Türkiye Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü çift haneli büyüme ivmesini sürdürdü ve 69,4 milyar TL büyüklüğe ulaştı.
Bilişim Sanayicileri Derneği (TÜBİSAD), 'Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 2014 Yılı Pazar Verileri'ne göre sektör, TL bazında yıllık yüzde 12,1 büyümeyle 69,4 milyar TL'ye ulaştı. Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren sektörün istihdam gücü 103 bin kişiye çıkarken; bilişim ihracatı da 1,34 milyar TL seviyesinde gerçekleşti. Ürettiği katma değerle Türkiye için stratejik öneme sahip olan bilgi ve iletişim teknolojileri sektörüyle ilgili güvenilir ve doğru bilgi sağlama misyonu ile hazırlanan raporun 2014 edisyonu, TÜBİSAD Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız ve Context CEO'su Howard Davies'in açılış konuşmalarını gerçekleştirdiği bir basın toplantısıyla açıklandı. Basın toplantısında, proje ortağı TOBB Telekomünikasyon Meclisi Temsilcisi ve proje danışmanı Deloitte Türkiye'nin Ortağı Tolga Yaveroğlu'nun yanı sıra, ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İhsan Kızıltaş da görüşlerini bildirdi. TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan da 2014 yılı verileri hakkında detaylı bilgi verdi.
TÜBİSAD Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Kemal Cılız, 2014 yılında; küresel ekonominin genel seyrinin, döviz kurlarındaki hareketliliğin, yerel dinamiklerin ve tüketici finansmanına yönelik düzenlemelerin tüm sektörleri, özellikle de bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünü etkilediğini dile getirdi. Cılız, sektörün bu ortamda büyümeye devam ettiğine de dikkat çekti. Teknoloji kullanımının tüm iş kollarına katma değer sağlamasının yanı sıra, bilgi ve iletişim teknolojileri sektörünün kendi büyümesiyle Türkiye'nin ekonomik performansına da doğrudan değer kattığını belirten Cılız, "Küresel streslere dirençli ekonomik büyüme istikrarı hedefleyen ülkemizde, teknoloji üretimi, bilişim ve inovasyonla büyüme odağının ekonomi politika ve öncelikleri arasında giderek daha önemli bir konum kazanması bizleri sevindiriyor. Çift haneli büyüme ivmesini sürdüren bilişim sektörü, ekonominin geneline yayılan çarpan etkisi ile kendisine atfedilen bu önemi fazlasıyla hak ediyor. Proje paydaşlarımızla birlikle sorumluluk alarak ve kaynak ayırarak hazırladığımız, sektörünün nabzını tutan bu rapor, bu açıdan son derece değerli. Sektörün ilgisi ve çalışmanın tüm kamu raporlarında referans olarak kullanılmasından aldığımız güç ile her geçen yıl çalışmamızı bir üst seviyeye taşıyoruz" dedi.
TÜBİSAD'ın öncülüğünde organize edilen Türkiye bilişim teknolojileri distribütör paneli sayesinde Türkiye'de ilk defa distribütör satış ürün ve fiyatlarının kayıt altına alındığını bildiren CONTEXT Türkiye Ülke Müdürü Erol Kuseyri, distribütörler kanalı notebook ile yönetirken, tablet ve akıllı telefonlar operatörler üzerinden yönetildiğini söyledi.
Dijital Türkiye Platformu Başkanı Faruk Eczacıbaşı "Ekonomik büyüme ve sosyal refahın artması için ileri teknoloji ürünü üretimini artırmamız gerekiyor. Bu, ülkemizin nasıl ileriye gideceğini belirleyecek bir atılımdır. Geleceği çok parlak olan ve olması da gereken bu sektör için TÜBİSAD'ın faaliyetlerini içtenlikle tebrik ediyorum ve ülkemizin yenilikçi gücünü yönlendirmede katkılarının devamını diliyorum" ifadelerini kullandı.
Bu sene de bilgi merkezi projesinde sektör danışmanı olarak yer almaktan ötürü çok mutlu olduklarını ifade eden Deloitte Türkiye'nin ortağı Tolga Yaveroğlu da TÜBİSAD'ın dört yıl önce bu çalışmayı başlattığından bu yana sektörün 20 milyar TL'nin üzerinde büyüdüğünü ve özellikle yazılım sektöründeki sürekli büyümenin ve ihracat katkısının sevindirici olduğunu belirtti. Öte yandan hizmet sektörünün toplam bilgi teknolojileri pazar büyüklüğü içindeki payının küçük kalmaya devam ettiğini ve burada yüzde 5 seviyesinde gerçekleşen büyüme oranının tatmin edici olmadığını paylaşan Yaveroğlu, "Sektör oyuncularının da en sık dile getirdiği nitelikli iş gücü açığı ve fiyat odaklı kamu ihale politikaları gibi belli başlı sorunların giderildiği bir ortamda, hizmet sektöründe de bir atılım öngörüyoruz" diye konuştu.
