Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, çok basit, sade ve nispeten daha maliyetsiz hamlelerle gerçekleştirilecek düzenlemelerle ihracatçıların sorunları çözülerek ihracatta çok büyük sıçramalar sağlanabileceğini ifade etti.
Gürdoğan, yaptığı yazılı açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, bir süre önce Trabzon ziyaretinde iş dünyası temsilcileri ve bürokratlarla bir araya geldiğini anımsatarak, bu toplantıda Trabzon'dan gerçekleştirilen ihracatın 1,3 milyar dolardan en az 5 milyar dolar seviyesine yükseltilmesi gerektiğini vurguladığını belirtti.
Bu rakamın kendilerinin de arzusu olduğunu vurgulayan Gürdoğan, bu hedeflere ulaşabilmek için ihracatın önündeki engellerin kaldırılması, bürokrasinin azaltılması ve gerekli altyapının bir an önce tesis edilmesinin aciliyet arz ettiğini vurguladı.
Gürdoğan, var olan bütün fiziki olanaklarına ve stratejik üstünlüklerine rağmen Trabzon ve bölgeden gerçekleşen ihracatın arzu edilen seviyelere erişmesinde birtakım engeller söz konusu olduğa değindi. Gürdoğan, Doğu Karadeniz bölgesinin demiryolu ağına bağlanması, kısa vadede Türkiye'yi Orta Asya ve Çin'e bağlayacak İpekyolu güzergahlarının oluşturulması amacıyla Batum- Hopa demiryolu bağlantısının sağlanması, uzun vadede ise bu demiryolunun sahil güzergahından Samsun ağına bağlanmasını istedi.
Trabzon merkezli bölge ve hinterlandı illerin dış ticarette cazibe merkezi ve Rusya ve Orta Asya'ya yönelik dış ve transit ticarette bir üs haline getirilmesi amacıyla lojistik merkezinin kurulmasının sağlanması, Sarp Sınır Kapısı'na alternatif Muratlı Sınır Kapısı'nın açılması, yeni yatırım alanlarının teşvik edilmesinin önemine işaret eden Gürdoğan, şöyle devam etti:
"Ülkemiz tarafından karşılıklı veya tek taraflı vize uygulanan ülkelerden, ihracatçı firma daveti üzerine Türkiye'ye gelecek müşterilerin vize izinlerinin Dışişleri Bakanlığımız ve İçişleri Bakanlığımız nezdinde 1-2 ayda tamamlanması, müşterileri ülkemize gelmekten ve ürün almaktan caydırmaktadır. Bunun yerine ihracat amacıyla ülkemize yapılacak ziyaretlerde ihracatçı firmanın ve bağlı olduğu birliğin referans yazısı üzerine vize işlemlerinin 2-3 günde tamamlanmasını sağlayacak hızlandırılmış vize prosedürünün sağlanması gerekmektedir."
Gürdoğan, bölge olumsuz şartları çerçevesinde ihracatçılara destek verilmesi, altyapı eksikliklerinin bir an önce tamamlanması, yatırım teşvik mevzuatında bölgenin mevcut durum ölçeğinde 5. veya 6. bölge kategorisine alınması ve bölgede dış ticareti somut olarak destekleyecek gerçek yatırım projelerinin hayata geçirilmesinin gerekliliği yönündeki beklentilerini, daha önce yetkililere ve bölge siyasilerine ilettiklerini belirtti.
Gürdoğan, şunları kaydetti:
"Ayrıca lojistik merkez, demiryolu yeni ulaşım güzergahları, Sarp Sınır Kapısı'nın yoğunluğunun azaltılması için genişletme çalışması ihtiyacı, Muratlı Kapısı'nın tamamlanması, alternatif bölge sınır kapılarının hayata geçirilmesi, bölgenin demiryoluna kavuşturulması, İpekyolu demir hattına entegrasyonun sağlanması gibi birçok problem gerçekleştirilen girişimler sonucunda çözüme kavuşmuştur ancak yukarıda bahse konu ana problemler maalesef hala çözümlenmeyi beklemektedir. 5 milyar dolar ihracat elbette bölgenin en büyük ekonomik girdisi olarak hepimizin arzusudur ancak bu sorunlarla bu rakama erişmek kuvvetli ihtimal görülmemektedir. Bu olumsuzlukların giderilmesiyle ihracatçılarımız ülkemizin 2023 yılı ihracat hedefine daha fazla katkı sağlayacaktır. Her zaman dile getirdiğimiz gibi çok basit, sade ve nispeten daha maliyetsiz hamlelerle gerçekleştirilecek düzenlemelerle ihracatçılarımızın sorunları çözülerek ihracatımızda çok büyük sıçramalar sağlanabilecektir. Bundan dolayı en büyük temennimiz, önümüzdeki dönemde iş adamına, yatırımcıya, ihracatçıya sorun teşkil eden unsurların ve mevzuatların bir an önce yeniden düzenlenmesidir."
Son Dakika › Ekonomi › Dkib Yönetim Kurulu Başkanı Gürdoğan Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?