Endeks ve Döviz Sözleşmelerinde Teminatlar Düşüyor - Son Dakika
Ekonomi

Endeks ve Döviz Sözleşmelerinde Teminatlar Düşüyor

Endeks ve Döviz Sözleşmelerinde Teminatlar Düşüyor

BIST 30 endeks kontratının teminatı 950 liradan 795 liraya düştü Teminatların düşürülmesi VİOP'taki geçiş sürecinden dolayı daha önce yapılmadı.

27.02.2014 11:24

Takasbank, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) işlem gören vadeli işlem ve opsiyon sözleşmeleri teminatlarını 3 Mart'tan itibaren geçerli olacak şekilde yeniden belirledi.

Takasbank tarafından üyelere gönderilen Genel Mektup'a göre, Borsa İstanbul Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası'nda (VİOP) 3 Mart 2014 tarihi itibariyle geçerli olacak SPAN (Portföy bazında teminatlandırma yöntemi) parametrelerinde değişikliğe gidildi.

Yapılan değişikliklere göre VİOP'ta en fazla işlem gören sözleşme olan BIST 30 endeks kontratları için teminat 795 lira olarak belirlendi. BIST 30 endeks sözleşmelerinde teminat tutarı halen 950 lira olarak uygulanıyor. Ayrıca dolar/TL sözleşmesi olan TRYUSD sözleşmelerinde teminat tutarı 130 liradan 115 liraya, avro/TL'ye bağlı sözleşme olan TRYEUR'da da 170 liradan 155 liraya düşürüldü.

Analistler, teminat tutarlarında özellikle endeksteki yükseliş ve düşüşlere göre teminatlarda da değişikliğe gidilerek genel olarak piyasanın kaldıraç oranının belli seviyelerde tutulmasının sağlandığını belirtiyor. Özellikle son üç ayda endeksin 77 bin puanlı seviyelerden 61 bin puan seviyelerine kadar gerilediğini hatırlatan analistler, bu hızlı düşüşün endeks kontratında teminatların da aşağı yönlü düzenlemeyi gerekli kıldığını kaydederken, döviz kurlarına bağlı sözleşmelerdeki teminat indiriminin ise dikkati çektiğini ifade ediyor.

Teminatların düşürülmesi VİOP'taki geçiş sürecinden dolayı daha önce yapılmadı

AA muhabirine konuyla ilgili bilgi veren Takasbank yetkilileri, VİOP'ta geçtiğimiz dönemde  yatırımcıların ve üyelerin sözleşme bazlı teminatlandırmadan SPAN'e geçilmesinden dolayı bir geçiş süreci yaşadığını ve bu yaşanan süreçte teminatlarda değişiklik yapma konusunda aceleci davranmadıklarını, artık alışma sürecinin tamamlanması ile değişikliklerin hayata geçirileceğini ifade etti.

Döviz kurlarındaki yükselişe karşın teminatlardaki düşüş ile ilgili olarak, SPAN'e geçildikten sonra teminatların düşürülmesi imkanının ortaya çıktığını ancak geçiş sürecinde tüm organların sisteme alışana kadar teminat değişikliklerin yapılmadığını belirten yetkililer, yapılan bu teminat indirimlerinin yeni alınmış bir karar olmadığını, sadece uygulamaya yeni geçildiğini kaydetti.

Yetkililer, Endeks kontratının 800 lira değil de 795 lira olarak belirlenmesine ilişkin ise teminatlardaki her 10 birimin hesaplamalarda binde 4 oranında değikliğe karşılık geldiğini dolayısıyla teminatlarda 10'luk adımlar değil 5'lik adımların kullanılmasının daha doğu olacağının değerlendirildiğini, yapılan hesaplamalardan sonra çıkan sonucun ilk 5'lik adıma yuvarlandığını ifade etti. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Endeks ve Döviz Sözleşmelerinde Teminatlar Düşüyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement