Uzun süredir ülke içerisinde tartışma konusu olan konulardan birisi de yurtdışından alınan ürün ve hizmetlerle ilgili olarak vergisel süeçlerin nasıl düzenli hale getireleceği konusu. Aynı zamanda yurtdışından yapılan işlemlerle ilgili olarak ürün ve hizmet satan işletmenin nasıl vergi mükellefi olarak vergisini ödeyeceği kısmı büyük tartışma konusuydu.
Özellikle Türkiye'de büyük hacime ulaşmış Apple ve Google gibi devler aynı zamanda ülkeye yeni girmiş olan Amazon ve gelecekte de yine aynı şekilde devlerin ülke pazarına girmeyi hedefleyenler için bu konu oldukça önemli. Yazımızda da iki bölüm halinde yeni yılla birlikte Google, Apple ve Amazon gibi şirketlerin ülkemizde vergi ödeme zorunluluğu getirileceği konusunu ve burada yaşanabilecek muhtemel sorunların neler olacağını irdeledik.
Google, Apple ve Amazon gibi Şirketlere Vergi Ödeme Zorunluluğu Geliyor
Maliye Bakanlığı Türkiye'deki vatandaşlara hizmet satan yabancı şirketleri etkileyecek KDV mükellefliği tebliğ taslağı hazırladı. Tebliğ yürürlüğe girdiğinde uygulama, yazılım, müzik uygulama vb hizmet sağlayan yabancı şirketlere mükellef olma zorunluluğu getirilecek. Aralarında Apple, Google, Amazon gibi devlerin de bulunduğu yabancı şirketler eğer mükellef olmazlarsa ceza alacaklar.
Yabancı İnternet Şirketlerine Ne Gibi Zorunluluklar Geliyor?
Taslağa göre şirketler her 3 ayda bir Gelir İdaresi Başkanlığına standarda uygun olarak aracılık ettikleri işlemleri bildirecekler. Türkiye'de KDV mükellefi olan şirketlere ürün satan şirketler tebliğ dışında bırakıldı. Yeni düzenleme sadece Türkiye'de ikametgahı veya Kanuni Merkezi bulunmayan elektronik ortamda hizmet veren şirketlere yönelik.
Hangi İşlemler Vergiye Tabi Olacak?
KDV'ye tabi olacak işlemlerin arasında web sitesi temini, yazılım tedariki, görüntü ve bilgi sağlanması gibi hizmetler bulunuyor .
Türkiye'de vergi mükellefi olan bir kişi yurt dışındaki kişi ve Kurumlarla Elektronik Ticaret Yaparsa Mevcut Sistem Nasıl İşliyor?
Eğer yurt dışından hizmet alan kişinin Türkiye'de mükellefiyeti varsa konu esasen çok basit. Bir kere burada hizmetten Türkiye'de faydalanıldığı için KDV'nin konusuna giriyor ama hizmet aldığınız kişinin kurumun Kanuni Merkezi Yurt dışında olduğu için KDV'yi kim ödeyecek? Türkiye'de hizmet olan sorumlu sıfatıyla onunla ilgili KDV beyannamesi var yurt dışı firması bize faturayı düzenliyor. Biz sorumlu sıfatıyla onun adına KDV'yi 2 nolu beyanname ile bildiriyoruz. Daha sonra 1 Nolu KDV ile mahsup ediyoruz. Sistemle ilgili hiçbir problem yok sistem böyle işliyor. Yani KDV'nin konusuna giriyor. KDV kaçağına neden olunmuyor. Türkiye'de bu hizmeti alan vergi mükellefi sorumlu sıfatı ile bu KDV'yi beyan ediyor ve devletin bir vergi kaybı olmuyor.
İnternetten oyun, uygulama ve müzik gibi bunun gibi her herhangi bir hizmet ve ürün alan bir kişi yani mükellef olmayan birisi bu hizmeti sunan yurt dışındaki firmaların Türkiye'den elde ettiği gelir nasıl vergilendirilir?
Türkiye'de Elektronik ticaret ile ilgili özellikle akıllı telefonlardan yapılan ticari işlemlerin artmasıyla birlikte Maliye Bakanlığı ticaretin vergilendirilmesi gerektiğini düşünmeye başladı. Burada da çoğunlukla vergi mükellefi olmayan insanlar uygulama indiren, alan adı satın alan kişiler yurtdışına ödemelerde bulunuyor. Burada bu hizmet katma değer vergisine tabi çünkü Türkiye'de faydalanıyoruz hizmetten.
Katma Değer Vergisini Kim Ödüyor?
Ama bu katma değer vergisini kim ödeyecek vergi mükellefi olmayan vatandaşın onun adına ödeme yapması mümkün değil. Tüm bu süreçler düşünülerek Maliye Bakanlığı 7061 sayılı yasayı çıkararak ve tebliğ taslağını yayınladı. 1 Ocak'tan itibaren Türkiye'de bir vatandaş bir uygulama indirdiğinde oyun satın aldığında oyunu satan şirket bunlarla ilgili olarak Maliye Bakanlığı vergi dairesine başvuru yaparak şifre alma zorunluluğu getirildi.
Yazımızın devamı niteliğinde olan Yurtdışı Merkezli İnternet Sitelerinin Vergilendirilmesi konunusunu okumanızı da tavsiye ederiz. Yazıyaulaşabilirsiniz.
Son Dakika › Ekonomi › Google, Apple ve Amazon Gibi Şirketlere Vergi Ödeme Zorunluluğu Geliyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?