Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması

"Türkiye'ye yatırım, sermaye çekmemiz lazım. Global tasarrufları Türkiye’ye çekmek için her şeyden önce makro istikrarı koruyacağız. İkiz açığa izin vermeyeceğiz.

17.06.2014 13:06

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, " Türkiye'ye yatırım, sermaye çekmemiz lazım. Global tasarrufları Türkiye'ye çekmek için her şeyden önce makro istikrarı koruyacağız. İkiz açığa izin vermeyeceğiz. Çünkü ikiz açık, yani cari açık ve bütçe açığı aynı anda ciddi bir sorun olur. O nedenle her ne kadar Türkiye'de kamu borcu çok düşük düzeyde ise de bizim mali disiplini devam ettirmemiz lazım" dedi.

Şimşek, Şekerbank tarafından düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınmanın Finansmanı Konferansı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'nin en büyük sorunu olan cari açığın arka planında düşük tasarruf olduğunu belirterek, mutlaka iç tasarruf oranlarının artırılması gerektiğini söyledi.

Bu süreçte dış tasarrufların da Türkiye'ye çekilmesi gerektiğini vurgulayan Şimşek, "Türkiye'ye yatırım, sermaye çekmemiz lazım. Global tasarrufları Türkiye'ye çekmek için her şeyden önce makro istikrarı koruyacağız. İkiz açığa izin vermeyeceğiz. Çünkü ikiz açık, yani cari açık ve bütçe açığı aynı anda ciddi bir sorun olur. O nedenle her ne kadar Türkiye'de kamu borcu çok düşük düzeyde ise de bizim mali disiplini devam ettirmemiz lazım. Bu bizim en temel önceliğimizdir. Dolayısıyla biz bütçe performansını güçlü tutacağız, seçimlere rağmen" ifadelerini kullandı.

Bakan Şimşek, ikinci olarak sermaye piyasalarını geliştirmek ve derinleştirmek gerektiğini vurgulayarak, "Üçüncü olarak, Türkiye 10 yıl sonra yatırım yapılabilir kategoride. Yani kredi notu itibariyle 'yatırım yapılabilir'in en düşük düzeyini yakaladık. Bunu devam ettirmemiz ve artırmamız lazım. Ayrıca yatırım iklimini, iş yapmayı kolaylaştıran daha çok reformu yapmamız gerekiyor" diye konuştu.

Bakan Şimşek, sermaye piyasalarının gelişmesi gerektiğine de işaret ederek, şunları kaydetti:

"Türk finans sektörünü bankalar domine ediyor. Bu iyi bir şey değil. Şirketlerimizin uzun vadeli kaynakları erişimi için bankacılık sektörü önemli ama bankacılık sektörü yetmez, bizim sermaye piyasalarını geliştirmemiz lazım. Gelişmiş ülkelerde sermaye piyasalarının milli gelire oranı bankacılık sektörünün milli gelire oranından daha yüksek. Gelişmekte olan ülkelerde ise tersi. Türkiye'nin ise bu noktada daha kat edeceği epey mesafe var. O nedenle mutlaka daha çok şirketin halka açılmasını, daha çok şirketin tahvil piyasasına giriş yapması gibi enstrümanlardan yararlanmasını arzu ediyoruz.

Son yıllarda Borsa'nın değerinin milli gelire oranında yükseliş var ama gelişmekte olan ülkelerin epey gerisindeyiz. Çünkü Türkiye'de aileler şirketleri halka açmak istemiyor. Bu kültürün değişmesi lazım. Şirketlerin halka açılması, halka açıklık oranlarının da artması, lazım. Bizim Mutlaka daha çok şirketi borsaya açmamız gerekiyor."

"Enflasyonu daha da düşürmemiz gerekiyor"

Bakan Şimşek, Sermaye Piyasası Kanunu'nu yeniden derlediklerini ve dünyanın en iyi kanunlarını ve uygulamalarını baz aldıklarını belirterek, aynı şekilde Borsa İstanbul'u da yeniden yapılandırdıklarını ifade etti.

Global fonların Türkiye'den yönetilmesini de kolaylaştırdıklarını anlatan Şimşek, "Global fon yönetiminin Türkiye'de yapılması halinde tamamen vergisiz bir ortamı oluşturduk. Bu da çok önemli. Aynı şekilde girişim sermaye fonlarına çok güçlü destekler veriyoruz. Bununla da yetinmedik. Start-up'lara, yeni kurulan şirketlere hem tecrübeyi hem sermayeyi aktarmamız lazım. Bu nedenle de çok güçlü teşvikler veriyoruz" dedi.

"Bizim mutlaka tasarrufları artırmamız lazım"

Mehmet Şimşek, iş gücü piyasası reformu dahil olmak üzere daha yapacak çok reform olduğunu belirterek, Türkiye'de tasarrufların çok düşük olduğunu, bu nedenle iç tasarrufların da artması gerektiğini söyledi.

Gelişmekte olan ülkelere oranla en düşük tasarruf oranlarından birinin Türkiye'de olduğunu aktaran Şimşek, "Bu da son yılların bir trendi. Nedeni ise Türkiye'de finansmana erişim kolaylaştı, faiz oranları çok hızlı düştü ve vatandaşımız gelirinin önemli bir kısmını tüketime ayırdı. Çünkü devlet sağlıktan eğitime her şeyi bedava hale getirdi. Bunun da tabi ki etkisi var. Bizim mutlaka tasarrufları artırmamız lazım" diye konuştu.

Aslında kamu olarak tasarrufları artırdıklarını, fakat özel sektör tasarruflarının eridiğini anlatan Şimşek, özel sektör tasarruflarının teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Bakan Şimşek, havayollarında Türkiye'nin inanılmaz bir dönüşüm içerisine girdiğini belirterek, rekabeti artırdıklarını ve tekelleşmeye son verdiklerini söyledi.

Türkiye'nin hem iç hatlarında hem de dış hatlarında havayollarında muazzam bir gelişme yaşandığına dikkati çeken Şimşek, "Şu anda Türk Hava Yolları (THY) Avrupa'nın en büyük ikinci büyük havayolu şirketi. Bundan 10 yıl önce sıralamada bile yoktu" dedi.

Şu anda 3. havaalanının inşa edildiğini ve bunun dünyanın en büyük havaalanlarından bir olacağını anımsatan Şimşek, İstanbul'da iki tane havaalanının 80 milyon yolcuya hitap ettiğini ancak tıkanmış durumda olduğunu söyledi.

Şimşek, "Gelecek 3-4 yılı nasıl idare edeceğiz? Onun kaygısıyla hareket ediyoruz. Bir an önce 3. havaalanının devreye girmesi lazım. THY'nin taşıdığı yolcuların yüzde 46'sı transit yolcu. Başka ülkeden başka ülkeye taşıdığımız yolcular" dedi.

"Türkiye'nin mutlaka iş gücü piyasasını çok daha esnek hale getirmesi lazım"

Kayıt dışı ekonomi ile mücadele çok önemli olduğunu vurgulayan Şimşek, "Kayıt dışı ekonomi ile mücadele sadece vergilerin artırılması meselesi değil. Rekabetin önündeki engellerin kalkması, haksız rekabetin son bulmasıdır. Türkiye son yıllarda epey mesafe kat etti. Kayıt dışı ekonomi ile mücadelede başarılıyız. Ama bunun devam etmesi lazım" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Şimşek, Türkiye'nin mutlaka iş gücü piyasasını çok daha esnek hale getirmesi gerektiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çünkü istihdamı artırmak için bu gerekiyor. İşe alma ve işten atma çok zor olduğu için yükleri ağır olduğu için Türkiye'de çalışma süreleri çok yüksek. Bu aslında işsizlik oranını da yüksek tutuyor. Bu çok ciddi bir problem. Bunu mutlaka aşmamız lazım. Bu hem sendikalar için iyi hem vatandaşlarımız için iyi, işsizler içinde iyi, çalışanlar içinde iyi. Bu çok temel bir reform alanı. Part-time (kısa zamanlı) çalışmada da maalesef Türkiye çok gerilerde. Özellikle kadınlar ve gençler için bu çok önemli bir konu. Bunu da reform çerçevesinde iyileştirmemiz lazım."

Türkiye'nin uzun vadeli görünümüne de değinen Şimşek, bütün bu eksikliklere rağmen, çok reform yaptıkların ve güzel güçlü bir performans ortaya koyduklarını söyledi.

"Türkiye'nin yapısal eksikleri var"

Türkiye'nin yapısal eksikleri olduğunu belirten Şimşek, şunları kaydetti:

"Reforma ihtiyaç var. Bu da çok açık. Bizim öncelikli olarak kurumların kalitesini artırmamız lazım. Bizim işgücünü daha iyi kullanmamız lazım. Verimliliği artırmamız lazım. O nedenle Avrupa Birliği uyum süreci, katılım süreci çok kritik. Biz  bu uyum süreci ile birlikte kurumların kalitesini artırıyoruz. Türkiye'de yolsuzluk algı endeksi, bu Uluslararası Saydamlık Örgütü tarafından yapılıyor.

Türkiye 2002 yılında 102 ülke arasında 65. sırada yani yolsuzluk algısının en yüksek olduğu ülkeler arasındaydık. 10 yıl sonra 53. sırada. Kaç ülke arasında? 177 ülke arasında. Bu iyi bir yer mi? Değil. Tabi ki mücadele etmemiz lazım. Yolsuzlukla daha çok mücadele etmemiz lazım. Şunu da kabul edelim son 11-12 yıl da Türkiye'de yolsuzlukla mücadelede başarı vardır. Son tartışmalar esas itibariyle siyasi motivasyonla yapılan tartışmalardır."

- İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Maliye Bakanı Şimşek Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement