Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak, yani Doğu'yu, Güneydoğu'yu ülkemizin batısıyla arayı azaltacak bir şekilde daha ileriye götürmek için geçen sene başında hakikaten cömert sayılabilecek, oldukça radikal bir teşvik sistemini ortaya koyduk" dedi.
Şimşek, "Yeşilyurt Kiraz Kültür ve Spor Şenliği"nin açılış törenine katıldı. Yeşilyurt Stadyumu'nda gerçekleştirilen törende konuşan Şimşek, fahri bir Malatyalı olduğunu söyledi.
Malatya'nın kayısısıyla meşhur olduğunu ifade eden Şimşek, kentin sanayide de çok büyük mesafe katettiğini belirtti. Yeşilyurt kirazının aromasının güzel olduğunu dile getiren Şimşek, Yeşilyurt'ta doğup ülkenin dört bir yanında katma değer üreten, iş-aş imkanı sunan iş adamlarına teşekkür etti.
Türkiye'nin, enerji kaynakları anlamında komşuları kadar şanslı olmadığını belirten Şimşek, "Biz çalışarak, üreterek ülkemizi daha ileri götürmeye çalışıyoruz. Yeşilyurt da bu anlamda çok güzel bir örnek" ifadesini kullandı.
Bölgesel kalkınmışlık farklarının azaltılması için ilave çaba göstermeleri gerektiğini kaydeden Şimşek, şöyle konuştu:
"Bölgesel kalkınmışlık farklarını azaltmak, yani Doğu'yu, Güneydoğu'yu ülkemizin batısıyla arayı azaltacak bir şekilde daha ileriye götürmek için geçen sene başında hakikaten cömert sayılabilecek, oldukça radikal bir teşvik sistemini ortaya koyduk. Malatya 4. bölgede ama organize sanayi bölgesine yapılan bütün yatırımlar 5. bölge teşviğini alıyor. Değerli milletvekili kardeşlerimin çabasıyla bu teşvik uygulamaya konulmadan önce 12 milyon metrekarelik yeni, 3. bir organize sanayi bölgesi için beraber çalışmıştık. İnanıyorum ki organize sanayi bölgesine yapılacak bütün yatırımlar 5. bölge yatırımları kapsamında olacağı için çok güçlü bir destek devam ediyor ama bildiğiniz gibi bölgelerden de bağımsız birçok alanda özellikle stratejik yatırımlarda 5. bölge desteğini veriyoruz. Özelikle batıya göçü azaltmak, yerel kalkınmayı sağlamak için de bizim Doğu Anadolu ve Güneydoğu Anadolu illerine de 6. bölge teşviklerimiz var. Organize sanayi bölgesinde olma koşuluyla neredeyse 12 yıla kadar verginin olmadığı bir ortam sunuyoruz. Yer konusunda yardımcı oluyoruz."
Teşviğin önemli olmakla birlikte tek başına yeterli olmadığını belirten Şimşek, "Yetişmiş eleman ve altyapı çok önemlidir. O ildeki birlik ve beraberlik çok önemlidir. Yani bütün kamu ve özel sektör tabii ki sivil toplum kuruluşları, idarecilerin, seçilmişlerin o ilin kalkınması için bir araya gelmeleri, birlikte çalışmaları olmazsa olmaz bir değişkendir" dedi.
Malatya'nın girişimcilik ruhunun önemli bir avantaj olduğuna değinen Şimşek, "Bildiğim kadarıyla bir çevre yolu problemi var. Genelde biz çevre yollarında kamulaştırmaya çok olumlu bakmıyoruz ancak bu çevre yolunun tamamlanması için bizim üzerimize bir şey düşerse, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanımızla konuşmamız gerekecek. Bu konuyla ilgili gereken desteği vereceğiz çünkü Malatya'nın trafiğinin gerçekten rahatlatılması ve verimliliğinin artırılması açısından bu türden projeler gerçekten önemlidir. Dolayısıyla üzerimize bir şey düşüyorsa elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
Akçadağ'da mermer ihtisas organize sanayi bölgesi kurulması için yer tahsis ettiklerini kaydeden Şimşek, orada işlenen mermerin Türkiye'de ve dünyada kullanıldığını belirterek, "Biz Malatya gibi illerimizin önümüzdeki dönemde Türkiye'nin katma değer zincirinde, yükselmesinde çok büyük katkısı olacağına inanıyoruz" dedi.
Gaziantep'te özel üniversiteler olduğunu, Diyarbakır'da da benzer girişimler yapıldığını kaydeden Şimşek, Malatya'da da bu yönde özel sektörün yatırım yapmasının kendilerini sevindireceğini ifade etti.
THY Yönetim Kurulu Başkanı Topçu
Şenliğin açılış törenine katılan Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu ise dünyada en fazla ülkeye uçuş yapan havayolu şirketi olduklarını belirterek, 102 ülke ve 232 şehre uçuşlarının olduğunu söyledi.
Ülkenin değerlerinin tanıtımını da yaptıklarını belirten Topçu, "Ülkemizde üretilen tüm ürünleri, ikram ettiğimiz yemeklerde kullanıyoruz. Yemekten sonra ikramlarımızda fındık ve kayısı veriyoruz. Müşteri memnuniyeti açısından kayısı bize bir değer kattı. İnşallah bu değer dünyada tanıtımını yaparak Malatya'ya da yansır" dedi.
Bakan Şimşek, Aslı Kovuk ve Mehmet Nuri Zorluoğlu'nun bir düğün salonunda gerçekleşen düğününe katılarak, çiftin nikah şahitliği yaptı. Geline evlilik cüzdanını veren Şimşek, çifte mutluluk dileyerek en az 3 çocuk sahibi olmalarını önerdi.
Şimşek, daha sonra Fahri Kayahan Bulvarı'ndaki pastanenin açılışını gerçekleştirdi. - Malatya
Son Dakika › Ekonomi › Maliye Bakanı Şimşek, Malatya'da - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?