Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT), bağlı ortaklıkları ile Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanuna tabi olup sermayesinin yüzde 50'sinden fazlası kamuya ait olan işletmeler tarafından 2016 yılında personel alımı, ticari kredi kullanımı, temettü ödemesi ve tahsilatına ilişkin uygulanacak esaslar tespit edildi.
Hazine Müsteşarlığının, 2016 Yılına Ait Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanmasına İlişkin Usul ve Esasların Belirlenmesine Dair Tebliği Resmi Gazete'de yayımlandı.
Tebliğe göre, istihdam ve hizmet alımlarında, 2015'te ayrılan eleman sayısı belirlenirken, emeklilik, istifa, kurum dışı nakil, ölüm ve iş akdi feshi yoluyla ayrılanlar dikkate alınacak. Askerlik, kurum içi nakil, statü değişikliği, kadroya alınan geçici işçiler, iş akdi askıya alınan geçici işçiler, profesyonel sendikacı olarak teşebbüsten ayrılan personel, istihdam fazlası olarak bildirilen personel ve kamu iktisadi teşebbüsleri ve bağlı ortaklıklarının 2015'e ait Genel Yatırım ve Finansman Programı Hakkında Karar kapsamında işe alındıktan sonra bu yıl içinde ayrılan personel hesaplamada dikkate alınmayacak. Nakle tabi personelden yapılan atamalarda teşebbüsler Müsteşarlığa bilgi verilecek.
Gelecek yıl Müsteşarlıkça sermaye transferi yapılması programlanan teşebbüslerin (TCDD, TİGEM, TTK, MKEK ve ESK) ve bunların bağlı ortaklıklarının (TÜDEMSAŞ, TÜLOMSAŞ, TÜVASAŞ, TCDD Taşımacılık AŞ) personel atama işlemleri Müsteşarlığın uygun görüşüne bağlı olacak. Bu kapsamdaki atama izinleri, Müsteşarlıktan yılda en çok iki kez talep edilebilecek.
İlave personel atama talebinde bulunacak kamu teşebbüsleri, gerekçelerini ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB'e bildirecek.
Geçici işçiler
Teşebbüsler, 1 Ocak 2016'dan itibaren 2016'da çalıştıracakları geçici işçilerin toplam adam/ay süresini, Müsteşarlıkça bildirilen tavanı aşmayacak şekilde, yıl içinde askerden dönecekleri de dikkate alarak ve Geçici İşçi Talep Formunu doldurarak ilgisine göre Müsteşarlığın veya ÖİB'nin uygun görüşüyle Devlet Personel Başkanlığına vize ettirecek. Bu kapsamda yapılacak talepler Hazine veya ÖİB'e yıl içerisinde en fazla iki defa gönderilecek.
- İhale yoluyla hizmet alımı
İhale yoluyla hizmet alımı işlemlerinin gerçekleştirilmesi sırasında kamu ihale mevzuatıyla ilgili oluşabilecek tüm soru ve sorunlar Kamu İhale Kurumuna iletilecek. Bunun dışındaki hususlarda oluşabilecek tereddütleri gidermeye Hazine yetkili olacak.
Teşebbüsler, belirlenen sınırlamaları dikkate alarak maliyetlerin düşürülmesi ve sağlanan faydanın artırılması amacıyla çok yıllı hizmet alım ihalesine çıkabilecek. Çok yıllı hizmet alımı yapılabilmesi için, program kapsamında işletme bütçelerinin en az 2016-2018 dönemini kapsayacak şekilde hazırlanması gerekecek. Program hedefleri ve işletme bütçesi kısıtları dahilinde, 2016 yılında ihale yoluyla alınacak hizmetlerin tutarı, Müsteşarlıkça bildirilecek olan tutarı aşamayacak. 2017 ve sonrasına ilişkin hizmet alımı tavanları, 2016 yılı için Müsteşarlıkça bildirilen tavanın her yıl için yüzde 5'er artırılması yoluyla hesaplanacak. Bu şekilde hesaplanan yıllara sari hizmet alım tavanlarını belirli gerekçelerin oluşması durumunda teşebbüs yönetim kurulları yüzde 25 artırmaya yetkili olacak.
Özel niteliği nedeniyle 2018 sonrasını kapsayan çok yıllı hizmet alımlarına Müsteşarlık ve Kalkınma Bakanlığının görüşünün alınmasının ardından ilgili Bakan tarafından karar verilmesi durumunda 2018 sonrası için hizmet alım tavanı, önceki yılın hizmet alım tavanının yüzde 5 artırılması suretiyle hesaplanacak.
Teşebbüsler arası devirler
Tesis veya birimlerin teşebbüsler arasında devri durumlarında toplam hizmet alımı harcama tavanı ile fazla çalışma izninin teşebbüsler arasındaki dağılımı, taraflarca yapılacak bir protokolle belirlenerek ilgisine göre Müsteşarlığa veya ÖİB'e iletilecek. Anlaşmaya varılamaması halinde dağılım ilgisine göre Hazine veya ÖİB tarafından belirlenecek.
- Ticari banka kredileri
Teşebbüsler, finansman ihtiyacının doğması durumunda öncelikle gelir artırıcı ve maliyet azaltıcı önlemlere başvuracak, etkin alacak takibi ve stok yönetimi için gerekli tedbirleri alacak. Bu tedbirlerin yeterli olmaması durumunda ve zorunlu hallerde, program çerçevesinde tespit edilen mali büyüklüklerle uyumlu olacak şekilde bankalardan ticari kredi kullanımı dahil diğer finansman yöntemlerine başvurabilecek.
Ticari banka kredisi kullanımına ilişkin tüm sorumluluk teşebbüs yönetim kurullarına ait olacak. Teşebbüsler yurt içi ticari bankalardan TL veya döviz kredisi kullanırken, söz konusu kredinin kendilerine bildirilen yatırım ve finansman programı ile uyumlu olmasına dikkat edecek.
Temettü ödemesi ve tahsilatı
Kamu İktisadi Teşebbüsleri, Hazine'ye aktarılması gereken temettü tutarlarını, Temettü Bilgi Formunu doldurarak, 2015 yılı bilançosunun kesinleşmesinin ardından iki hafta içerisinde Müsteşarlığa bildirecek.
KİT'ler, Müsteşarlığın bağlı olduğu Bakan tarafından 2015 yılı kar beklentisi/gerçekleşmesi ve önceki yıldan kalan temettü borçları dikkate alınarak belirlenen tutarda, bütçe hedefleri dikkate alınarak tespit edilen ve gerektiğinde revize edilebilecek olan ödeme planı doğrultusunda temettü ödemelerini yapacak.
Şeffaflığın ve kamuya hesap verilebilirliğin artırılmasını teminen teşebbüsler, 2015 yılı faaliyet raporlarını 31 Mayıs 2016'ya kadar kendi internet sitelerinde yayımlayacak ve basılı bir örneğini TBMM KİT Komisyonu, ilgili Bakanlık, Müsteşarlık, Kalkınma Bakanlığı ve Sayıştay Başkanlığı başta olmak üzere ilgili kurum ve kuruluşlar ile ilgisine göre ÖİB'e gönderecek.
Teşebbüsler, üzerinde çalışılan ve çalışılması planlan her bir Ar-Ge faaliyeti için; detaylı bilgiler içeren eylem planlarını hazırlayarak 30 Nisan 2016'ya kadar Müsteşarlığa ve Kalkınma Bakanlığına gönderecek.
Son Dakika › Ekonomi › Genel Yatırım ve Finansman Programının Uygulanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?