IMF İletişim Birimi Direktörü Gerry Rice, Washington'da düzenlediği basın toplantısında Türkiye'ye dair sorulan bazı konularda açıklamalarda bulundu.
Rice, "Türkiye, Brezilya, Güney Afrika gibi ülkelerde şu ana kadar merkez bankalarınca alınan önlemler yeterli mi? Daha fazlasına gerek var mı, virajı döndüler mi?" sorusu yöneltildi.
Bu ülkelerin tek tek değerlendirilmesi gerektiğini belirten Rice, "Piyasa baskılarına karşı verilen politika karşılıkları açık şekilde ülkeler arasında değişiyor. Sorunuzdaki bazı ülkeler enflasyonist baskıları dizginlemek için para politikasını sıkılaştırdı; diğerleri mali politikalarını güçlendirdi. Pek çok durumda dövize müdahale oynaklığı azaltmaya odaklandı ve bir dizi ülkede kendi potansiyel büyümelerini artırmaya yönelik yapısal reformlar önemli. Yani bir kez daha, Ocak ayı sonlarında gördüğümüz yenilenmiş bir çalkantı güçlü politikalar gereğini vurguluyor, ancak bu politikalar farklı ülkeler arasında değişiyor" dedi.
Rice, bu koşullarda "sermaye kontrollerinin" tercih edilebilir bir yol olup olmadığı sorusuna ise "Sermaye akış yönetim önlemlerine ilişkin son birkaç aydaki deneyim, bir kez daha bunların ihtiyatlı bir şekilde uygulanması gereğini gösteriyor. Örneğin, makroekonomik politika ortamı sınırlı olduğunda, oynak sermaye akışları finansal sistem istikrarı üzerinde risk oluşturduğunda, bunlar yararlı olabilir; ancak daha önce söylediğimiz gibi bunlar yedek olmamalı. Bu durumun ülkeden ülkeye, durumdan duruma değiştiğini düşünüyorum. Ve sermaye akışını yönetirken alınan önlemler, sermaye kontrolleri, temelde gerek duyulan makroekonomik politikaları için yedek yedek oluşturmuyor" dedi.
Rice, "IMF'den ihtiyati kredi anlaşması talep eden herhangi bir ülke oldu mu?" sorusuna, "Bilgim dâhilinde değil" yanıtını verdi.
Son Dakika › Ekonomi › IMF'ye 'Türkiye Virajı Döndü Mü? Sorusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?