Ekonomik Gündem - Son Dakika
Ekonomi

Ekonomik Gündem

Euro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek.

18.03.2013 13:27

Euro Bölgesi

Ağır mali ve ekonomik krizdeki Kıbrıs Rum Kesimi için Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) da muhtemel katkısıyla 10 milyar euroluk kredi paketi hazırlayan Euro Bölgesi, kalan miktarı Rum bankalarında mevduatı olanlardan tahsil edecek.

Euro Bölgesi maliye bakanları ve IMF'nin Brüksel müzakerelerinde şekillenen kurtarma operasyonu uyarınca, Rum bankalarında mevduatı olan herkes vergilendirilecek. 100 bin avronun altında mevduatı olanlara yüzde 6,75 ve bu limitin üzerinde mevduatı bulunanlara yüzde 9,9 kesinti derhal uygulanacak. Bu şekilde toplanacak 5,8 milyar avroyla Kıbrıs Rum kesiminin aşırı borçlanmasının önüne geçilecek.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Maliye Bakanı Mihalis Sarris, Euro Bölgesi maliye bakanları toplantısının ardından basına yaptığı açıklamada, ''Özellikle mevduat sahibi halkın dahil edilmesi nedeniyle hoş bir sonuç değil. Fakat diğer ihtimallere göre en az külfetli olan buydu'' dedi.

Rum yönetimi, kurtarma paketi karşılığında yüzde 10 olarak uyguladığı kurumsal vergileri yüzde 12,5'e yükseltmeyi, kamu varlıklarını özelleştirmeyi, kara parayla mücadeleyi ve bankacılık sektörünü küçülterek yeniden yapılandırmayı kabul etti.

İrlanda ve Portekiz'in kemer sıkma programlarına bağlılıklarını desteklediklerini gösteren Euro Bölgesi Maliye Bakanları, iki ülkenin kurtarma kredilerinin vadesini iki yıl uzatarak, bütçe şartlarını gevşetti.

Bakanlar uzatmaya ilişkin bir detay vermedi. Avrupalı maliye bakanları, detayların Euro Bölgesi'ndeki kurtama paketlerini denetleyen Troyka Heyeti ve Avrupa Finansal İstikrar Mekanizması'nca çalışılacağını söyledi. İrlanda ve Portekiz'in bütçe şartlarının detayları, Kıbrıs'ın kurtarma programı ile aynı zamanda açıklanacak.

ABD

Batmasına izin verilemeyecek kadar büyük bankaların, ufak ölçekli şirketler karşısında avantaj sahibi olmasına karşı durulması gerektiğinin altını çizen Dallas Fed Başkanı Richard Fisher, Washington hükümetinin en büyük Amerikan bankalarını bölmesi gerektiğini savundu.

Maryland'deki Konservatif Siyasi Hareket Konferansı'nda konuşan Fisher, ABD'deki en büyük 12 bankanın, bankacılık sistemindeki varlıkların yüzde 70'ine sahip olduğunu ve kârlarının bu kuruluşları, hükümetin kendilerini kurtarmak zorunda olduğu garantisini verdiğini vurgulayarak, en büyük bankaların ciddi bir desteğe sahip olduğunu, bunun da bankalara daha da büyüme ve riskli olma imkanı tanıdığını söyledi.

Bu bankaların "imtiyazlı" olduğunu ileri süren Fisher, "Yalnızca finansal istikrarı tehdit etmekle kalmayıp, aynı zamanda adil ve açık rekabeti riske atıyorlar" dedi.

Ekonomistler ABD'de bu hafta açıklanacak olan Şubat ayı 2. el konut satışları ve yeni konut inşaatlarının Şubat'ta artarak, konut emlaklarının ABD'nin büyümesini destekleyeceğini öngörüyor.

Konut değerlerinde istikrarın saplanmaya başlanması, istihdam görünümünün iyileşmesi ve mortgage faizlerinin rekor düşük seviyelerde seyretmesiyle Amerikalılar konut piyasasında güven kazanıyor. Fed yetkililerinin de bu haftaki toplantılarında, borçlanma maliyetlerini aşağı çekerek, büyümeyi destekleyen rekor düzeydeki para politikası teşviklerini desteklemeleri bekleniyor.

Ortadoğu - Asya

Onyıldaki bir kez yapılan liderlik değişimini tamamlayan Çin, finansal risklerin artmasıyla Başbakan Li Keqiang'ın ekonomi takımını güçlendirmeye çalışıyor. Çin'i da hükümet fonu başkanı Lou Jiwei maliye bakanlığına atanırken, merkez bankasının başında Zhou Xiaochuan kaldı.

Ulusal Halk Kongresi'nin onayının ardından Gao Hucheng, Çin'in yeni ticaret bakanı, Xu Shaoshi de Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu Başkanı olacak.

Dünya Bankası'nın eski Çin başkanı Yukon Huang, bugün hükümetin ekonomideki rolünün azaltılması çağrısında bulunan Li'nin yönetimindeki liderlerin, Zhou ve Lou gibi "aktivist reformcular" ile daha temkinli yetkililerin bir birleşimi olduğuna dikkat çekti. Nomura Holdings Inc.'in kredi ve emlak fiyatlarındaki artışın etkisiyle finansal risklerin tırmandığı uyarısında bulunmasıyla, serbest piyasa ve büyümedeki sınırlı büyüme öngören politikalara hız verilmesi gerekiyor.

