Kpmg Türkiye Otomotiv Araştırması" - Son Dakika
Ekonomi

Kpmg Türkiye Otomotiv Araştırması"

Kpmg Türkiye Otomotiv Araştırması"

KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, Türk otomotiv sektörünün BRIC üreticilerinden umudu kestiğini kaydederek, sektörün İran pazarına odaklanması gerektiğini söyledi.

09.03.2016 12:58

KPMG Türkiye Otomotiv Sektör Lideri ve Şirket Ortağı Ergün Kış, Türk otomotiv sektörünün BRIC üreticilerinden umudu kestiğini kaydederek, sektörün İran pazarına odaklanması gerektiğini söyledi.

Kış, geçtiğimiz yılı ihracat rekoruyla kapatan otomotiv sektörü yöneticilerinin önümüzdeki 5 yıla dair öngörülerini içeren "KPMG Türkiye Otomotiv Araştırması 2016 – Geleceğin İş Modelleri" araştırmasının sonuçlarını değerlendirdi.

Araştırmanın pazara dair ihracat, satış, üretim ve kapasite rakamlarını analiz edip araştırmaya katılan yöneticilerin beklentilerini ortaya koyduğunu anlatan Kış, Türk otomotiv sektörünün BRIC üreticilerinden umudu kestiğini, sektörün İran pazarına odaklanması gerektiğini söyledi.

Geçtiğimiz 3 yıl boyunca BRIC ülkelerindeki üreticilerin Avrupa pazarına girmesinden emin olan Türkiye otomotiv yöneticilerinin bu yıl fikir değiştirdiğini belirten Kış, başarılı olamayan Çinli üreticilere olan inancın sarsıldığını ifade etti.

Avrupa pazarının isteklerinden oluşan bariyerlerin Çin şirketleri için aşılamayacak kadar yüksek göründüğünü söyleyen Kış, geçtiğimiz yıllarda bir Çinli markanın yaşadığı hayal kırıklığını hatırlatarak, Çin araçlarının kalite bakımından uluslararası düzeyde olduğu düşünülmesine rağmen düşük kalite algısı, satış ağının yetersizliği ve sınırlı model sayısının diğer Çinli şirketler için de tehdit oluşturduğunu söyledi.

Kış şöyle devam etti: "Özellikle AB pazarında etkin bir bayi sisteminin oluşturulmasında her yeni marka için önemli zorluklar var. Pazar bariyerleri yüksek. Öte yandan aracın ikinci el değerinin oluşması da yerleşik markalara göre çok uzun sürüyor. Bu, tüketici talebi için çok olumsuz bir durum. Bu koşullarda Çin otomotiv ürünlerinin AB pazarına girişi olumsuz görünüyor. AB'de üretim yapmasına rağmen AB dışı markaların pazar paylarının hala yetersiz düzeyde olduğu da dikkate alınmalı."

"Milli gelirin artış hızı vergi yükünün azaltılmasından daha önemli"

Otomotiv pazarının büyümesi için kişi başına düşen milli gelirin artış hızının, pazar oyuncuları tarafından en önemli etken olarak görüldüğü belirten Kış, ilk defa bu beklentinin sektör üzerindeki vergi yüklerinin azaltılmasından daha önemli olarak ortaya çıktığını söyledi.

Araştırmaya göre kar merkezlerinde önümüzdeki 5 yıl değişiklik beklenmediğini kaydeden Kış, sektör beklentilerini ise şöyle ifade etti: "Kullanılmış araç pazarının yeni araçtan 4-5 kat fazla oluşu, düşük gelir nedeniyle yeni araç alınmadığı tablosunu doğrular nitelikte bir sonuç. Ekonomideki genel konjonktür değişimleri doğal olarak her sektörde talebe yansıyor ancak bu taraftaki büyüme, yeni araç alımına yansımıyor. Çünkü sektör için milli gelirin dağılımı da artışı kadar önemli. Bu durum, sektörün sanayiden ticarete her kesimindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için daha dengeli bir sisteme ihtiyaç duyulduğunu ortaya koyuyor."

"İkinci el araçların büyük bir bölümü internet sitelerinden satılıyor"

Türkiye'de ikinci el araç satışlarının çok büyük bir bölümünün sahibinden.com ve diğer satış sitelerinden yapıldığını belirten Kış, yetkili satıcıların da nakit yönetimini optimize etmek için bu platformlarda yer alması gerektiğini söyledi.

Yetkili satıcıları etkileyen en önemli dış faktörler arasında, yoğun rekabette değişen tüketici beklenti ve davranışlarının dikkatle izlendiğini aktaran Kış, finansal risklerle karşı karşıya kalan ve yoğun rekabet içinde olan yetkili satıcılar nezdinde ikinci el pazarının internet üzerinden büyümesinin beklendiğini yineledi.

