Türk Standardları Enstitüsü (TSE) Başkanı Sebahittin Korkmaz, yapılan muayene ve deneyler sonucu, ithal ürünlerde en yüksek olumsuzluk oranının aydınlatma, ev aletleri, televizyon, kamera ve soğutucularda görüldüğünü bildirdi.
Korkmaz, Dünya Gümrük Günü dolayısıyla yayımladığı mesajda, Gümrük İşbirliği Konseyinin, gümrüklerin işleyişi ve önemi hakkında farkındalık oluşturmak amacıyla her yıl 26 Ocak'ı "Dünya Gümrük Günü" ilan ettiğini hatırlattı.
Türkiye'de üretilen ve ithal edilen ürünlerin aynı kurallar çerçevesinde değerlendirilmesinin hedeflendiğini belirten Korkmaz, tüketiciye yönelik riskli ürünlerin, gümrük aşamasında ithalat denetimine tabi tutulduğunu ifade etti.
Korkmaz, 1985'ten beri Ekonomi Bakanlığının ilgili tebliğleri kapsamında standartlara uygunluk ve "CE" işareti taşıması gereken bazı ürünlerin ithalatta denetim faaliyetlerini yürüttüklerini, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı adına da organik, organomineral gübreler, toprak düzenleyiciler, mikrobiyal ve enzim içerikli ürünlerin ithalatta denetim faaliyetlerini gerçekleştirdiklerini vurguladı.
İthalat denetim yetkisinin TSE'ye verildiğine işaret eden Korkmaz, şöyle devam etti:
"Ekonomi Bakanlığı geçtiğimiz yıl özellikle 'CE' İşareti Taşıması Gereken Bazı Ürünlerin İthalat Denetimi Tebliği kapsamında yapılan denetimlerde doğru olmayan belgelerdeki artış ve piyasadaki güvensiz ürünlerle ilgili şikayetlerin çoğalması nedeniyle yeni bir karar aldı. 14 Temmuz 2017'den itibaren başlatılan ve halihazırda devam eden uygulamayla denetime tabi tutulan ürünler, Ekonomi Bakanlığının Dış Ticarette Risk Esaslı Kontrol Sistemi (TAREKS) tarafından risk analizine göre belirleniyor. Ürünlerin güvenliğine ilişkin kısa süreli ve düşük maliyetli indirgenmiş testler enstitümüz laboratuvarlarında yapılarak ithalat denetimleri sonuçlandırılıyor."
"En yüksek olumsuzluk aydılatma, ev aletleri, TV, kamera ve soğutucularda"
Korkmaz, yaklaşık 7 aylık dönemde yapılan muayene ve deneyler sonucu, ithal ürünlerde en yüksek olumsuzluk oranının aydınlatma, ev aletleri, TV, kamera ve soğutucular gibi ürünlerde görüldüğünü bildirdi.
Testlerde ithal ürünlere ilişkin ortaya çıkan genel olumsuzluk oranının yüzde 12 olduğunu belirten Korkmaz, bu durumun, doğrudan tüketiciye arz edilen ürünler için gümrüklü sahada yapılan denetimlerin ne kadar önemli olduğunu açıkça gösterdiğini aktardı.
Korkmaz, "İthalat aşamasında yapılan bu kontrollerle tüketicinin korunması ve toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesi sağlanıyor. Bunun yanı sıra ekonomik anlamda uygun ürünün piyasaya arz edilmesiyle haksız rekabetin önüne geçiliyor." değerlendirmesinde bulundu.
"TSE standartlara uygun olmayan ürünlere karşı da barikat"
TSE'nin ithalat denetimlerinde, özellikle enerji verimliliği konusundaki çalışmalarıyla dikkati çektiğini vurgulayan Korkmaz, şunları kaydetti:
"Enerji verimliliğine ilişkin ülkemizde zorunlu olan mevzuat kapsamındaki ürünlerin gümrüklü sahada denetlenmesi, verimliliğin artırılması, insan ve çevre üzerindeki risklerin minimize edilmesi, dolayısıyla çevresel performansın gelişmesi ve rekabet için avantaj sağlanması demektir. Bu çerçevede 2016 yılında motor, klima ve elektrikli süpürge cinsi ürünlerin, 2017 yılında ise lamba ve soğutucu cinsi ürünlerin gümrüklü sahada enerji verimliliği ve çevreye duyarlı tasarıma uygunluğu yönünden denetimi yapıldı. '26 Ocak Dünya Gümrük Günü' vesilesiyle TSE'nin ithalat denetimlerinin üreticilerimiz ve tüketicilerimiz için arz ettiği öneme bir kez daha dikkati çekmek istiyoruz. 30 yılı aşkın süredir yaptığı ithalata uygunluk denetimleriyle ülkemize giren ithal malların standartlara uygun ve kaliteli olmasına katkı sağlayan TSE, standartlara uygun olmayan, kalitesiz, çevreye ve insan sağlığına zararlı ürünlere karşı da barikat oluşturmakta, deneyimli ithalat personel kadrosu ve güçlü laboratuvar altyapısıyla 7 gün 24 saat hizmet vermektedir."
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Gümrük Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?