Dünyanın en büyük 2. ekonomisi Çin'in koltuğu yeni devralan başbakanı Li Keqiang, kişi başına düşen gelirleri bu onyılda 2 katına çıkarmaya çalışan ülkenin 2020'ye kadar ortalama yüzde 7.5 büyümeyi korumasının gerektiğini belirtti.

Ekonomik performanstaki büyük dalgaların olmaması için istikrarlı ekonomik büyümenin sürdürülmesi, enflasyonun önlenmesi ve görünmeyen risklerin kontrol altında tutulmasının gerektiğinin altını çizen Li, "Bu kolay olmayacak, ancak şartlar bizden yana ve iç talepte de çok büyük bir potansiyele sahibiz" açıklamalarında bulundu.

Açıklanan Veriler

• EUR Çekirdek CPI (Yıllık) Açıklanan: 1.3% Beklenti: 1.3 % Önceki: 1.3 %

• USD Çekirdek CPI (Aylık) Açıklanan: 0.2% Beklenti: 0.2 % Önceki: 0.2 %

• USD CPI (Aylık) Açıklanan: 0.7 % Beklenti: 0.5 % Önceki: 0.0 %

• USD New York İmalat İndeksi Açıklanan: 9.2 Beklenti: 8.4 Önceki: 10.0

• USD Michigan Hassasiyeti Açıklanan: 71.8 Beklenti: 78 Önceki: 77.6

EURUSD

Haftayı Güney Kıbrıs Rum Kesiminin ağır koşullu mali destek haberi ile başlayan paritede önemli bir geri çekilme sonrası fiyatlar 1.2900 seviyesinde seyrediyor. Trend çizgisinden direnç gören EURUSD, aşağı yönlü hareketini koruması halinde 1.2880 seviyelerinde önemli bir destekle karşılaşabilir. Bu desteğinin altına sarkmalarda satış baskısı artabilir ve ikinci destek seviyesi 1.2825 seviyeleri olur. Paritenin toparlanma eğilimi göstermesi durumunda daha önce önemli destek olan 1.2960 seviyesi ve 1.3050 seviyesi direnç olarak takip edilebilir.

ALTIN

Düşüş trendini aşağı yönlü kırmasının ardından toparlayıp tekrar bandın içine giren altın, ufak hareketlerle tırmanmaya devam ediyor. Emtia gün içerisinde yukarı yönlü hareketler sergilemeye devam ederse 1600 seviyesi aynı zamanda psikolojik de olan ilk direnç seviyesi.. 1600'ün üzerinde günlük kapanışlar 1620'yi bir sonraki hedef kılar. 1620 seviyesinin günlük bazda geçilmesi halinde alım yönlü hareketler desteklenebilir. Destek seviyesi olan 1587'nin aşağı yönlü kırılması halinde pivot seviye olan 1575'te bir takılma yaşayabilir. Geri çekilmenin devam etmesi halinde ise 1565 seviyesi ikinci destek olarak gösterebilir. Düşüşün destekleneceği kritik seviye 1565 seviyesi olabilir.

USDTRY

Yukarı yönlü baskı altında olan USDTRY, 1.8170 direncinin hemen altında seyrini koruyor. Paritede fiyatların 21 barlık hareketli ortalamanın oldukça üzerine çıkması alım yönlü hareketin güçlendiğinin işareti.. Paritenin yukarı yönlü seyrindeki ilk önemli direnç seviyesi 1.8170. Fiyatlar bu seviyelerde takılıp yatay hareketler sergileyebilir. Bu seviyenin üzerinde ise zayıf bir 1.8200 direnci bulunuyor. USDTRY aksi bir hareketle geri çekilme yaşaması durumunda 1.8090 desteğine kadar hızlı geri çekilme yaşaması mümkün.. Bu desteğinin altına sarkmalarda ise 1.7950 seviyeleri ikinci destek seviyesi olarak takip edilebilir.

USDJPY

Piyasa açıldıktan sonra düşüş yaşayıp önemli destek seviyesi olan 94.50'nin hemen üzerinde seyreden parite, gün boyunca bu seviyenin altına sarkmaması durumunda, trendine uygun şekilde yukarı yönlü hareketini devam ettirebilir. Bu durumda 95.50 ve 96.50 seviyeleri direnç olarak ifade edilebilir. 96.50 seviyesinin kendi zirvesi olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz. Parite eğer geri çekilme yaşarsa, 94.50 ve 93.75 seviyeleri destek olabilir.

GBPUSD

Daha önce de belirtmiş olduğumuz 1.5130 seviyesinden direnç gören parite, trendine uygun şekilde geri çekilmeye devam ediyor. Bu geri çekilmelerde 1.5025 ilk destek seviyesi olarak ifade edilebilir. 1.5000 seviyesinin pivot olduğu paritede, altına sarkmalarda satış baskısı artabilir. Bu durumda da 1.4830 seviyeleri ikinci destek seviyesi olur. Paritenin yukarı yönlü hareket etmesi durumunda ise 1.5130 önemli direnç seviyesinin üzerinde 1.5200 ikinci direnç olarak gösterilebilir.

Kaynak: Bültenler

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement