Mobilyası, köftesi ve kaplıcaları ile öne çıkan Bursa'nın İnegöl ilçesi artık tarım sektörüyle de adından söz ettiriyor.
Verimli tarım arazilerinde 90 çeşit ürünün yetiştiği İnegöl'de tarım sektörü 250 milyon dolarlık üretimiyle, mobilya sektörüyle yarışır hale geldi. Son yıllarda yapılan bilinçli çalışmalarla şaha kalkan tarım sektörü üretimiyle göz dolduruyor. Mobilya sektöründe 350 milyon dolarlık ihracat yapılırken, tarım sektöründe 250 milyon dolarlık üretime imza atılıyor. 4 ürünün coğrafi işaret olarak kabul edilmesi için de çalışmalar başlatıldı.
Sektördeki gelişmeleri değerlendiren İnegöl Ziraat Odası Başkanı Sezai Çelik, "Mobilya sektörüyle yarışmak bize gurur verir. Mobilya sektörü de aynı zamanda bizim gururumuz. Dünyanın en stratejik meselesi tarımdır. Soğuk hava depolarının sayılarının artırılması gerekiyor. Şoklama tesislerinin olması gerekiyor" dedi.
İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Ekren ise, 700 milyon liranın üzerinde bir üretimin olduğuna dikkat çekerek, ihracat konusunda çalışmaların devam ettiğini, ihracatın artmasıyla beraber üretim gelirlerinin de artabileceğini söyledi. Ekren, "İnegöl'de 297 bin 230 dekarlık alanda üretim yapılıyor. Bu rakamın 130 bin dekarı meyve, geri kalan kısmında örtü altı, tarla ürünleri yetişiyor. Meyve de 10, sebze 10, tarla da 10 olmak üzere 30 çeşit ürünle ticari bir kazanç sağlanıyor. Normalde 90 çeşit ürün yetişiyor. 45 bin civarında küçükbaş, 17 bin civarında büyükbaş var. 600 bin civarında da kanatlı hayvan yetiştirme mevcut. 9 bin 500 kovanda arı üretim yapılıyor. Toplamda 2 bin civarında gıda işletmesi mevcut, 250 tane de üretim ve satış yeri var" dedi.
700 milyon liranın üzerinde bir üretimin olduğuna dikkat çeken Ekren, ihracat konusunda çalışmaların devam ettiğini, ihracatın artmasıyla beraber üretim gelirlerinin de artabileceğini sözlerine ekledi.
İnegöl Belediyesi Kırsal Kalkınma Müdürü Sinan Kağan ise, ilçenin tarım gelirinin yaklaşık 250 milyon dolar olduğunu ifade etti. Kağan, "İnegöl'ün 250 milyon dolar arasında tarım üretimi vardır. İnegöl tarım konusunda bereketli topraklara sahip. Belediye olarak bizde tarım sektörüne ve çiftçilerimize yönelik desteklerimizi iletiyoruz. Üretimin daha sağlıklı yapılabilmesi için bir dizi çalışmalar yaptık. Çiftçilerimizi çeşitli tarım fuarlarına götürerek, bilgilenmelerini sağladık" dedi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası (İTSO) Başkanı Metin Anıl da, "Tarımı ihmal etmeden sanayileşen bir ilçeyiz. Tarım da, mobilya da bizim gözbebeğimiz. İnegöl'ü sanayi şehri yaparken ziraati kesinlikle göz ardı etmememiz gerekiyor. Bir taraftan mobilya da mobilya şehri olma konusunda çalışmalar yaparken, bir taraftan çerezlik ayçekirdeğini bir marka haline getirerek ön palana çıkarmaya çalışıyoruz. İnegöl'ün tarım değerlerini katma değerli hale getirmeye çalışıyoruz. İnegöl'ün son yıllarda tarımdaki performansı gerçekten fevkalade. Katma değerli ürünlere yönelmesi ve bilgili çiftçilik yapması, meyvecilik ve seracılığın gelişmesi, çerezlik ayçekirdeğinin üretilerek pazarlanması, fidancılıkta da başkent olma yolunda ilerliyor. Sanayici, mobilyayı konuşurken bir taraftan da tarımı ve buna emek sarf eden çiftçilerimizi konuşuyoruz" dedi.
Metin Anıl, İnegöl Belediyesi iş birliğiyle ay çekirdeği, çilek, pırasa ve çöğürde coğrafi işaret alma çalışmalarının sürdüğünün altını çizdi. - BURSA
Son Dakika › Ekonomi › İnegöl Tarımı Mobilya ile Yarışıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?