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü 2014 yılı pazar verilerini paylaşan TÜBİSAD Bilgi Merkezi Komisyonu Başkanı Mustafa Çağan, önemli paydaşlarla işbirliği yaparak, Teknoloji Geliştirme Bölgeleri'nin de dahil olduğu 2032 firmadan sağlanan bilgilerle çalışmanın her yıl daha da kapsayıcı bir hale geldiğini belirtti. Özellikle yazılım tarafında önemli bir gelişme olduğunu dile getiren Çağan, "Yazılım, etkileyici gelişim ivmesiyle büyümeye ve ihracat kapasitesini genişletmeye devam ediyor. İnovasyon ve Ar-Ge konularının iş dünyası açısından artan önemi ve teknoloji geliştirme bölgelerinin olumlu etkisi, Türkiye'de yazılımın gelişimini de destekliyor. Yazılım tarafında, özellikle Anadolu'da yaygın küçük oluşumların markalaşma ve büyüme iştahlarının teşvik edilmesiyle, daha fazla büyüme elde edilecektir" ifadelerini kullandı.
Toplantıda katılımcılara Türkiye'deki bilgi ve iletişim teknolojileri sektöründe faaliyet gösteren firmaların yaşadığı problemleri anlatan ODTÜ Teknokent Genel Müdürü Mustafa İ. Kızıltaş, Türkiye'de teknoloji şirketlerinin 'pazarlama sıkıntısı, uzmanlaşamama, rekabetin fiyat üzerinden yapılanması, yurtdışına açılamama ve işbirliğine yatkın olmama' gibi sorunlar yaşadığını belirtti. Bu doğrultuda ODTÜ Teknokent olarak bünyelerinde faaliyet gösteren firmaları yukarı taşımak üzere 'Üniversite-Sanayi işbirliği ile uzmanlaşma, yurtdışı ofisleri ile yurtdışına açılma, kümeler ile işbirliği' sağladıklarını belirtti.
2014 BİLGİ VE İLETİŞİM SEKTÖRÜ PAZAR BÜYÜKLÜĞÜ
Çağan'ın verdiği bilgilere göre, Türkiye Bilişim sektörünün 2014 yılı büyüklükleri şu şekilde sıralandı:
Bilgi ve iletişim teknolojileri sektörü toplam büyüklüğü yüzde 12,1'lik büyüme ile 2014 yılında 69,4milyar TL'lik hacme ulaştı. Toplam sektör büyüklüğünü, 48,9 milyar TL ile iletişim teknolojileri, 20,4 milyar TL ile bilgi teknolojileri oluşturdu.
20,4 milyar TL'ye ulaşan bilgi teknolojileri sektörünün alt kategorilerinde 2014 yılı hacimleri şöyle oldu:
Bilgi teknolojileri donanım -10,6 milyar TL
Bilgi teknolojileri yazılım -6,3 milyar TL
Bilgi teknolojileri hizmet - 3,6 milyar TL
2013 yılına göre en yüksek büyüme yüzde 12,3 ile bilgi teknolojilerinin yazılım ve donanım kategorisinde gerçekleşti. Böylece, yazılım sektörünün toplam bilgi teknolojilerindeki payı, arzu edilen dağılım doğrultusunda yüzde 30 seviyelerine ulaşmış oldu.
48,9 milyar TL büyüklüğe sahip iletişim teknolojileri sektörünün alt kategorilerindeki 2014 yılı hacimleri ise şöyle oldu:
İletişim Teknolojileri donanım - 13,4 milyar TL
İletişim Teknolojileri elektronik haberleşme - 35,5 milyar TL
Sektörün, toplam ihracat rakamı 1,34 milyar TL'ye ulaştı. Toplam ihracatın yarısından fazlası 800 milyon TL ile yazılımdan geldi. Bu da yazılım kategorisindeki cironun yüzde 12,7'lik kısmının, ihracattan elde edildiğini gösteriyor. Ankete katılan firmalara göre, en çok ihracat yapılan ülkeler arasında Azerbaycan başta geliyor. Azerbaycan'ı Almanya, Türkmenistan, Amerika, Hollanda ve İngiltere takip ediyor. Sektörün sağladığı istihdam, bu yıl 2 bin 500 artışla 103 bin oldu.
2015 YILI BÜYÜME BEKLENTİSİ
Ankete katılan firmalar, 2015 yılında sektörde yüzde 11 ile 15 arasında bir büyüme beklediklerini ve büyümede Ar-Ge yatırımı ve inovasyonun en önemli faktör olacağını belirtti. Diğer yandan araştırma sonuçlarına göre sektörde yer alan şirketler, 2015 yılıiçin kamu alımlarının büyümede olumlu etkisinin olacağını düşünüyorlar. - İSTANBUL
Son Dakika › Ekonomi › Bilgi ve İletişim Teknolojileri Sektörü 70 Milyar Liraya Yaklaştı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?