En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor - Son Dakika
Ekonomi

En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor

En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor

Rusya'nın 2021 yılı tarım ürünleri ihracatı 36 milyar doları aştı. Bu ülkeden tarım ürünü ithalat rekoru ise Türkiye'ye geçti. Rusya ise Türkiye'den gönderilen 179 ton mandalina ve 20 ton domateste zararlılar olduğu gerekçesiyle, geri göndermeye hazırlanıyor.

20.01.2022 15:45  Güncelleme: 15:54

Dünya Gazetesi'nin turkrus.com'u kaynak göstererek yayınladığı habere göre; Türkiye'nin Rusya'dan 2021 yılında yaptığı toplam tarım ürünleri ithalatı 4.3 milyar dolara ulaştı. Rusya'ya yaptığı ihracat ise 1.5 milyar dolar seviyesinde kaldı.

4,3 MİLYAR DOLARLIK İTHALAT

Rusya Tarım Bakanlığı'na bağlı Agroexport Federal Ajansı'ndan yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin 2021'de Rusya Federasyonu'ndan tarım ürünleri ithalatı yüzde 38 artışla 4.3 milyar dolara çıktı.

En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor

Ayrıntıları turkrus.com'da yayınlanan açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Federal Gümrük Servisi'nden alınan ön verilere göre 2021'de Rusya'nın Türkiye'ye tarım ihracatı 13 milyon tona ulaştı. Yıllık bazda ihracat, 2020'ye kıyasla yüzde 38 arttı. Bu sayede Türkiye, Çin'i geride bıraktı ve en büyük müşterimiz oldu. Türkiye, yüzde 12'lik pay ile Rusya'dan tarım ürünleri alımında ilk sırada yer alıyor."

NE ARARSAN VAR: BUĞDAY, AYÇİÇEĞİ, ARPA, KÜSPE VE KEPEK

Rusya Tarım Bakanlığı Agroexport Federal Ajansı'nın açıklamalarına göre Türkiye Rusya'dan buğday ithalatındalider konumda. 2021 yılında Türkiye, Rusya'dan 1,8 milyar dolar değerinde 6,7 milyon ton buğday ithalatı yaptı.

Türkiye, 2021 yılında Rusya'dan ayçiçek yağı ithalatını yüzde 42 artırdı. Bu ülkeden913 bin ton ham yağ ithalatı karşılığında 1,1 milyar dolar ödendi. Ayçiçek yağı ithalatında da Türkiye ilk sırada.

Rusya'dan ithalatın en çok arttığı ürünlerden birisi de arpa oldu. Türkiye, 2021'de Rusya'dan arpa ithalatını hacim olarak 3,1 kat artırarak 1,2 milyon ton ithalat yaparken değer artışı 4,2 kat artarak 309 milyon dolara ulaştı. Rusya'dan arpa ithalatında da Türkiye lider.

Türkiye 2021 yılında Rusya'dan 1,1 milyon ton kepek ithalatı yaptı. Kepek ithalatındaki artış yüzde 21 oldu. Bunun karşılığında ödenen döviz ise 235 milyon dolar.

Yapılan açıklamada Türkiye'nin Rusya'dan aldığı baklagil ürünleri ithalatı 4 kat artarak 206 milyon dolara ulaştı. En çok ithal edilen ürünler arasında küspe de ilk sıralarda.

MANDALİNA VE DOMATESLER TÜRKİYE YOLUNDA

Öte yandan Rusya Federal Bitki Koruma ve Karantina Servisi, Türkiye'den getirilen 179 ton mandalina ve 20 ton domateste tarım zararlısı tespit edildiğini bildirdi.

En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor

Rus medyasında yer alan habere göre Novorossiysk Limanı'nda Türkiye'den 8 parti halinde getirilen 179 ton mandalinada yapılan denetimlerde Akdeniz meyve sineği tespit edildiği, meyvelerin ülkeye alınmadığı bildirildi.

Bryansk'ta ise 20 ton Türk domatesi, karantinayı geçemediği için Türkiye'ye geri gönderildi.

Hafta başında da "FVK Sever" gümrük noktasından 20 ton portakal, Akdeniz meyve sineği nedeniyle ülkeye sokulmadı.

Bir başka benzer haber Sverdlovsk bölgesinden geldi: Türkiye'den getirilen 14 ton mandalina "Aonidiella aurantii" zararlısı nedeniyle geri çevrildi.

Rusya'da geçen hafta da Tuapse Limanı'nda 46 ton Türk üzümünün ülkeye girişine izin verilmemişti.

Son Dakika Ekonomi En büyük ithalatçıyız! Her şeyimizi Ruslardan alıyoruz! Onlar ise geri gönderiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • m.yener arıkan: paramız varki alıyoruz diyen bir bakanımız varken yakında soluduğumuz havayıda satın alırız yaşasın yabancı çiftçiler türk çiftçisine ölüm :) 1 0 Yanıtla
  • Sami Göksu: Üretin kardeşim toplum ve ülke olarak tüketim haline geldik maliyetleri yüksek buluyor bahane ediyorsunuz ithal edince tırıs vırı tüketim toplumu haline gelmeyin anadoluda genç nüfus kalmadı herkes okuyacak diye birley yok bu ülkede kalifiye eleman sıkıntısı ver köylerde genç kalmadı şehirde hepsi ne yapsaydı demeyin yapanlar yapıyor 0 0 Yanıtla

Advertisement