Filoya İlk Koster İçdaş'tan - Son Dakika
Ekonomi

Filoya İlk Koster İçdaş'tan

Filoya İlk Koster İçdaş\'tan

Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde faaliyet gösteren İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş.Türk Deniz Ticaret Koster Filosu'nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türkyıldızı Projesi'ne ilk kosteri kazandırarak suya indirdi.

23.07.2013 14:58

Çanakkale'nin Biga İlçesi'nde faaliyet gösteren İÇDAŞ Çelik Enerji Tersane ve Ulaşım Sanayi A.Ş. Türk Deniz Ticaret Koster Filosu'nun yenilenmesi doğrultusunda geliştirilen Türkyıldızı Projesi'ne ilk kosteri kazandırarak suya indirdi. Tamamen Türk mühendis ve işçilerinin eseri olan 'Türkyıldızı-1' isimli koster, proje çizimi dahil 250 gün gibi rekor sayılabilecek kısa sürede İÇDAŞ Tersanesi'nde inşa edildi.

İÇDAŞ, özellikle Akdeniz Çanağı ve Karadeniz'de Türk Deniz Ticaret Filosu'nun belkemiği koster filosunun yenilenmesini öngören 100 Kosterlik Türk Yıldızı Projesi'ni geçen yıl başlattı. Projeye 5 kosterle katkı sağlayacak olan İÇDAŞ, 5.5 milyon dolara malettiği 'Türkyıldızı-1' adı verilen ilk kosterini Çanakkale Biga'daki tersanesinde suya indirdi. Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluşu sıralamasında 9'uncu sırada yer alan ve çelik üretiminde önemli kapasiteye sahip İÇDAŞ'ın, Türkyıldızı-1'i kendi taşımacılık faaliyetlerinde kullanacağı belirtildi. İÇDAŞ Genel Müdürü Bülend Engin, Türk Koster Filosu'nun 35-40 yaşlarında olduğunu bildirirken, şöyle dedi:

"Filomuz yaşlı. Yakın sahil yük taşımacılığında kullanılan kosterlerimizin gençleştirilmesi gerekiyor. Biz İÇDAŞ olarak Türk Yıldızı Projesi'ne ilk kosteri kazandıracağımız için gururluyuz. Koster taşımacılığında Karadeniz ve Akdeniz kıyılarındaki ülkelerle rekabet edebilmek için filomuzun yenilenmesi şart. Beş bin ton kargo taşıma kapasiteli Türkyıldızı-1, üç bin gros hacmiyle de vergi ve personel avantajlarına sahip olacak. TürkYıldızı-1, 83.30 metre boyunda, 15.80 metre genişlikte ve 7.65 metre yüksekliğinde. Kosterde balast suyu arıtma sistemi kullanılarak denizlerin temizliği için de titizlik gösterildi. Egzoz salınımı daha düşük ve az kirletici olarak dizayn ve inşa edildi. Kargo kapasitesi yaklaşık 6 bin metreküp." - Çanakkale

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Filoya İlk Koster İçdaş'tan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement