HALUK YÜKSEL - ABD ve Hindistan'ın kontrol ettiği milyarlarca dolarlık "veri bulutu" pazarına odaklanılması halinde Türkiye'nin cari açığının kolayca kapatılabileceği belirtildi.
Milyonlarca dolar harcayarak dışarıdan hosting (barındırma) hizmeti satın alan Türkiye'nin, yerli data centerlere sadece elektrik ve internet bağlantı bedeli desteği vermesi halinde, "hizmet ihraç eden" konuma gelebileceği kaydedildi.
Bilişim Sektörü İş Adamları Derneği (BİSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Akın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin, stratejik ve güvenlik açısından önemli olan "yazılım hostingi" alanında, ciddi düzeyde ithalat yaptığına dikkati çekti.
Türkiye'nin önünde bu konuda çok büyük fırsatların bulunduğunu vurgulayan Akın, şöyle konuştu:
"Milyonlarca web sayfası, veri var. 'Bulut teknolojisi' denilen şey; bu verilerin hepsinin data centerlerdeki 'serverler'de tutulması, yedeklenmesi demek. Mesela, Facebook, Google gibi mecraların hepsi oralarda. Türkiye'de binlerce, 10 binlerce 100 binlerce firma, şahıs, 'daha ucuz' diye yurt dışındaki serverlerde bulunduruyorlar ve bedelini kredi kartlarından ödüyorlar. Ne bir fatura, ne belge var. Yani Türkiye'nin milyonlarca doları, tam olarak ne kadar olduğunu da bilmiyoruz, hosting anlamında hep yurt dışına gidiyor. Bunun kimse farkında değil, rakamı bile bilmiyoruz. Nereye gidiyor Amerika'ya veya başka ülkelere. Stratejik açıdan şöyle bir şey de var; burada illegal bir şey olsa, müdahale de edemiyorsun, çünkü serverin bulunduğu yer yurt dışında, kapatamıyorsun da."
Türkiye'nin, hosting işi yapan yerli data centerleri teşvik etmesi gerektiğini, bunların bütün giderlerinin elektrik ve internet bağlantı bedelinden oluştuğunu belirten Akın, gerekli desteğin verilmesi halinde yerli data centerlerin dünyayla rekabet edebilir seviyeye geleceğini belirtti.
Akın, bunun yapılması halinde belki Amerika'daki, İngiltere'deki, Çin'deki hostingin Türkiye'ye geleceğini vurgulayarak, "Böyle inanılmaz bir iş var. Türkiye'de bu data centerlerden bir sürü var. Bunlar ancak Türkiye'deki işlerin bir kısmını yapabiliyorlar ama Avrupa'daki, Amerika'daki fiyatlarla rekabet edemiyorlar" dedi.
"Türkiye'nin şu anda cari açığını kapatmadaki en kolay işlerden bir tanesi bu. Çok kolay bir bir para bu, dünyadan alınabilecek çok rahat bir para" diyen Akın, gerekli desteğin verilmesi halinde "Milyarlarca dolar getirir. Katma değeri çok yüksek, hem Türkiye'den paranın gitmesini engeller hem de yurt dışından milyarlarca dolar getirir" görüşünü dile getirdi.
- "Veri bulutuna talip olmalıyız"
Akın, bu alanda şu anki pastanın, 5-10 yıl sonra oluşacak pastayla kıyas kabul etmeyeceğini dile getirerek şöyle devam etti:
"Şimdi bunun büyüklüğü diyelim ki bir birim ama dünyada veri logaritmik olarak büyüyor. Dolayısıyla buradaki potansiyel iş hacmi de dik olarak artacak. Ülke olarak hazırlıklarımızı yapıp, buradaki teşviklerimizi, altyapımızı sağlayıp, dünyaya 'gel kardeşim' dediğimiz an, bu iş bir anda patlayacak. Şu anda patlamış durumda ama daha da büyüyecek. Dünyada her şey elektronik oluyor. Bugün her şeyi taratıp dijital arşivlere atıyoruz, artık gidip dosyadan bir şey bulan mı kaldı?''
Kurumsal ya da küçük şirketlerin, kişisel kullanıcıların verilerini bir yerlerde yedekleme ihtiyacı duyduklarına dikkati çeken Akın, şunları kaydetti:
"Bu iş büyüyor, büyüyor ve çılgın bir veri bulutu oluşuyor. İşte bu veri bulutuna biz talip olmalıyız ülke olarak. Neden? Bizim başka ülkeler gibi toprak sorunumuz yok. Burada bir transport işi de yok. Sadece bir elektrik enerjisi, internet ve orada beyaz yakalı çalışanlardan ibaret yerler bunlar. Türkiye'nin her yerine kurulabilir. İlle de Bursa'da, İstanbul'da olacak değil, Diyarbakır'da da Erzurum'da da her yerde olabilecek bir iştir bu. Buna talip olmalıyız. Bugün belki çok sağlıklı sayısal veriler söyleyemiyorum, çünkü bu ciddi bir araştırma gerektiriyor, ama milyarlarca dolarlık bir potansiyelden ve katma değeri çok yüksek bir hizmet ihracatından bahsediyoruz ve ithalatın da önünü kesiyor. Yarın bu iş Türkiye'yi ciddi sıkıntıya da sokabilir. Çünkü çığ gibi büyür, bizim paramızın yurt dışına çıkışına neden olur. Bu Türkiye'nin önünü açacak, teknolojik olarak da sürükleyecek bir mevzu."
BİSİAD Bursa hosting data center veri bulutu ABD Hindistan Cari Açık
Muhabir: Haluk Yüksel
Yayınlayan: Kamuran Akkuş
Son Dakika › Ekonomi › Cari açığa 'bulut teknolojisi' ile çözüm önerisi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?