kuru görebiliriz"

Bunların olmaması halinde bu seviyeleri doğal karşılamak gerektiğini savunan Paksoy, şunları kaydetti:

"Dolar/TL paritesinde 1,95 seviyesi pivotumuz. 1,95 üzerinde kaldıkça 1,98 direnci geçip 2,00' a gitmek isteyen bir kur görebiliriz. Ama orada da Merkez Bankası aktif olmaya devam edecek.

Bankanın elinde satacak dövizi de var, başka politika araçları da var. Henüz bütün silahlarını masaya koymuş değil. Şu an sadece piyasanın nabzını ve reel piyasanın talebini anlamaya devam ediyor."

"Para ilk önce en karlı olduğu yerden çıkmak ister"

Paksoy, bugün gelişmekte olan ülkelerle negatif ayrışmanın nedeni olarak son bir aylık döneme kadar pozitif ayrıştığımız için bir prim fakı oluştuğunu belirtti.

Paksoy, "Diğer gelişmekte olan ülkelere oranla borsamız daha çok yükseldi. TL daha çok değerli oldu. Faizimiz reel olarak sıfıra yakın seviyelere geldi. Şimdi bu aşırı primin doğal olarak geriye verilmesi süreci var. Para ilk önce en karlı olduğu yerden çıkmak ister. Ana etki bu. Ancak bunu destekleyen içeride sosyal ve siyasi etkenler var. Aslında daha önce gelişmiş piyasalara oranla pozitif ayrışma farkımızı geri vererek sanki negatif ayrışmış gibi görünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Bernanke'nin Açıklamaları Yurtdışında Pozitif, Yurtiçinde Negatif - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement