Kriz Olarak Adlandırılan Her Dönem İçinde Büyük Fırsatlar Barındırıyor - Son Dakika
Ekonomi

Kriz Olarak Adlandırılan Her Dönem İçinde Büyük Fırsatlar Barındırıyor

Kriz Olarak Adlandırılan Her Dönem İçinde Büyük Fırsatlar Barındırıyor

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "Ekonomik Kriz" Diye Adlandırılan Bulutlu Dönemlerin Sanayici İş Adamları Tarafından Önemli Fırsatlar Taşıyabileceğini Söyledi.

18.05.2008 10:32

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, "ekonomik kriz" diye adlandırılan bulutlu dönemlerin sanayici iş adamları tarafından önemli fırsatlar taşıyabileceğini söyledi.

Mustafa Yazıcı Kültür Merkezi'nde düzenlenen "Dünya Ekonomisi, Türkiye Ekonomisi ve Bölgemizin Ekonomik Kalkınması" konulu konferansta konuşan Tosyalı, 2002 yılında Türkiye'nin 23 çeyrekte aralıksız yüksek büyüme başarısı gösterdiğini, bununla birlikte faizlerin çok önemli oranlarda belli seviyelere çekildiğini belirterek, "Ancak bu ve bundan sonraki dönemde sanki bir durgunluk sürecinin başladığının sinyalleri alınıyor. Bütün bunların yanında biz bölgede ve dünya ekonomisinde sanki bu algılamaların ötesinde grup olarak özellikle çok daha güçlü, umutlu sinyal alıyoruz. Bu boyutu bütün yönleriyle değerlendirmek istiyoruz" dedi.

Kriz olarak adlandırılan her dönemin içinde çok büyük fırsatlar barındırdığını ifade eden Tosyalı, şöyle konuştu: "Özellikle kendi iş hayatından kesitler anlatırken hangi kriz dönemlerinde hangi davranış şekillerini sergilediğimi anlatarak yakaladığımız fırsatlardan söz ettim. Bunu özellikle ABD'de verdiğim bir konferansta dile getirdiğimde içinde bulundukları durumun ne kadar büyük fırsatlar barındırdığını söylediğimde şaşkınlık yaşadılar. Bölgemizde öne çıkan sanayi üretimlerine bakacak olursak ana metal sanayiinde İskenderun Türkiye çapında oldukça gözle görünür haklı bir sıralamaya sahip. Ana metal ürünlerinde, ana demirçelik üretimlerinde, soğuk çekme, haddeleme, demirdöküm ve çelik boru imalatındaki aktörler bölgemizde ve ülkemizde oldukça söz sahibi olan kuruluşlardır." Bunun yanında makine imalatı sanayimiz ve otomotiv yan sanayiimizin geliştiğini anlatan Tosyalı, sözlerine şöyle devam etti: "Ağır sanayi ürünleri imalatı, gıda ürünleri imalatı ve bitkisel ürünler imalatı Hatay'ın çok güçlü aktörleridir. Ticari aktivitelerde ise özellikle gübre, kömür, petrol ithalatında ve ticaretinde bölgemizde çok yüksek değerlerde işler yapılmakta. Bankacılık çok aktif durumda ve transit mal ticaretinde bölgemiz çok canlı faaliyette bulunuyor. Bölgemizde özellikle üstün teknolojinin yanında yüksek istihdam sağlayan birçok işletme barınıyor ve bu işletmeler Türkiye sıralamasında çok iyi yerlerde. Bu işletmeler sayesinde; iş gücü kalitesi, yüksek işsizlik oranı, düşük ticari aktiviteler ve para döngüsü ülkemiz geneline nazaran çok daha iyi durumdadır." İhracat olarak bakacak olursak 2007 yılı ocak-mart dönemine göre 2008 yılında şu an için yüzde 48'den fazla artış sağlandığını anlatan Tosyalı, sözlerine şöyle devam etti: "Özellikle; demir-çelik sektörüne bakacak olursak, Türkiye'de 21 ark ocaklı tesis ve üç entegre tesis olmak üzere 24 adet entegre tesis varken, bölgemizin bu tesisler içerisinde payı yüzde 20 üzerindedir ve Türkiye demir-çelik üretiminin yüzde 20'si İskenderun'da yapılmaktadır. Bütün bunların yanında, yatırım kapasitesi çok yüksek durumdadır. Çok sayıda yatırımcımız, yeni yatırım alanları arıyor. Yüksek derecede istihdam sağlamak için fırsat kolluyor. Bunun için il dışından yatırımcıya ihtiyacımız yok. Bölgemizin yatırımcıları bile yüzlerce sanayi parseline yatırım yapacak sayıda ve kapasitededir. Bana göre; çok iyi bir dönemden geçiyoruz. Gerçekten işini seven bir sanayici iş adamının bulutlu diye adlandırılan bu dönemlerde çok büyük fırsatlar yakaladığına inanıyorum." Tosyalı'nın ardından Dünya Gazetesi Başyazarı Osman Arolat, Dünya Gazetesi Yazarı Dr. Rüştü Bozkurt ve Merkez Bankası eski Başkanı Dünya Gazetesi Yazarı Gazi Erçel, dünya ekonomisi, Türkiye ekonomisi ve bölgemizin ekonomik kalkınması konularında açıklamalarda bulundular.

Konferansı; AK Parti Gurup Başkan Vekili ve Hatay Milletvekili Sadullah Ergin, Hatay Valisi Nusret Miroğlu, İskenderun Kaymakamı Cengiz Horozoğlu, Mustafa Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şerafettin Canda, iş adamları ve davetliler izledi.

(ACB-YK-HO-Y)

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Kriz Olarak Adlandırılan Her Dönem İçinde Büyük Fırsatlar Barındırıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement