Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları - Son Dakika
Ekonomi

Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları

Başbakan Davutoğlu: (5) "Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz.

18.12.2014 13:40

Başbakan Ahmet Davutoğlu, vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceklerini belirterek, "Çok sayıda ve karmaşık vergi sistemi yerine sadeleştirilmiş ve mevzuatın açık olduğu ve tüm vergi mükelleflerinin de sorumluluklarının farkında olduğu bir mevzuat sadeleştirme çalışması gerçekleştireceğiz" dedi.

Davutoğlu, Onuncu Kalkınma Planı kapsamında belirlenen Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları'na ilişkin ikinci kez basın toplantısı düzenledi.

Planlar içerisinde beşinci programın da "Kamu Gelirlerinin Kalitesinin Artırılması Programı" olduğunu ifade eden Davutoğlu, bu programla kamu gelirlerinin sağlıklı ve sürekli kaynaklardan çağdaş yöntemlerle elde etmeyi amaçladıklarını söyledi.

Davutoğlu, gelir mevzuatının oluşturulmasından, gelirlerin toplanmasına ve kamu oyunun bilgilendirilmesine kadar olan tüm sürecin kalitesini artırmayı hedeflediklerini kaydederek, Türkiye'nin gelirlerinin tümünün vatandaşların vergilerinden ve emeklerinden sağlandığını, bu nedenle kamuoyunun en etkin ve şeffaf şekilde bilgilendirilmesinin önemli olduğunu vurguladı.

Kayıt dışının azaltılması programını da ayrı bir reform programı olarak ele alacaklarını ve gelecek haftalarda buna ilişkin açıklama yapacaklarını ifade eden Davutoğlu, kayıt dışı ekonominin ortadan kaldırılması ve bu konuda alınacak tedbirlerin özellikle kamu gelirlerinin kalitesi anlamında büyük önem taşıdığını bildirdi.

Davutoğlu, programın içerdiği bazı önemli eylemleri de şöyle sıraladı:

"Vergi mevzuatının sadeleştirilmesi çalışmalarına devam edeceğiz. Çok sayıda ve karmaşık vergi sistemi yerine sadeleştirilmiş ve mevzuatın açık olduğu ve tüm vergi mükelleflerinin de sorumluluklarının farkında olduğu bir mevzuat sadeleştirme çalışması gerçekleştireceğiz. Vergi mevzuatına ilişkin düzenlemeleri toplumun ve ilgili tarafların katkılarıyla bir süreç halinde gerçekleştireceğiz. Bu düzenlemeleri tek taraflı olarak devletin, hükümetin, bürokrasinin aldığı tedbirler değil, aksine bu düzenlemelerden etkilenecek taraflarla, çalıştaylarda değişik çalışmalarla birlikte bu süreç içerisinde karar alacağız ve etkin şekilde bu düzenlmeleri en kısa zamanda devreye sokacağız."

-Yerel yönetimlerin öz gelirleri artırılacak

Yerel yönetimlerin öz gelirlerini artıracaklarını dile getiren Davutoğlu, hem yerel yönetimlerin Türkiye'de gücünü artıracaklarını, hem de yerel yönetim anlayışının yaygınlaşarak, doğrudan halkla temas halindeki yerel yönetimlerin daha özgüven içinde kendi kaynaklarını kullanabilir hale gelmelerini sağlayacaklarını söyledi.

Büyükşehir Reformu ile birlikte söz konusu olan bazı yeni sorunları da göz önüne aldıklarının altını çizen Davutoğlu, büyükşehir belediyesi başkanları ile kendisinin ve ilgili bakanların katıldığı toplantılar gerçekleştirdiklerini bildirdi. Davutoğlu, buradaki en önemli hususun yerel yönetimlerin öz gelirlerinin artırılması suretiyle yerel yönetimlerin bir şekilde merkezi yönetim bütçesi ve diğer kalemler üzerinde baskı oluşturan değil, kendi kaynaklarını oluşturan ve doğrudan halka bu kaynakları aktarabilen bir yapıya kavuşmasını sağlayacaklarını kaydetti.

-Gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması

Yatırımların üretken alanlara yönlendirilmesi ve tasarrufların artırılması temel amacı kapsamında gayrimenkul rantlarından kamunun pay alması ile ilgili çalışma yapacaklarını belirten Davutoğlu, "Bu haksız gelirin kapısını kapatacak, genel olarak toplumda daha adil vergilendirmeyi de beraberinde getirecek husustur" dedi.

Davutoğlu, istisna, muafiyet ve indirimleri kapsamlı bir analize tutacaklarının altını çizerek, vergilendirme alanında vatandaşa hizmet sunarken teknoloji imkanlarından daha çok yararlanacaklarını, kamu gelirleri ile ilgili daha kapsamlı ve daha detaylı istatistikler üreteceklerini, vergi idaresinin beşeri ve teknik kapasitesini artıracaklarını belirtti.

-İş ve yatırım ortamının geliştirilmesi

Bu eylem planları arasında altıncı programın da "İş ve Yatırım Ortamının Geliştirilmesi Programı" olduğuna dikkati çeken Davutoğlu,  bu programla yatırımcıların karşılaştıkları belirsizliklerin giderilmesi ve sorunların hızla çözülmesi ve yatırımların artırılmasının amaçlandığını söyledi. Davutoğlu, "Bu programın katkısıyla 2014 yılında yüzde 15,5 olacağını tahmin ettiğimiz özel sektör yatırımlarının Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'ya oranını 2018 yılı sonunda yüzde 19,3'e çıkarmayı, yatırım yeri tahsis miktarını artırmayı ve Dünya Bankası İş Yapma Kolaylığı Endeksi sıralamasında ilk 40 ülke arasına girmeyi hedefliyoruz. İlk aşamada tabii ki" diye konuştu.

Bu başlık altında 41 eylemin yer aldığına işaret eden Davutoğlu, bunların önemli unsurlarını şöyle açıkladı:

"Ülke ekonomisi için büyük önem arzeden yatırımların yatırım süreçlerinin hızlı ve etkin şekilde yürütülmesine ve sonuçlandırılmasına yönelik bir mekanizma oluşturacağız. Burada bürokrasiden kaynaklanabilecek her türlü gelişmeyi ortadan kaldıracağız. Kamunun iş dünyasına elektronik ortamda sunduğu hizmetlerin birbiri ile entegrasyonu sağlanacak ve daha fazla hizmeti elektronik ortamda sunacağız. Bu son bakanlar kurulunda da bu konu ele alındı, bir çok bürokratik işlemin e-devlet üzerinden yapılması konusunda yaşadığımız tecrübeler ışığında ciddi yeni atılımlar, açılımlar, reformlar yapmayı planlıyoruz. Bu anlamda da iş dünyası ile yakın temas halinde olacağız. İş yeri açma ve çalışma ruhsatlarında basitleştirme ve uygulama birliğini sağlayacağız.

Türkiye'de iş yeri yatırım ortamına ilişkin hukuki süreçleri ve altyapıyı geliştirerek, hukuki süreçlerin daha kısa zamanda sonuçlanmasını sağlayacağız. Hukuki çerçeve yatırımların en önemli garantilerinden biridir. Bu bakımdan hukuki süreçlerin çok daha etkin olmasına önem vereceğiz. Adli ve idari yargıda uyuşmazlıkların yargı öncesi çözüm usullerini geliştirecek ve etkin hale getireceğiz. Böylece hukuki uyuşmazlıkların mahkemeye yansımadan kısa süreli çözümünü, mahkemeye yansıyanlarda ise yargı sürecinin kısa sürede sonuçlanmasını sağlayacağız. Türkiye'de yatırıma uygun arazi envanterinin yatırımcıya elektronik ortamda ve yetkin bir şekilde sunulması amacıyla coğrafi bilgi sistemleri altyapısını geliştireceğiz. Yatırım yeri tahsis sürecinin hızlandırılması yönünde mevzuat düzenlemelerini gerçekleştireceğiz. Endüstri bölgeleri ve Organize Sanayi Bölgelerinde özellikle yatırım yeri tahsisine ilişkin karşılaşılan sorunları tespit edeceğiz ve bu sorunların çözümüne yöneli olarak mevzuatı geliştireceğiz. Bölgesel düzeyde iş ve yatırım ortamını değerlendirmek üzere gösterge seti belirleyecek anket çalışması gerçekleştirecek ve değerlendirme raporları hazırlayacağız."

-İstatistikler tek çatı altında toplanacak

Başbakan Davutoğlu,  yedinci programın da "İstatistiki Bilgi Altyapısını Geliştirme Programı" olduğunu belirterek, bu programla paylaşımcı, işbirliğine dayalı ve planlı bir istatistik üretim süreci ile güvenilir istatistiklerin kalitesini ve sayısını artırmayı, istatistik yelpazesini genişletmeyi amaçladıklarını söyledi. Bu kapsamda uluslararası standartlarda üretilmiş istatistik sayısını artırmayı, bölge bazında daha fazla istatistik üretmeyi, sürdürülebilir istatistik sistemi kurmayı hedeflediklerinin altını çizen Davutoğlu, bu başlık altında 28 eylem olduğunu söyledi.

Davutoğlu,  Ulusal ve uluslararası kullanıcıların ihtiyaç ve önceliklerini dikkate alarak uluslararası standartlara uygun şekilde üretilebilecek istatistikleri belirleyeceklerini vurgulayarak, "TÜİK ve diğer kurum ve kuruluşlarca yayınlanan tüm istatistikleri tek bir çatı altında toplayan bir internet portalı kurarak işlerliği sağlayacağız" dedi.

Uluslararası bir gönderim sistemi kuracaklarına dikkati çeken Davutoğlu, kurum ve kuruluşlarca yapılacak veri gönderimlerinin bu sistem üzerinden yapılmasını sağlayacaklarını söyledi.

Davutoğlu, kurumların tuttukları idari kayıtların envanterini çıkaracaklarını, resmi istatistik üretim sürecinde yer alan kurum ve kuruluşların idari kayıtlarını istatistik üretiminde kullanılmak üzere TÜİK'in kullanımına açılmasını sağlayacaklarını bildirdi.

Kurumlar etrafında üretilen istatistiklerin doğru ve etkin kullanımını sağlamak üzere TÜİK tarafından eğitimler verileceğini anlatan Davutoğlu, TÜİK'in bu anlamda hem istatistik üreten, hem de istatistik bilincini ve sağlam istatistik altyapısını güçlendiren bir eğitim kurumu haline gelerek hizmet vereceğini kaydetti.

Davutoğlu, kurumlarda istatistiksel analizler yapılabilecek birimler kuracaklarını ifade ederek, istatistik sürecinde kullanılan değişkenlere ait tanım, kavramları standart haline getireceklerini söyledi.

-"İç tasarrufları artıracağız"

İstanbul Uluslararası Finans Merkezi Programına ilişkin açıklamalarda bulunduğunu hatırlatan Davutoğlu, bu programın İstanbul'u küresel bir finans merkezi, Türkiye'de yeni yapılmakta olan havaalanı ile birlikte İstanbul ve İstanbul üzerinden Türkiye'yi en önemli ekonomik küresel merkezlerden biri haline getireceğini ifade etti.

Davutoğlu, kamu harcamalarının rasyonelleşmesinin, kamu gelirlerinin kalitesini artırmasının bütçe yapısını olumlu etkileyeceğini belirterek şöyle devam etti:

"Dış kaynağa dayalı yatırım güzeldir ama eğer sağlam bir iç tasarruf varsa, onun üzerinde krema gibi durur. Ama sağlam bir iç tasarruf yoksa dışarıdan gelen tasarruflarla yapılacak yatırım ve oluşacak ekonomik büyüme bir müddet sonra kendi içinde en ufak bir uluslararası dalgalanmada kendi sirkülasyonunu, kendi fay hattı kırığını ortaya çıkarır. Onun için iç tasarruf, iç tasarruf, iç tasarruf... İç tasarrufları artıracağız, yatırımları kendi tasarrufumuzla gerçekleştirir hale geleceğiz. Önümüzdeki dönemin en önemli makroekonomik hedeflerinden biri budur."

Tasarruflar ortaya çıktıktan sonra kamunun görevinin ortamın düzenlenmesi ve ortamın her türlü engelden arındırılarak tasarrufların en kısa ve süratli bir şekilde yatırıma dönüşmesini sağlamak olduğuna dikkati çeken Davutoğlu, bu durumda istatistiki bilgi altyapısının ülkenin geneli, yatırımların ve diğer ekonomi politikalarının resmini görmek açısından önem taşıdığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu, bugün 7 program çerçevesinde 425 eylem açıkladıklarını, kayıt dışı ekonomiyi de ayrı paket olarak açıklayacaklarını, gelecek hafta insan odaklı, sosyal boyutlu üçüncü paketin açıklanması sırasında bütünü ele alan bir sunumun da yapılacağını bildirdi. Davutoğlu, "Bu açıdan bir şeyi daha kamuoyumuza taahhüt olarak söylüyorum; bunlar kağıt üzerinde yapılan çalışmalar değildir. Belli periyotlarla, muhtemelen 3 ayda bir söz verdiğimiz eylemlerin ne kadarı hayata geçirildi bunları kamuoyumuzla paylaşacağız. Her bir eylemin başlangıç tarihi, bitiş tarihi var. Aradaki süreçleri yönetmek üzere arada belli kontrol tarihleri de konulabilir, arkadaşlara bu konuda gerekli talimatları vereceğim" ifadelerini kullandı.

Bir taraftan dünya ekonomisinde olası bir kırılganlığa, oradan kaynaklı krizlere en etkin ve çabuk tedbir alma çabasını sürdürürken, diğer taraftan ulusal ekonominin yapısal dönüşümü konusunda şimdiye kadar sürdürdükleri ilkeli, kararlı, öngörülebilir, şeffaf yaklaşımı bundan sonra da sürdüreceklerini vurgulayan Başbakan Davutoğlu, bugün açıkladığı 425 eylemin de Türkiye, ülke ekonomisi, vatandaşlar ve iş dünyası için hayırlı olması temennisinde bulundu.

- Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Öncelikli Dönüşüm Programları Eylem Planları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement