Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, 32,5 milyon parselin tamamının dijital ortama aktarıldığını belirterek, Parsel Tanıma Sistemi sayesinde Türkiye'deki 81 il ile yaklaşık 900 ilçenin tarımsal ve hayvansal verilerine ulaşılabildiğini söyledi.
Eker, 5 Aralık Dünya Toprak Günü dolayısıyla Bakanlıkta düzenlenen etkinlikte, yaşam kaynağı olan toprağa hiçbir canlının insan kadar zarar vermediğini ifade etti.
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nun geçen yıl 5 Aralık tarihini Dünya Toprak Günü, 2015'i ise Uluslararası Toprak Yılı olarak ilan ettiğini anımsatan Eker, Türkiye'de 60 sene önce Toprak Bayramı kanunu çıkarıldığını ancak 2-3 yıl kutlandıktan sonra unutulduğunu dile getirdi.
Eker, Bakanlık olarak Toprak Bayramı'nı tekrar gündeme getirdiklerini belirterek, şunları kaydetti:
"Kentleşme, büyüme, istihdam, sanayileşme, ekonomik refah artışı için yatırımlar yapılırken ilk saldırılan yer, en kolay ulaşılan, yola en yakın, sulu, birinci sınıf tarım arazisi. Herkes gözünü oraya dikmiş. Öyle bir baskıyla gelirler ki üstünüze, toprağı savunmak istediğinizde sanki kalkınmaya, büyümeye, sanayileşmeye karşıymış gibi suçlanırsınız. Ne hazin değil mi? Sadece bizde değil tüm gelişmekte olan ülkelerde problem bu. Bu, modern zamanların bulaşıcı hastalığıdır."
Eski yerleşim merkezlerinin toprağa en az zarar verecek noktalarda kurulduğuna dikkati çeken Eker, tabiata ve toprağa hikmetle yaklaşmak gerektiğini söyledi.
Eker, 2005 yılında yürürlüğe giren Toprak Koruma ve Arazi Kullanımı Kanunu ile tarım arazilerinin korunmasına yönelik düzenlemeler yaptıklarını ve bu yıl köklü bir reformla tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçtiklerini ifade etti.
"10 yılda, 40 yılda yapılanın 10 katını yaptık"
Bu reform alanlarının son derece önemli olduğuna dikkati çeken Eker, şöyle devam etti:
"3 milyon tarım işletmesi, 32,5 milyon parsel, 40 milyon hissedar, 76 milyon nüfus. Her işletme en az 10 parça. Bu bölünmüş yapıyı sosyal sorunlar yaratmadan, toplumdaki vatandaşlarımıza bu konunun önemini anlatarak düzeltebiliriz. 10 yılda 4,5 milyon arazinin toplulaştırılması tamamlandı. Önümüzdeki yıl sonuna kadar yaklaşık 6,5 milyon hektar bitecek. Geriye baktığımızda, 41 yılda sadece 450 bin hektar yapılmış, yani 10 yılda 40 yılda yapılanın 10 katını yaptık."
Bakan Eker, 10 yılda 4,5 milyon hektar arazinin toplulaştırmasını tamamladıklarını, gelecek yıla kadar da 2 milyon hektar arazinin toplulaştırılacağını kaydetti.
Türkiye'deki 24 milyon ekilebilir tarım arazisi ile ilgili 528 milyon data kullandıklarını dile getiren Eker, hangi üretim havzasında, hangi ürünün belirli verimlilik düzeyinde yetiştirilebileceğini tespit ettiklerini anlattı.
Bakan Eker, 32,5 milyon parselin tamamının dijital ortama aktarıldığını belirterek, Parsel Tanıma Sistemi sayesinde Türkiye'deki 81 il ile yaklaşık 900 ilçenin tarımsal ve hayvansal verilerine ulaşılabileceğini bildirdi. Her parsele kimlik numarası verildiğine dikkati çeken Eker, "Bilgisayara bu numara girildiğinde o parsele ait bütün topoğrafya bilgileri, denizden yüksekliği, eğimi, yönü, toprak yapısı gibi bilgileri görebiliyoruz. Türkiye'de sahada 10 bin personelimiz anında veri girişi yapıyor. Anadolu'yu köy köy gezip hayvansal ve tarımsal tüm bilgileri anında kaydediyor. Bu da Ankara'daki kontrol merkezinde bulunan haritaya anında yansıyor" diye konuştu.
Eker, ovaların korunmasının, Türkiye'nin tarım arazilerinin sigortası olduğuna işaret ederek, "Toprağımızı bölmeyeceğiz ki bölecek ekmeğimiz olsun" ifadesini kullandı.
"Gıda güvenliği için paradigma değişimi şart"
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji de küresel gıda üretiminin yüzde 95'inin topraktan sağlandığını, buna rağmen dünyadaki toprakların sürekli artan tehdit altında olduğunu söyledi.
Dünyada 800 milyonun üzerinde aç insan bulunduğuna işaret eden Shoji, gıda güvenliğini ve yeterli beslenmeyi sağlamak için paradigma değişimi gerektiğine dikkati çekti.
Shoji, FAO olarak üye ülkelere sağlıklı topraklar konusunda ortaya koyacakları çabalarda yardım etmeye hazır olduklarını belirterek, sürdürülebilir arazi yönetimiyle ekin, otlak ve ormanları içeren arazilerin yüzde 30 arttırılması için Türkiye ile işbirliğini güçlendireceklerini ifade etti.
Konuşmaların ardından Bakan Eker, Bakanlıktaki fuaye alanında kurulan stantları gezdi. - Ankara
Son Dakika › Ekonomi › Dünya Toprak Günü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?