"TTIP hem tehdit hem fırsat"

Avrupa Birliği (AB) ve Amerika arasında imzalanacak Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının Türkiye'ye otomotiv girişini kolaylaştıracağını, Türkiye'den her iki pazara da araç satarken zorlanacağını belirten Kış, "TTIP Türkiye otomotiv pazarı için hem tehdit hem fırsat. Türkiye bir şekilde masada yer almalı. Otomotiv sektörü burada ağırlığını koymalı" ifadelerini kullandı.

Kış, Türkiye'nin AB'nin otomotiv üssü niteliğinde olduğunu anımsatarak, AB'deki düşük ekonomik büyümenin sürmesi halinde ikili anlaşmaların artırılması gerektiğini anlattı.

"Yeni bir marka yatırımı beklenmiyor ancak şirketlerin yeni yatırımlarla genişlemesi önemli"

Ergün Kış, yöneticilerin büyük çoğunluğunun üretimde artış beklediğini dile getirdi. Üretimin 1,2 milyondan (baz yılı 2014) 1,4 milyonun üzerine ve kapasitenin 1,7 milyondan 1,9 milyonun üzerine çıkmasına yönelik beklenti olduğunu belirten Kış, ancak bazı üreticilerin son açıklamaları ile gerçeklerin beklentileri geçtiğini ifade etti.

Bazı üreticilerin 2016 yılının başında yaptıkları açıklamalarla üretim ve kapasitenin beklentilerin üzerine çıkmasının kesinleştiğini söyleyen Kış, sektörün yeni Ar-Ge ve yatırım teşvikleriyle son yıllarda önemli bir gelişme ivmesi yakaladığını ifade etti.

Kış, sektörün beş yıl sonra geleceği noktanın şimdiden yakalandığını ifade ederek, "Üretim ve kapasite artışında gelişmeler olumlu devam ediyor. Yeni bir marka yatırımı beklenmiyor ancak mevcut şirketlerin yeni yatırımlarla genişlemesi önemli. Özellikle 'tedarik zinciri' bütünlüğünde olması da sevindirici" diye konuştu.

"Türkiye, BRIC ülkelerine karşı rekabet gücünü artırmalı, İran'a bakmalı"

BRIC ülkelerinin yatırım cazibesinin Türkiye için engel teşkil ettiğinin ve ihracat sürekliliği sağlanabilmesi için ikili anlaşmaların şart olduğunun altını çizen Kış, özellikle tedarik ve yan sanayide Orta Doğu'nun en büyük pazarı olan İran'ın çok dikkatle izlenmesi gereken bir pazar olduğunu vurguladı. Kış, şunları söyledi:

"Türk otomotiv sektörü şu anda tahminlerin ötesinde bir noktada. Ancak büyümeyi sürekli kılmak için rekabet gücünün artması gerekiyor. Özellikle BRIC ülkelerinin yatırım cazibesi ve İran'ın rakip hamlesine karşılık vermek, bu tabloda sektör için elzem görünüyor. İhracat sürekliliğinin sağlanması için serbest ticaret anlaşmalarına katılım ve gelişmekte olan pazarlar ile ikili anlaşmaların yapılması şart."

"Yerli otomobilde daha yapılacak çok iş var"

Türkiye otomotiv sektörünün küresel rekabet gücünü sürdürmenin yanı sıra, bu gücü artırmaya devam etmesi gerektiğini söyleyen Ergün Kış, bilişim sektöründeki gelişmelerin sektörü yeni nesil müşterilerle sürekli zorladığını ifade etti ve geleceğin kritik teknolojilerine entegre olmadan ilerlemenin mümkün olmadığını kaydetti.

Yerli otomobil üretimiyle ilgili bir soruyu yanıtlayan Kış, Türkiye'deki şirketlerin üretim konusunda başarılı bir noktada olduğunu belirterek, "Türkiye'deki sanayi şirketleri Endüstri 4.0 konusunda iyi bir noktada ama ekosistemin gelişmesi lazım. Daha yapılacak çok iş var" diye konuştu.

Car Sharing şirketlerine elektrikli araç baskısı yapmanın elektrikli araçları yaygınlaştırmak için doğru bir başlangıç olmayacağını ifade eden Kış, "Elektrikli araçların ilk etapta toplu taşıma araçlarında kullanılmasının, yaygınlaşmaya katkı sağlayacağını düşünüyorum" yorumunu yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Kpmg Türkiye Otomotiv Araştırması' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement