Elektrik Dağıtım Hizmetleri 9. Sektör Toplantısında konuşan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Cumhuriyetin kuruluşunun 100. Yılında yenilenebilir eneri kaynaklarının iki katına çıkartılmasının hedeflendiğini söyledi.
Enerji Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) tarafından 9.su Trabzon'da düzenlenen Sektör Toplantısı'na Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Çalışma ve Sosyal Güvelik Bakanı Süleyman Soylu, Enerji Piyasası Denetleme Kurumu (EPDK) Başkanı Mustfa Yılmaz, TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Ziya Altunyaldız, AK Partili Milletvekiller, enerji sektörünün temsilcileri ve Trabzon Valisi Abdil Celil Öz katıldı.
Toplantıda ilk konuşmayı ELDER Başkanı Nihat Özdemir yaptı Özdemir dünyada yaşanan finansal krizin temelinde enerji yaptığını belirterek, "Petrol fiyatları 2008 yılında 140 dolar ile zirve yaptı; bu yıl içinde 30 doların altına indi. Sadece ekonomiyi değil, uluslararası ilişkileri de temelden etkileyen bir değişim yaşandı. Yine bu dönemde dünya tarihinin en büyük finansal krizine tanıklık ettik. Amerika da başlayan kriz kısa sürede tüm dünyayı sardı. Avrupa Birliği'nde sorun finansal bir kriz olmaktan çıkarak siyasal bir krize; Avrupa Birliği'nin varlık sorununa dönüştü. Siyasal krizlerin en büyükleri ise Arap dünyasında yaşandı. Elektriğin konuşulacağı böyle önemli bir toplantının açılış konuşmasında bu içerik biraz yadırganabilir. Ancak günümüz dünyasının ekonomik ya da siyasal olaylarının önemli bir bölümünü belirleyen ana faktör enerjidir."dedi.
SON 10 YILDA SEKTÖRDE ÖNEMLİ BÜYÜME
Özdemir, son 10 yıl içerisinde sektörde önemli gelişmeler yaşandığını ifade edip, "10 yıllık dönemde gerçekleştirilen yatırımlar özellikle enerji sektöründe yoğunlaşmıştır. Son 10 yılda kurulu gücümüz 2,5 katına çıkarak Nisan 2016 itibariyle 74 bin megavata ulaşmıştır. Bu büyümede aslan payı özel sektöre aittir. Ağırlıklı milli şirketlerden oluşan yatırımcılar elektrik sektörüne üretimden dağıtıma 90 milyar dolar tutarında yatırım gerçekleştirmişlerdir. Bu yatırımların neredeyse tamamı Türk bankacılık sektörünce finanse edilmiştir. Bankacılık sektörü elektrik üretim yatırımları için 50 milyar, Dağıtım yatırımları için ise 15 milyar olmak üzere toplam 65 milyar dolar kredi sağlamıştır." Şeklinde konuştu.
TARİFEYİ HAK ETMEK İÇİN TÜKETİCİ HAKLARINI KORUYUN
Toplantıda konuşan EPDK Başkanı Mustafa Yılmaz, enerji sektörünün temsilcilerine seslenerek, tarifeyi hak etmek için tüketici haklarını korumaları gerektiğine dikkat çekip, "Tarifeyi hak etmeniz için tüketicinin hakkını korumanız, vermeniz gerekir. Eskinden bazı yatırımların gerçekleştirilmesi için ricalarla iş yapılırdı. Bundan sonra minnet değil, hizmet zamanıdır. Hala tüketiciye sunulan hizmetin kalitesi noktasında beklediğimiz seviyeden çok uzağız., Dağıtım şirketleri ile ilgili çok sayıda şikayet geliyor. Dağıtım şirketlerinin kapasitelerini arttırmaları gerektiğini uzmanlaşmaya kurumsallaşmaya daha çok önem vermeleri gerektiğini düşünüyorum. Dağıtım şirketleri ile el birliği içinde çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz, onlardan daha fazla gayret ve ilgi bekliyoruz. Bu şekilde, gelen şikayetlerin giderilmemesi halinde belli yasal mevzuatlar olduğunu hatırlatmak istiyorum. Dağıtım şirketlerinin bilişim ve teknoloji yatırımlarını yapmasını bekliyoruz. Kesinti tazminatına hak kazanmış tüketicilerin bu haklarının verilmesi noktasında alt yapı ve hassasiyetin yerine getirilmesini bekliyoruz" dedi.
ÜÇ TEMEL ÜSTÜNLÜK
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Soylu, Yeni Dünya'da Türkiye'nin sahip olduğu üç temel üstünlüğü daha da güçlendirmesi gerektiğini ifade edip, "Yeni dünyayı tarif ederken ve ifade ederken benim zihinde dönem dönem paylaştığım bir hayalim var. 21. Yüzyılda Türkiye'nin önemini orta koyan üç temel yol var. Biri İpek yoludur. Batı ile Doğunun birbirine bağlandığı Anadolu'dur. ikincisi insan kaynağı konusunda Doğuya kıyasla nitelik Batıya kıyasla ise nicelik olarak üstünlüğümüzdür. Üçüncüsü ise özellikle batının enerji ihtiyacını göz önüne aldığımızda önemli bir enerji geçiş güzergahı olmamızdır. Biz bu üç üstünlük noktasında önemli mesafeler yol aldık. Almaya da devam edeceğiz."dedi.
2023 YILINDA YENİLENEBİLİR KAYNAKLAR İKİYİ KATLANACAK
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ise yaptığı konuşmasında 2023 yılında elektrik enerjisi kapasitesinin iki katına çıkmasının hedeflendiği söyleyerek, "3. Dönemle birlikte ilk defa 21 bölgenin tamamını özel sektör tarafından yönetilecek. Yatırımlar gerçekleştirilecek bununla ilgili yeni süreçler başlayacak. Son 10 yıl içerisinde önemli mesafeler kat ettik. Özellikle 14 yıl içerisinde yaklaşık 32 bin MGW olan kurulu gücümüzü Nisan ayı sonu itibariyle 74 bin MGW'yi aşarak yaklaşık yüzde 132'lik bir artış ortaya koyduk. 2002 yılında 132 milyar KWS olan tüketimimiz 2015 yılı sonu itibariyle ikiye katlanarak 264 milyar KWS'yi geçti. Buda sizlerin iş yükünü ve zorluklarını gösteriyor. Yenilenebilir kaynaklarımız olarak 64 MGW'lik HES'ler hariç olarak kurulu gücümüz 2016 yılı ilk çeyrek sonunda 5 bin 870 MGW'ye ulaştı. Cumhuriyetimizin 100. Yılı olan 2023 yılı itibariyle yenilebilir gücümüzü inşallah iki katına çıkartacağız. Üretim kapasitemizde ki artış aynı zamanda iletişimin nakil haklarında ki artışı da gerektirmektedir. kapsamda üretilen elektriğin kesintisiz ve kaliteli olarak tüketiciye ulaştırılması için sistem için asgari değil olmazsa olmaz şart haline dönüştü. Elektrik dağıtım faaliyeti 2008 yılında başlayan ve 2013 yılında sona eren özelleştirme süreci ile denetim ve işletim anlamında daha kurumsal ve profesyonel bir yönetimi sağladı. Daha önce kamunun kısıtlı kaynakları ve mevzuata göre gerçekleştirmeye çalışılan ve ihtiyacı karşılamakta güçlük çekilen bu kamu hizmeti içerisinde özel sektöre devrini tamamladık. Yine dağıtım ve parakende faaliyetleri ayrıştırılarak rekabetin oluşturulması ve ticaretin serbestleşmesi konusunda önemli çalışmalar sağladık. Artık devletin mantığı ile üretilen hizmetler yerine profesyonel şirketler haline dönüştürülmüş katma değeri olan ve geleceğini planlayabilen bir yapının oluşması konusunda önemli mesafeler alınmıştır" dedi.
101 MİLYAR TL'LİK YATARIM
Albayrak enerji sektöründe 101 Milyar TL değerinde yatırım yapıldığını ve yapılacağını ifade edip, "2010-2015 yılları arasında yaklaşık 13 Milyar TL yatırım 27 Milyar TL'de işletme bütçesi, yeni tarife döneminden sonra ise yaklaşık 18 Milyar TL yatırım 43 milyar TL işletme bütçesi olmak üzere 10 yıl içerisinde toplamda 101 Milyar TL bir yatırım tutarı tüm elektrik dağıtım sistemimizde harcanmış ve harcanacaktır. Bu büyüklüklerin doğru yönetilmesinin ne kadar önemli olduğu ve çok küçük bir hatanın büyük maliyetlere sebep vereceği malumdur. Bu yeni dönem hem kamu kesimi için hem de özel kesim için çok büyük önem arz etmektedir" dedi.
KALETİ ÖNCELİĞİMİZ OLACAK
Albayrak konuşmasında tüketicinin kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanmasının öncelikleri arasında olacağına vurgu yaparak, "Bundan sonra özel sektöre özel sektör yaklaşımı içerisinde tamamen objektif kriterler içerisinde, performans kriterleri noktasında sizlerin de makul sorunlarının çözümleri ile makul vatandaş sorunlarının karşılanıp karşılanmadığını çok sık takip edeceğiz. Denetimlerde etkin denetim sistemleri kullanarak uygunluk ve performans denetimlerinin yapılması ile kamu kaynaklarının verimli ve yerinde kullanılması dağıtım hizmetlerinin sağlıklı hale getirilmesi ve tüketicinin daha kaliteli ve kesintisiz elektrik kullanması temel amacımız olacaktır" dedi. - TRABZON
Son Dakika › Ekonomi › Elder 9. Sektör Toplantısı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?