Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye'nin Rusya'ya yaş sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduğunu belirterek, "Bunun 450 milyon dolarlık kısmı hala yasaklı. Tarım sektöründen, ihracatçı birliklerinden yoğun baskı var. Çünkü Rusya'dan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatımız var. Bu, Dahilde İşleme İzin belgesiyle, ihracat kaydıyla getiriliyor. En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' İnşallah ihracatçılarımızın ve tarım sektörümüzün buradaki kararlılığı, mesajı Rusya tarafında hızlı bir şekilde anlaşılır, problem çözülür." dedi.
Zeybekci, Aydın'ın Efeler ilçesinde bir otelde iş adamlarıyla bir araya geldi.
Bakan Zeybekci, burada yaptığı konuşmada, mart ayında ihracatta, Cumhuriyet tarihinin zirvesini yakalamayı hedeflediklerini söyledi.
Rusya'ya yaş sebze meyve ihracatına değinen Zeybekci, Türk tarım sektörünün Rusya'ya yaş sebze ihracatının 700 milyon dolar civarında olduğunu, ancak bunun 450 milyon dolarlık kısmını yaratan ürünlerin hala yasaklı durumda bulunduğunu anlattı.
Tarım sektörü ve ihracatçı birliklerinin kendileri üzerinde yoğun baskısı olduğunu dile getiren Zeybekci, bunun nedeninin Rusya'dan Dahilde İşleme İzin belgesiyle yapılan 1 milyar 830 milyon dolarlık tarım ürünleri ithalatı olduğunu bildirdi. Bakan Zeybekci, "En sonunda ihracatçılarımız dediler ki, 'Biz, Dahilde İşleme İzni kapsamında Rusya'dan ürün getirmek istemiyoruz.' Böyle bir gelişme yaşandı." ifadesini kullandı.
İhracatçıların ve tarım sektörünün buradaki kararlılığı ve mesajının, Rusya tarafında hızlı bir şekilde anlaşılmasını ve böylece problemin çözülmesini temenni eden Zeybekci, "Yasaklamalarla, engellemelerle kazanan ülke olmaz. İki taraf da kaybeder. Biri 10 kaybeder, diğeri 8 kaybeder. Karşılıklı ticaretle iki taraf da kazanır. Kazanmayı mı tercih edeceğiz yoksa senin ağzın burnun kırıldı, benimse sadece 1 gözüm çıktı diğer taraflar sağlam... bunu mu tercih edeceğiz? İnşallah biz aklı kullanacağız." diye konuştu.
Türkiye'nin 2003-2016 yılları arasında ortalama yüzde 5,8 büyüdüğüne, Türkiye ekonomisinin dünyada 22. sıradan 16. sıraya yükseldiğine, kişi başına düşen milli gelirin 3 bin 500 dolardan 11 bin dolara çıktığına işaret eden Bakan Zeybekci, kişi başına gelirin satın alma gücü paritesine göre de 19 bin dolar civarında bulunduğunu söyledi. Zeybekci, "Türkiye'nin talep ettiği refah seviyesi 25 bin doların üzerinde. Siyasetin görevi de bu 25 bin dolarlık talep seviyesiyle reel satın alma gücü paritesini, en azından orayı tutturmak." değerlendirmesinde bulundu.
"Bu sistem vatanseveri vatan haini ilan ettirdi"
Zeybekci, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya'ya yaptığı ziyarette kendisine, 'Nazım Hikmet'in mezarı orada.' denildiğini aktararak, şunları kaydetti:
"Putin ile görüşmeye gidiyorduk. Dediler ki 'Nazım Hikmet'in mezarı orada.' İnşallah bir daha gittiğimizde uğrayacağım. Bu sistem varya, bir vatanseveri, vatan haini ilan ettirdi. Nazım Hikmet şimdi Rusya'da yatıyor. Nazım Hikmet'in şiirlerini okuyun nasıl bir vatansever olduğunu görürsünüz. 'Sen yanmazsan, ben yanmazsam nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa.' demiş. Yunus da şöyle demiş, 'Ben gelmedim dava için benim işim sevi için dostun evi gönüllerdir, gönüller yapmaya geldim.' Öyleyse burada merkezde olan sizsiniz. Biz yanacağız hep beraber. Gönüller yapa yapa yanacağız."
16 Nisan'daki halk oylamasına işaret eden Zeybekci, bunun bir parti meselesi olmadığını vurguladı. Bakan Zeybekci, "Bu mesele sizin meseleniz. Bu işi çözmek zorundasınız. 'Aman efendim siyaset çözsün.' Hayır. Bu sefer millet bizzat ele alacak. 15 Temmuz'daki gibi bizzat el koyacak. 18 maddenin neresinde var, AK Parti 2019 seçimlerinde yüzde 10 avansla girer. Böyle bir şey mi var?" dedi.
Son Dakika › Ekonomi › Ekonomi Bakanı Zeybekci Açıklaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?