Iccı 2013 - Son Dakika
Ekonomi

Iccı 2013

"Çözüm süreciyle beraber o bölgelerde (Doğu ve Güneydoğu) yatırımcıların daha da artacağına inanıyorum" dedi.

24.04.2013 18:46

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız,

"Çözüm süreciyle beraber o bölgelerde (Doğu ve Güneydoğu) yatırımcıların daha da artacağına inanıyorum" dedi.

Yıldız, İstanbul Fuar Merkezi'nde ICCI 2013 - 19. Uluslararası Enerji ve Çevre Fuarı ve Konferansı kapsamında düzenlenen "Yatırımcılar Gözüyle Enerji Sektörü" başlıklı MÜSİAD Özel Oturumuna katıldı.

Oturumda konuşan Yıldız, görev yaptıkları süre içinde Hazineden ne bir kuruş para ne de bir dolarlık hazine garantisi almadıklarını belirterek, kendi ayakları üzerinde yürüyebilen bir sektör oluşturulması gerektiğini söyledi.

Yıldız, birçok blok proje bulunduğunu anlatarak, "Aldığınız projeyi Hazine aracılığıyla gerçekleştiriyor olsanız, kamu bütçesinden yapıyor olsanız, faizler yaklaşık bir puan artıyor. Biz ekonomiye yük olmadan bunları götürüyoruz. Almanya, geçen yıl verdiği ve bu yıl vereceği rakamla beraber 30 milyar avro sübvansiyon yapıyor. Ben 3 milyar avro bile yapamam. Eğer yapacağınız yatırımları yerli kaynaklardan yapıyorsanız, projeler elverişli hale geliyor" diye konuştu.

Makul bir karla ayakları üzerinde yürüyebilen, zaman zaman da koşabilen bir sektör oluşturulması gerektiğine dikkati çeken Yıldız, "Bir yandan yatırımlar devam ediyor. Türkiye'nin yeşili, tabiat kaynakları, kültürel varlıkları, turizmi, tarım arazileri, mera arazileri, 17 temel başlığı var. Bunlara kırmızı alanlar diyoruz. Onlara girmememiz lazım. Ben Antalya'nın merkezinde santral yapamam. 30 kilometre açığında yapmam lazım. Şu anda kırmızı alanları miktarı 110 bin kilometre kare. Biz fiili durumda bunların 210 bin kilometre kare olacağını düşünüyoruz. 8648 kilometre kıyı şeridimiz var. 46 tane proje için başvuru var, 46 tane itiraz var" bilgisini verdi.

Devlette ortak dil oluşturmanın ancak tek başına o ülkeye irade koyabilecek iktidarlardan geçtiğini vurgulayan Yıldız, "Bu yalnızca AK Parti meselesi değil, şu anki konuştuğumuz mesele. Partiler üstü devlet politikası haline gelebilen meselesidir" dedi.

-"Yerli kömürde ciddi bir ileriye dönük rekabet garantisi var"-

Yıldız, yerli kömürün çok rekabet edici bir özelliği olduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Ciddi bir ileriye dönük rekabet garantisi var. Kömür ancak çıkarıldığı yerde değerlenebiliyor. Bizim yerini seçme hakkımız yok. Zamanında dinozorlar nereye yatmışsa kömür orada oluşmuş. Yerin altı yerin üstünden daha kıymetliyse yerin altına tabi olacağız ülkemiz adına. Eğer yerin üstü yerin altından daha kıymetliyse biz yerin üstüne tabi olacağız yine ülkemiz açısından. Bütün bunların stratejileri, kanunları, yönetmelikleri, hepsi düzenlendi. Çok dinamik bir sektör."

Hiçbir çantacıdan lisans alınmaması gerektiğine dikkati çeken Yıldız,

"Bunlara para verip lisans alanlar yatırımcılardır. Eğer bu devletin elindeki bir varlığı, ticaretini yapacak olan varsa o da kamunun kendisi olması lazım. Özel sektör parasını koyar, onun karşılığında ne kadar kazanacaksa kazanır ve o onun hakkıdır. Biz komplekslerden arındırılmış, son derece şeffaf bir yönetim tarzı sergilemek istiyoruz" şeklinde konuştu.

Yıldız, kamunun hakkının özel sektöre, özel sektörün hakkının da kamuya bırakılmayacağını dile getirerek, özellikle ham petrol ve doğalgaz arama ile alakalı bunun önünü açacaklarını kaydetti.

Özel sektör ve devlet dinamizmi birleştiğinde çok daha büyük bir sinerji oluştuğunu anlatan Yıldız, genel bütçeden alınan payların, adalet, eğitim, sağlık gibi sektörlere harcandığını, enerjinin böylece dolaylı bir faydasının da olduğunu söyledi.

Yıldız, kömürün şartlara uygun çıkarıldığında çevreyi kirletmeyeceğini aktararak, "Çin'deki kirletmiyorsa, Türkiye'deki de kirletmez. O yüzden Avrupalı'nın turistine bir şey olmuyorsa bizim turistimize de bir şey olmaz. Kendi ülkemizin menfaatine olabilecek ne varsa onları kullanabiliyor olmamız lazım" değerlendirmesini yaptı.

-Çözüm süreci-

Çözüm sürecinin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinde yatırımları artıracağına da işaret eden Yıldız, "Çözüm süreciyle beraber o bölgelerde yatırımcıların daha da artacağına inanıyorum" görüşünü paylaştı.

Bürokrasinin azaltılmasıyla ilgili eleştirilere sonuna kadar katıldığını anlatan Yıldız, "Kamu olarak bunları azaltmamız lazım. Bunlar bizim problemlerimiz ve bunları mutlaka aşıyor olmamız lazım. Yaklaşık 39 tane yapılan işlem, ilk anda 18 taneye indirilebildi. Gönül isterki bu 8'e insin" temennisini ifade etti.

Yıldız, gerçek yatırımcılara imkanlar sağlanması için iş yapamayacakların kenara çekilmesi gerektiğini belirterek, "Kimseye çantasını alıp da yatırımı bekletme hakkını vermeyiz. Benim şahsi malım değil onlar, 75 milyon vatandaşımızın bize emanet ettiği değerler. Kim yapmıyorsa saygıyla karşılıyoruz, kenara çekilsin, kimler yapıyorsa onun önünü açalım. En son düzenlediğimiz kanunlar bununla ilgili hususlardır ve iyi bir yol alındığı kanaatindeyim" yorumunu yaptı.

-TRT payı-

TRT payı konusuna da değinen Yıldız, "Eğitim kanalları olan, 6 tane farklı dillerde konuşma ile alakalı programlar hazırlayan TRT'nin mutlaka kaynağını bulabiliyor olması lazım" değerlendirmesinde bulundu. - İSTANBUL

Kaynak: AA

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement