Etader, Kışın Tasarruf Yapabilmek İçin Tavsiyelerde Bulundu - Son Dakika
Ekonomi

Etader, Kışın Tasarruf Yapabilmek İçin Tavsiyelerde Bulundu

Etader, Kışın Tasarruf Yapabilmek İçin Tavsiyelerde Bulundu

Soğuk ve uzun kış gecelerinin başlamasıyla birlikte elektrik, doğalgaz faturaları yükselmeye başlaması ile Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER); alınabilecek bazı basit ama etkili yöntemlerle, enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğu uyarısında bulundu.

12.12.2016 16:48

Soğuk ve uzun kış gecelerinin başlamasıyla birlikte elektrik, doğalgaz faturaları yükselmeye başlaması ile Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER); alınabilecek bazı basit ama etkili yöntemlerle, enerji tasarrufu sağlamanın mümkün olduğu uyarısında bulundu.

Enerji ve Isı Tasarrufu Derneği (ETADER), kış aylarının gelmesiyle artan enerji kullanımından tasarruf edebilmenin mümkün olduğu uyarısında bulundu. " Türkiye'nin ve bizlerin çocuklarımızın geleceğini güvenle kurabilmek için enerji ve ısı tasarrufu yapmaktan başka bir çaremiz yok" diyen ETADER Genel Başkanı Recep Girişmen; en büyük enerji kaynağının tasarruf olduğunu vurguladı.

ETADER Genel Başkanı Girişmen, "Enerji tasarrufu konusunda herkesin bilinçlenmesi ve ortak bir paydada buluşması çok önemli. ETADER olarak, enerjiyi tasarruflu kullanma çağrısında bulunuyoruz. Tasarruf alanında yapılacak çok iş, atılacak çok adım var. Bireysel olarak da alınabilecek birçok önlem var. Pencerelere ve binaların dış cephelerine yapılacak küçük dokunuşlar, evdeki gereksiz yere yanan bir ışığı söndürmek, fişi prizden çekmek bile küçük gibi görülen dev adımlardır. En verimli tasarruf çözümlerinin genellikle çok uygun maliyetlerle gerçekleştirilebildiğini unutmamak gerekiyor. ETADER olarak enerji ve ısı tasarrufunu milli bir mesele olarak görüyoruz. Bu nedenle kamuoyunu enerji tasarrufu konusunda bilinçlendirme çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz" dedi.

Özellikle kış aylarının gelmesiyle artan doğalgaz faturalarının aile ekonomisine zarar vermemesi amacıyla, daire sakinleri ve apartman yöneticileri ısı sayacı sistemine (Isı Pay Ölçer) geçilmesi gerektiğini belirten ETADER, "Sistem sayesinde, her bağımsız bölüm tükettiği kadar ödeme yapacağından, başkasının sorumsuzca kullandığı enerji eşit olarak pay edilmeyerek adil paylaştırma sağlanır. Kendi kullandığı kadar ısı ve su bedeli ödeyeceğini bilen daire sakini bireysel ayarlamalar sayesinde, yüzde 15 ila yüzde 45 arasında yakıt tasarrufu sağlayabilir. Isı pay ölçer sayesinde daire başı yaklaşık olarak yılda 300-600 TL arasında tasarruf edilebilir. Doğalgaz tüketimi bina bazında ortalama yüzde 27,5 düşer. Doğru uygulamalar ile ülkemizde bulunan toplam 21 milyon 662 bin 260 konutta, ülke olarak yıllık yaklaşık 3 milyar 800 milyon Türk Lirası (1 milyar dolar) tasarruf elde etme fırsatı vardır. Şu ana kadar sistemin uygulandığı binalarda yaklaşık 240 milyon TL doğalgaz tasarrufu sağlanmıştır.

Merkezi sistemle ısıtılan bir binada yaşıyorsanız, ısı tüketiminin ölçüldüğü ve kontrol edildiği sistemlerin kurulması için yöneticinizle görüşün. Kısa ve düzenli aralıklarla otomatik kaydedilen ölçüm verileri ile evinizdeki rutin enerji israfını kolayca tespit edebilirsiniz. Ayrıca, tasarruf çözümlerini gerçek ölçüm verilerine dayandırmak gelişigüzel çözümlere yönelmekten çok daha güvenilir sonuçlar verir. Isı Pay Ölçer sayesinde kullanmadığınız enerji için para ödemek zorunda da kalmamış olursunuz" açıklamasında bulundu.

Cam filmi sayesinde, camlardan giren sıcak hava ve soğuk hava engellenebileceğini belirten ETADER, duvarlara uygulanan mantolama gibi cam filmi de iç ortamdaki ısıyı önemli ölçüde korumayı sağladığını, özellikle seramik cam filmleri tercih edilirse, hem güneşin zararlı ışınlarından korunulabileceğini hem de güneş ısısını yüzde 99'a varan oranlarda engelleyerek enerji tasarrufu sağlanabileceğini kaydetti.

Mantolama konusunda da kışın sıcak havanın dışarıya çıkmasını, yazın ise sıcak havanın içeriye girmesini engelleyerek enerji tasarrufu sağladığını belirten ETADER, 2017 yılına kadar alınması yasal zorunluluk haline gelen enerji kimlik belgesi için de öncelikle dış cephe mantolaması şartı arandığını bildirerek, "Oda termostatı veya termostatik radyatör vanası, ısı derecesine göre enerji harcamalarını kontrol altına alır, önemli ölçüde tasarruf sağlar. Genellikle güneş ışınlarını engellemek için kullanılan panjurlar ortamdaki ısının korunmasına da yardımcı olur" şeklinde açıkladı.

Kapı ve pencerelerdeki aralıkları kapatarak ısı ve serinlik kaybını önlenmesi gerektiğini açıklayan ETADER, tasarrufları şöyle açıkladı: "Evinizin pencereleri ahşap çerçeveli ise cam kenarlarının macunlandığından ve çerçevelerde boşluk kalmadığından emin olun. PVC kasa ve doğramalar ısı kaybını önlemek için idealdir. Ahşap kapı ve pencerelerde ise izolasyon bantları ve çıtaları kullanarak yalıtım sağlayabilirsiniz.

Evinizin duvarlarında ve çatınızda açık renkli yalıtıcı boya kullanın. Evinizin iç ve dış duvarları ile düz çatılarda ısı iletkenliği düşük olan yalıtımlı açık renk boyaları tercih edin. Böylece yüzde 25'e kadar ısı yalıtımı sağlayabilirsiniz. Ayrıca bu tür boyaların yüksek yansıtma özelliği sayesinde iç mekanlardaki aydınlatma donanımını daha az kullanarak tasarruf yapmış olursunuz.

Tüm elektrik ampullerini tasarruflu ampullerle değiştirin. Yapılan araştırmalar, 75 vatlık akkor flamanlı ampuller yerine 15 vatlık tasarruflu ampuller kullanıldığında aynı aydınlatma kalitesinin yüzde 80 daha az enerji tüketimi ile elde edilebildiğini gösteriyor. Üstelik tasarruflu ampuller eski tip ampullere göre sekiz ila on kat daha uzun ömürlü.

Enerji sınıfı "A" ve "A+++" olan aygıt ve makineleri tercih edin. Yapılan araştırmalar, en yüksek verimli cihazlar ile en düşük verimli cihazlar arasında yüzde 60 civarında enerji tüketimi farkı olduğunu ortaya koyuyor. Örneğin, enerji verimlilik sınıfı A olan bir buzdolabı, D sınıfı buzdolabına göre yüzde 45, G sınıfı buzdolabına göre yüzde 56 tasarruf sağlıyor". - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Etader, Kışın Tasarruf Yapabilmek İçin Tavsiyelerde Bulundu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement