Enerji Bakanlarından Video Konferans - Son Dakika
Ekonomi

Enerji Bakanlarından Video Konferans

Enerji Bakanlarından Video Konferans

Taner Yıldız ile Rusya Enerji Bakanı, nükleer santralde görev almak için Rusya'da eğitim gören Türk öğrencilerle canlı video konferans yaptı.

20.04.2013 15:25  Güncelleme: 08:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye Cumhuriyeti - Rusya Federasyonu Hükümetlerarası Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) 12'nci Dönem Toplantısı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ve Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak'ın eşbaşkanlıklarında kamu ve özel sektör temsilcilerinin katılımıyla Antalya'da gerçekleştirildi. Rixos Downtown Hotel'deki toplantıda iki ülkenin enerji bakanları, toplantı protokolünü imzaladı.

TİCARİ HEDEF 100 MİLYAR DOLAR

Rusya ile 12'ncisi yapılan KEK toplantısının çok verimli geçtiğini belirten Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, enerjiden ulaştırmaya, tarımdan sanayiye, ekonomik ve stratejik işbirliğimizi destekleyen tüm konulara değindiklerini belirtti. İki ülke arasındaki ticaret hacminin 34 milyar dolar olduğunu ve daha çok potansiyel gördüklerini anlatan Bakan Yıldız, "Liderlerimizin önümüze koyduğu 100 milyar dolarlık hedefe de ulaşacağımıza inanıyoruz. 1500'e yakın Rus firma Türkiye'de işlem görüyor. 250 milyar dolarlık Türk müteahhitlerinin dünyadaki işlemleri devam ediyor ve 50 milyar dolarlık kısmı Rusya'da gerçekleşiyor" dedi.

SÜT ÜRÜNLERİ İHRACATI BAŞLIYOR

Türkiye'nin bitkisel ürünlerinin Gürcistan üzerinden Rusya'ya sevkiyatına yeniden başlanacağını ve buradaki sınır kapılarının açılacağını belirten Bakan Yıldız, yaş meyve sebze ihracatı devam ederken Rusya'ya süt ve süt ürünleri ihracatının da başlayacağını duyurdu. Bakan Taner Yıldız, Rusya'da düzenlenecek 2018 Dünya Kupası'nın hazırlıkları kapsamında altyapı ve spor tesisleri inşası, ulaşım altyapısının geliştirilmesi ve konaklama tesislerinin inşasına yönelik yatırımlarda da yer almaya hazır olduğumuz yönünde teklifte bulunulduğunu kaydetti.

100 ÖĞRENCİLİK EĞİTİME 3500 BAŞVURU

Nükleer santrallerle alakalı çalışmaların devam ettiğini ve gözden geçirildiğini de anlatan Bakan Yıldız, "Moskova'da şu an 117 öğrencimiz var, nükleer santralle alakalı. Bu yıl 100 öğrenci daha alacağız ve 5 Mayıs'ta yazılı, 12 Mayıs'ta da sözlü sınava girecekler. Şu ana kadar 3 bin 500 öğrencimiz başvuruda bulundu" dedi.

ORTADOĞU'DA YENİ İŞBİRLİĞİ

Rus hükümetinin Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne yönelik tavrı için de teşekkür eden ve bunu stratejik işbirliği açısından önemli bir adım olarak nitelendiren Bakan Yıldız, "Biz de Rusya'nın Sibirya bölgesinde TPA olarak Macar MOL şirketiyle bir petrol arama faaliyetine geçmek istediğimizi belirttik. Bu Ortadoğu coğrafyasında yeni işbirliklerinin de önünü açacaktır, buna inanıyorum" diye konuştu.

GERİ GÖNDERİLEN ÇİLEK SORULDU

Toplantıda Türkiye'de metalurji fabrikası, gaz sevkiyatlarının güvenilir bir şekilde yapılması ve uluslararası ulaşımda tarifelerin düşürülmesi konularının ele alındığını belirten Rus Bakan Aleksandr Novak, iki ülke liderlerinin önlerine koyduğu 100 milyar dolarlık ticari hacmin aslında çok iddialı gözükmediğini kaydetti.

Rusya'nın geri gönderdiği Türk çileğine ilişkin soruları da yanıtlayan Rus Bakan Novak, Türkiye'den yüksek miktarda çilek alındığını ve bir partinin geri gönderilmesinin çok önemli olmaması gerektiğini kaydetti. Gönderilen çilekle ilgili gıda güvenliğinin etken olmadığını belirten Novak, çilek sevkiyatı konusunda her şeyin yolunda olduğu ve daha dün Rusya'da Türk çileği yediğini de dile getirdi.

Türkiye'nin yaş meyve sebze alanında Rusya'ya 1 milyar dolarlık ihracatı olduğunu kaydeden Bakan Taner Yıldız ise geri gönderilen çilek miktarının sadece 18 ton olduğuna dikkati çekti.

DOĞALGAZ FİYATINDA İNDİRİM OLMADI

Rus Bakan Novak'a Türkiye'ye satılan doğalgaz fiyatlarında indirim yapılma ihtimali de soruldu. Aynı soruyu Bakan Taner Yıldız'ın da sorduğunu belirten Novak, doğalgaz fiyatlarının uluslararası piyasada oluştuğunu ve hükümetler olarak bunları düzenleyemediklerini açıkladı.

NÜKLEER ÖĞRENCİLERLE CANLI YAYIN

Toplantının son bölümünde ise Akkuyu'da yapılacak nükleer santralde çalıştırılmak üzere Moskova'da nükleer eğitim gören Türk öğrencilerle canlı olarak video konferans yapıldı. Öğrenciler Rusya'daki yaşama adaptasyonu, Rusça dili ve eğitimlerine ilişkin iki bakanın sorularını yanıtladı.

9 kişiden oluşan Türk öğrencilere çok şanslı olduklarını söyleyen Rus Bakan Novak, şu an eğitim gördükleri üniversitenin nükleer alanında Rusya'nın en iyisi olduğunu ve seçtikleri mesleklerin de en iyi mesleklerden biri olduğunu dile getirdi. Bakan Yıldız ise öğrencilere eğitimlerini yakından takip ettiğini söyledi.

NÜKLEER SANTRAL 2015 MAYIS'TA

Rusya'da toplam 6 yıl eğitim alacak öğrencilerle sohbet sırasında, Mersin-Akkyu'da nükleer santrali inşa edecek olan Rusatom Akkuyu NGS A.Ş.'nin Genel Müdürü Aleksander Superfin ise öğrencilerin eğitimleri tamamlandığında santralin de bitirilmiş olacağını ve öğrencilerin bu santralde görevlerinin başında olacaklarını söyledi. Superfin, 2015'in Mayıs ayında santralin tamamlanacağını dile getirdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Enerji Bakanlarından Video Konferans - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement